Yüksel Polat

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği ( TAR-DER) yaptığı basın açıklamasında Tarım Danışmanlarına verilen desteğin arttırılmasını istedi.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından çiftçilere yönelik gübre ve hububat desteklerine yönelik müjde gelirken 2019 yılından bu tarafa aynı ücreti alan Tarımsal Danışmanlar da aldıkları ücrete zam yapılmasını istedi.

Tarım Danışmanları üreticinin her zaman yanında olmuştur

Zam talebi konusunda basın açıklamasında bulunan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği ( TAR-DER) Genel Başkanı Mahmut Kaytan yaptığı açıklamada; Tarım Danışmanları, ülkemizde çalışan kesim olarak en önemli görevi üstlendiğini belirtmek isteriz. Tarım Danışmanları üretim sektöründe, gıda ve tarım ürünlerinin sürekliliğini sağlamak için tam zamanlı olarak üreticinin daha fazla kazanması, tüketicinin ise güvenilir gıdaya daha ucuza ulaşması için gece gündüz demeden çalışan neferlerdir. Tarım danışmanları, üreticilerimizin tüm faaliyetlerinin yürütülmesinde her zaman yanında olan, her türlü üretim ve yetiştiriciliğinde ürünün sağlığı için dört mevsim, kar çamur, soğuk sıcak demeden yedi yirmi dört saat çalışan ve çalışmaktan zevk alan, kendisini üreticinin kazancına, ülkenin geleceğine feda eden tarım emekçileridir' dedi.

'Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Projesi' istihdam alanında önemli bir projedir.

Basın açıklamasında 'Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Projesi' Bakanlığımızın bilginin sahada ve üretimde kullanılması anlamında olsun, istihdam anlamında olsun önemli ve çağdaş bir proje olduğunun altını çizen Mahmut Kaytan açıklamasında; Son günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın Tarımsal Desteklemeler ile ilgili yapmış olduğu destekleme açıklamaları tarımsal üretim anlamında olumlu olduğunu görüyor ve üreticilerimize hayırlı olsun diyoruz.

Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan; 'Çiftçilerimize gübre destekleriyle ilgili 2 müjde vermek istiyorum. Gübre desteklerini 100 artışla 2 katına çıkartıyoruz. Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi hububat ürünlerinde desteği 16 liraya yükseltiyoruz. Organik ve organomineral gübre kullanan üreticilerimize desteği dekara 20 liraya yükseltiyoruz. İlkbahar döneminde hesaplarına yatırılacaktır. Çiftçilerimiz üretmeye devam ettikçe biz de onları desteklemeyi sürdüreceğiz. 'dedi.

Daha önce de; 2019'da arpa ve buğdayda dekar başına 8.5 lira, çavdar, tritikale ve yulafta 6, çeltikte 8 lira olan sertifikalı tohum desteği 2020 yılında bu ürünlerin hepsinde 16 liraya çıkarıldı.

Görüldüğü gibi bu desteklemelerde 100 ve diğer bir çok destekleme kaleminde de büyük artışlar yapılmıştır.

2020 yılı Destekleme programları kapsamında; 6 Kasım 2020 Tarihli Resmi Gazetenin Mükerrer sayısında 3190 sayılı karar yayımlandı. Bu kapsamda 'Tarımsal Danışmanlık' desteklemelerinde bir önceki yıla göre herhangi bir ücret artışı yapılmamış ve maalesef 2019 yılında açıklanan 46,000 TL destek miktarı 2020 yılında sabit kalmıştır.

Ekonomik zorluklar içerisinde özverili bir şekilde hizmet verme gayreti içerisinde olan ve de mevzuat gereği de başka bir geliri olmayan gerek 'Serbest Tarım Danışmanları' olsun gerek ise 'Oda ve Birlikler Bünyelerinde Çalışan Tarım Danışmanları' olsun bu durumdan ciddi bir şekilde ekonomik darboğaz içerisinde kalmışlardır. Destekleme miktarı asgari ücretin çok altında kalmıştır.

Hizmetler anlamında bir Danışmanın aylık ve de yıllık bazda ödediği; akaryakıt, sigorta, elektrik, İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine ödenen dosya başı ücretler, muhasebe, kırtasiye ve matbaa, araç bakım ve tamiratlarının yanında muhtemel oluşabilen diğer masraflar da dikkate alındığında ödenen bu hizmet bedelinin yetersiz olduğu görülecektir.

Sözlerimizin başında ifade ittiğimiz üzere, son günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın; Tarımsal Desteklemelerin bir önceki üretim yılı desteklemelerine göre bazı desteklemelerde yüzde yüze varan artışların yapıldığı ve de bu artışların devam edeceği müjdesini verdiği görülmektedir. Bu kararların üretim anlamında çok müspet olduğunu TAR-DER olarak ifade etmiştik ve de ifade ediyoruz. Bu anlamda çok zor ekonomik şartlarda; özverili bir şekilde çalışan ve de üreticisinin her şart ve zamanda yanında olan Tarım Danışmanlarının da ücretlerinin artırılmasını talep ediyoruz. Destek miktarının arttırılması konusundaki müjde Sayın Cumhurbaşkanımızdan beklentimizdir. Saygılarımızla' sözlerine yer vererek Türkiye çapında hizmet veren Tarım Danışmanlarının ortak talebinin olumlu karışlanmasını beklediklerini dile getirdi.