Haber Merkezi / Düzenlenen toplantıda tüm vatandaşları, ilimizde yatırım yapan yatırımcıların karşılaştıkları her türlü haksızlığa karşı verdikleri mücadeleye destek vermeye davet eden ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek şunları kaydetti: Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip ilimiz, 6'ncı bölge teşviklerinin getirdiği ivme ile yeni yatırımlara ev sahipliği yapmaya başlamış, bu kapsamda, teşvik paketi uygulanan iller arasında aldığı yatırımlarla ilk sıraya gelmiştir.
Özellikle işgücü maliyetleri noktasından sağlanan destekler, Şanlıurfa'yı emek yoğun sektörler olan tarım, turizm ve sanayi alanlarında yatırımcılar için cazibe merkezi haline getirmiştir. İşgücü maliyetleri, personel bulma ve yeni yatırım maliyetleri nedeniyle batı illerinde rekabet gücü zayıflayan emek yoğun sektörler, yeni yatırımlar için daha avantajlı bölge olan ilimize gelmiştir.
Bu bağlamda, geçtiğimiz yıl, Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde başlatılan Şanlıurfa'nın ayakkabı üretim merkezi olmasına imkan sağlayacak Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi de sektöründen ilgi görüyor.
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'nde, 65 dönümlük sanayi alanında kurulan Ayakkabı Sanayi Bölgesi'nde, 13 adet fabrika binası ve tedarikçi firmalar için toplam 7 adet dükkan yapılacak şekilde, 46 bin metrekare kapalı alan hazırlanmış buralara gelen yatırımlar ile pandemi sürecinde bile yaklaşık bin kişiye istihdam sağlanmıştır. Ayakkabı sektörünün devam eden yatırımları da tamamlandığında Şanlıurfa OSB'de, yaklaşık 5 bin kişinin doğrudan istihdam edilmesi öngörülüyor. Emek yoğun sektör yatırımları, işsizlikle mücadelede, ilimizde de son yıllarda büyük bir rol oynamıştır. Bu yatırımların devam etmesi konusunda, geçmişte olduğu gibi bugünde yatırımcıların yanında yer alacağız.
OSB'nin kuruluşundan buyana elini taşın altına koyarak yatırımda bulunan yerli ve yabancı tüm sanayicilerimize teşekkür etmek yetersiz kalmaktadır. Karşılaştıkları her türlü haksızlık ve buna karşı verecekleri mücadelede kendilerine destek olunması gerekmektedir. Ayakkabı sanayisinde yaşanan bazı gelişmelerden dolayı işverenlerin haksızlığa uğradıkları, bu minvalde yatırımlarını başka şehirlere yönlendirme düşüncesine girdiklerini üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. Binlerce kişiye doğrudan istihdam sağlayan ve gelecek yatırımlarla yine bu kentin binlerce insanına istihdam sağlayacak firmaların bu düşünce içerisine girmesine neden olanların bir kez daha düşünmelerini, kişisel menfaatleri kadar, ilimizi ilgilendiren menfaatleri de korumalarını istiyoruz.
Bugün burada toplanan Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri olarak, bu yatırımcılarımızın dün olduğu gibi bugün de yanlarında olduğumuzu deklare ediyoruz. İşçi ve emekçi kardeşlerimizin demokratik ve anayasal hakkı olan herhangi bir sendikal örgütlenmelerine asla karşı olmadığımızı, ancak, sendikalaşma adı altında yatırımcılarımıza uygulanan her türlü baskı ve şiddet unsurunu tasvip etmediğimizi de belirtmek istiyoruz.
Ayrıca, İlimizdeki potansiyellerden faydalanmak için tüm yatırımcılarımızı Şanlıurfa'ya bekliyoruz.
Diğer taraftan, dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattına Şanlıurfa'nın ekleneceği müjdesi verilmişti. Ancak, geçtiğimiz günlerde yapılan demiryolu ihalesinde Şanlıurfa'nın yer almadığını gördük. Şanlıurfa, Türkiye'nin nüfus olarak 8. Büyükşehri olmasına rağmen hem havayolu uçuş sayılarında yetersiz kalmış, hem de bugüne kadar bir umut beklediği hızlı tren projesi inşaatına henüz başlanmamıştır.
Kentimizin Tarım, Turizm, ticaret başta olmak üzere her türü ekonomik gelişimine büyük katkısı olacak demiryolunun, Şanlıurfa'ya kazandırılması için Şanlıurfa milletvekillerinin harekete geçmesi Şanlıurfa'ya bu projenin kazandırılması için mücadele etmelerini bekliyoruz.
Biz burada toplanan Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri olarak bu konuların yakın takipçisi olacağımız gibi projenin biran önce ilimize kazandırılması konusunda her türlü girişimde bulunmaya devam edeceğiz.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.' dedi.
Gerçekleştirilen Basın Açıklaması, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Şanlıurfa Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı M.Şefik Bakay, Evren Sanayi Kooperatif Başkanı Mustafa Arslan, Gıda İmalatçılar Kooperatifi Başkanı Kureyşi Çelik, Şanlıurfa Şoförler Odası Başkanı Mahmut Alkan, ASKON Şanlıurfa Şube Başkanı Abdurrezzak Demir, Şanlıurfa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Karadağ, Mimarlar Odası Başkanı Ferhat Karadağ, HAKSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Adil Kılıç, ŞASEMKOM Derneği Başkanı Kemal Sezer, Türk-İş ve Tes-İş Şanlıurfa Şube Başkanı Erol Düzme, Hak-İş ve Hizmet-İş Şanlıurfa 2.Nolu Şube Başkanı Bozan İzol, Güneydoğu Medikalciler Derneği Başkanı Ahmet Bulut tarafından imzalandı.