İLKHA/ 2021 yılı son yılların en kurak yılı oldu. Yağışların olmaması gölet ve barajların kurumasına neden oldu ve birçok çiftçi ekinleri biçmeden tarlasını tekrar sürmek zorunda kaldı.
Bu sene ise hem kış aylarında yağan kar hem de yağmaya devam eden yağmurlar, bu yıl kuraklık tehlikesinin olmayacağını gösteriyor.
Bahar mevsiminin ilk aylarının yağışsız geçmesi çiftçi ve üreticileri endişelendirmiş ve Diyarbakır'da yaşayanlar yağmur duasına çıkmıştı.
Yapılan dualardan sonra Allah'ın izni ile yağmurlar başladı ve halen devam ediyor.
Devam eden yağmurlar, Van'da dağların ve yaylaların bereketlenmesini ve koyunların rahatça otlanmalarını sağladı.
Yağışlardan dolayı memnun olan sürü sahipleri, böyle devam ederse yem ve saman fiyatlarının düşeceğini ve üreticilerin rahat bir nefes alabileceklerini söyledi.

'Geçen sene çok zararımız oldu'
Geçen yaşanan kuraklıktan dolayı çok zararları olduğunu hatırlatan Koyun Yetiştiricisi İrfan Aras, bu sene yağışlardan dolayı durumlarının daha iyi olduğunu belirterek, bu yıl insanların hayvancılığa yönelebileceklerine dikkat çekti.
Bu sene yağmurun iyi yağdığını ancak güneşin olmadığını ifade eden Aras, yeteri kadar güneş olmadığı için otların tam anlamıyla canlanmadığını, güneş de çıkınca otların da hayvanların da canlanacağını dile getirdi.
Hayvancılık yapmanın çok zorlaştığını söyleyen Aras, geçen sene yem ve saman fiyatlarının çok arttığını ama bu sene inşallah bereketli olacağını ve herkesin rahat bir nefes alacağını temenni ettiğini söyledi.

'Bu yıl otlaklar da ekinler de güzeldir'
2 yıldır koyun yetiştiriciliği yaptığını belirten Reşit Adıgüzel de ' Çobanlık gerçekten çok zor bir iş, herkes yapamaz. Çiftçilik çok zorlaştı. Yem ve saman fiyatları arttığı için almada zorluk çekiyoruz. Canlı koyunlar, kasapta satılan etten daha ucuzdur.' dedi.
Adıgüzel, 'Bu sene güzel bir bereket var. Yağmurlar güzel yağıyor. Yaylalar güzeldir. Ülke genelinde de Van'da da güzel bir bahar mevsimi var. Ekinler de güzeldir. Bu yıl çiftçilik de bereketli geçecek inşallah. Böyle devam ederse yem ve saman fiyatları da düşecek inşallah.' ifadelerini kullandı.