Seyfullah POLAT/ Belediye ve Kaymakamlık işbirliğiyle Siverek Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen 'Uluslararası Siverek Sempozyumu' alanında uzman 50 Akademisyenin sunumları ve yerli ve yabancı katılımcıların yoğun ilgisi eşliğinde devam ediyor.
Yoğun katılıma sahne olan sempozyumda; Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, AK Parti İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı, AK Parti İlçe Başkanı Nedim Lale, 107. Topçu Alay Komutanı Albay Recep Çalışkan, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mustafa Deniz ve STK temsilcileri de hazır bulundu.

ÇAKMAK: TARİHİ VERİLERİ TAZELEME İMKANI BULDUK
Programın açılışında katılımcılara hitap eden Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak, daha önce ilçede düzenlenen sempozyumu genişleterek yenilediklerini vurgulayarak 'Sempozyumu daha Vizyonel bir hale getirerek yeniden yapıyoruz. Buradan elde edilecek güzel verilerle özellikle bilim insanlarımızın ilçemize katacağı geniş perspektifle Siverek'in tarihi, toplumu ve mekanlarıyla alakalı akademik verilerin günümüze yön vereceğini düşünüyorum. Akademisyenlerimizin yaptıkları çalışmaları bizlere aktararak kentimize katkı sağlayacağını, hafızasını tazeleyecek ve gün yüzüne çıkarak kadim mirasımızı hepimize tekrardan hatırlatacak. Ben emeği geçen bütün herkese gönülden teşekkür ediyorum' diye konuştu.

GÖLBAŞI: SİVEREK ÖNEMLİ BİR TARİHİ BİRİKİME SAHİP
Başkan Ayşe Çakmak'ın ardından konuşma yapan Siverek Kaymakamı Aziz Gölbaşı, Siverek ilçesinin önemli bir tarihi birikime sahip olduğunu belirterek, 'Sümerlerden Asurlulardan beri gücünü ve önemini koruyarak Selçuklu ve Osmanlı'ya nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti'ne gelen bu müstesna yerini hep koruyan kadim şehir medeniyet hamisi Siverek sempozyumumuza hoş geldiniz. Tarihin her aşamasında gösterdiği yüceliği Kurtuluş Savaşında da gösteren Siverekliler, gerek kendi kurdukları Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerine gerekse Kuvay-i Milliye teşkilatına bütün güçleriyle destek vererek tarihine altın bir sayfa daha eklemiştir. Milli Mücadelede de göstermiş olduğu büyük kahramanlıklardan ve bağlılıklardan dolayı 1923 yılında Viranşehir ve Çermik ilçeleri de kendisine bağlanarak vilayetlikle mükafatlandırılmıştır. Sadece tarihi açıdan değil kültürel açıdan da kadim bir medeniyetin var olduğu topraklardayız. Mezopotamya'nın incilerinden birinde bu konuşmayı yapıyor olmak mutluluk vericidir. Hanları, hamamları, kalesi, camileri ve daha nice kültürel miraslarıyla tarihe tanıklık eder' diyerek sempozyumun verimli geçtiğini ifade etti.

ERİN: SİVEREK ÖNEMLİ BİR POTANSİYEL BARINDIRIYOR
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ise konuşmasında Siverek'in sahip olduğunu potansiyele dikkat çekerek, '4 bin kilometre kareye yaklaşan alanı ve Şanlıurfa'nın ilçelerinden en büyük nüfusu sahip olan potansiyeliyle birlikte daha iyi daha güzel ve daha önemli bir kalkınma ve gelişme ivmesini hak ettiğini de buradan ayrıca ifade etmek gerekiyor. İnşallah yerel yönetimlerimiz, Valiliğimiz ve diğer kurum ve kuruluşlarımızla birlikte Siverek'in eğitimden sağlığa, altyapıdan sanayiye kadar birçok alanda sahip olduğu bu güçlü beşeri insan gücünü de devreye sokmak istiyoruz. Gerek kişi başına düşen milli gelirin arttırılması gerekse şehrin her yönüyle daha kalkınmış ve gelişmiş bir noktaya taşınması için devam ettirdiğimiz çalışmaları daha büyük bir şevkle ve heyecanla bundan sonra da devam ettireceğiz' diyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından 3 salonda düzenlenen 4 oturumda yaklaşık 50 akademisyen, Siverek tarihine ışık tutacak bilgileri katılımcılarla paylaştı.
Sempozyumun 2. Günüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Siverek Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, yaptığı yazılı açıklamada, 'Siverek'in karanlıkta kalan tarihini gün yüzüne çıkaran sempozyum, yeni bilgi ve belgelerle ikinci gününde yoğun bir katılımla sorunsuz bir şekilde tamamlanmıştır. İki gün boyunca yüzlerce değerli akademisyenin katıldığı Uluslararası Siverek Sempozyumu, tarihi Sümerlere dayanan Siverek'in önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Hanları, hamamları, kalesi, camileri ve kültürel miraslarıyla tarihe tanıklık eden kadim şehir Siverek, düzenlenen sempozyumla tarihine altın bir sayfa eklenmiştir' ifadelerine yer verdi.