Haber Merkezi / Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Mehmet Akif İnan Konferans Salonunda yapılan 'Vefatının 100. Yılında Abdülhamid'i Anlamak' konulu söyleşiye, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kemalettin Yılmaztekin, AK Parti İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve binlerce vatandaş katıldı.
Abdülhamid Han'ın yaşantısını konu alan kısa film ile başlayan söyleşin ardından Payitaht Abdülhamid dizi oyuncularından Duygu Gürcan ve Volkan Keskin yine 'Payitaht Abdülhamid' dizisi konsept danışmanı ve tarihçi Selman Kayabaşı ile Sultan 2. Abdülhamid Han'ın torunu Orhan Osmanoğlu'nun Abdülhamid'ın yaşantısından ve yapmış olduğu çalışmaların anlatımı ile devam etti.
Burada bir konuşma yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, 'Abdülhamit anlamak, geleceğe anlamak ve geleceği okumak demektir' dedi.
Millet ve ümmet için büyük çileler çekmiş bir dava adamını gençliğin iyi öğrenmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Nihat Çiftçi, 'Tarih her coğrafya'da gerçeği yansıtmalı her şey tarihe kayıt olarak düşmeli fakat bu döneme baktığımızda geleceğe ışık tutan mükemmel bir beyin, Osmanlı devletinin son dönemde yetiştirdiği dahi hane bir devlet adamının o dönemin karanlık bir şekilde örtbas etmenin gayreti içerisine düşmüşlerdir. Bu dönemi iyi anlamamız bize gelecekte toplumuzun önüne getirilecek olan anlayışı anlamamızı sağlayacaktır' dedi.

'ÜLKESİ VE DEVLETİ İÇİN KENDİSİNİ FEDA ETMİŞTİR'
'Keskin zekası ve geniş vizyon anlayışı ile Milletin yanında duruşu ve güçlü inanç yanı ile 33 yıl bu topraklara hizmet ederek ülkesinin ve devletinin bütünlüğünü sağlamıştır. Türk toplumu olarak bu dönemi en çıplak yanları ile bilmek bizim hakkımızdır fakat bizde bundan yoksun bırakıldık, Abdülhamit anlamak aslında bu dönemi anlamaktır. Abdülhamit'in vefatının 100 yılını birlikte idrak ediyoruz, Yüce Rabbimizden rahmet diliyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak bu programa ev sahipliği yaptık, Misafirlerimize tekrar hoş geldiniz diliyorum. Abdülhamit anlamak demek geleceğe anlamak demek, geleceği okumak demektir, aslında kendimizi anlamaktır diyorum ve bu duygu düşünceler ile hayırlı akşamlar diliyorum' şeklinde konuştu.
Bu programın anlamını ve önemine değinen Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ise, 'Sultan Abdülhamit Hanın nasıl büyük bir devlet adamı olduğunu bu programda ve önceki programlarda gençlerimize çocuklarımıza anlatma gayreti içerisindeyiz. Bizler kendimizi tarihimizi bileceğiz ecdadımızı doğru bir şekilde tanıyacağız. Kendimizi bilmezsek başkasını bilemeyiz, başka milletleri tanıyamayız, aslımızı esasımız ihya edersek yanlış bilir yanlış anlatırsak esasız ve asılsız oluruz kendini bilmeyenin başkasının bilmeye imkanın olmadığının, kendisini bilmeyen çağa bilmeyecektir, çağa bilmeyeninde zamana ve çağa yöne veremeyeceğini kesin bir şekilde bilmemiz inanmamız gerekiyor' dedi.
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kemalettin Yılmaztekin ise, 'Vefatının 100.yılında bu anlamlı etkinliği Abdülhamit hanı anlamamıza onun gelecek nesiller tarafından daha iyi anlaşılmasına karakteri mirası ve eserlerinin daha iyi tanınmasına daha iyi hizmet etmesini umut ediyorum. Bu vesile büyük sultanı bir kez daha rahmet, minnet ve dua ile yad ediyor ruhunun şad mekanın cennet olmasını diliyorum' şeklinde ifade etti.
AK Parti İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'de, 'Payitaht bana göre Türkiye'de bir devrim yapıyor. Yanlış bilinen tarihimizi yanlış olan yönlerini ortaya koymakla kalmıyor birçok şeyi sorgulamamıza neden oluyor. bir çok yanlışı görmemize vesile oluyor. Rahmet ve minnetle anıyoruz' şeklinde konuştu