AA / Şanlıurfa'nın bir köyünde 1950 yılında dünyaya gelen Tokmak, köylerinde okul olmadığı için öğrencilik heyecanını hiç yaşayamadı. Daha sonra kent merkezine ailesiyle göçen Tokmak, küçük yaşta ise gelin oldu.
Yıllarca okuma yazma öğrenme isteği içinden hiç gitmeyen Tokmak, bu dileğine 68 yaşında kavuşma imkanı buldu.
Tokmak, geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından bir televizyon kanalının canlı yayınında başlatılan okuma yazma seferberliği sayesinde 2 ay önce evinin yakınlarına Haliliye Belediyesi tarafından açılan kursa kayıt yaptırdı.
Eşini 10 yıl önce kaybeden 6 çocuk sahibi Tokmak, her gün bazı kesimleri yokuş olan 400 metrelik yolu romatizma hastalığı nedeniyle ağrıyan ayaklarına aldırış etmeden yürüyor. Merdiven korkuluklarından ve iki eliyle belinden destek alarak yürüyebilen Tokmak, kursa ulaşana kadarki mesafeyi ise iki defa mola vererek tamamlayabiliyor.
Kursa gelen diğer kadınlarla öğretmenini dikkatle dinleyen Tokmak, titreyen elleriyle yazı yazmakta zorlansa da okuyup yazabilmenin mutluluğunu yaşıyor.
Tokmak yaptığı açıklamada, okuma yazma bilmeden geçen hayatında büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi.
İçindeki okuma yazma hevesini hiç kaybetmediğini anlatan Tokmak, 'Çok heveslendim. Okuyabilmek için araştırma yaptım. Sonunda bu kursu ve iyi de bir hoca buldum. Çok şükür iyiyim okulda güzel gidiyor. Çok memnunum hocamız da bizim anlayacağımız ölçüde ders veriyor. Yaşlı olduğumuz için çok unutkan oluyoruz.' dedi.
Şu anda telefonunu rahatça kullanabildiğini ve yazıları yavaş yavaş okuyabildiğini belirten Tokmak, 'Okumada zorlanmıyorum. Keşke 30 sene önce bu yola başvursaydım. Gerçekten okumak çok zevkli ve güzel. 7 yaşında okula başlayan çocuğun okuma zevki şu an bende var. Ayaklarım çok ağrıyor, romatizma hastalığım var ancak buna rağmen derslerimi hiç aksatmıyorum, gidip geliyorum. Üniversiteye kadar da giderim. Allah ne kadar ömür verirse o zamana kadar da okuyacağım. Üniversite imkanım olsa ona bile giderim.' diye konuştu.