Haber Merkezi / Bilindiği gibi; Birleşmiş Milletler gönüllülüğü; yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir kalkınma, sağlık, gençliğin güçlendirilmesi, iklim değişikliği, afet ve acil durum yönetimi, sosyal uyum, insani eylem ve barışın inşası, sosyal dışlanma ve ayrımcılıkla mücadele stratejilerinin önemli bir parçası olarak kabul etmektedir.

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin tamamı gönüllülüğün hedefleriyle birebir uyuşmaktadır
BM'in, Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Ajandasının uygulanmasında gönüllülerin güçlü bir araç olduğunu ilan ederek gönüllülük konusunda gençlere çağrıda bulunduğunu belirten Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ferudun Cemal Sofuoğlu, 'Yine, BM tarafından dünyamızı değiştirmek için 17 hedef başlığı altında ortaya konulan sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin tamamı gönüllülüğün hedefleriyle birebir uyuşmaktadır. Avrupa'nın en büyük ve dinamik genç nüfusuna sahip olan Türkiye için gönüllülük, kamusal refaha yapılacak katkılardan yeterli payın alınabilmesi ve küresel refah için gereken evrensel değerleri geliştirmiş bir toplum olması için kaçırılamayacak bir fırsattır. Artan bireysellik ve materyalizm karşısında modern toplumu bir arada tutan sosyal tutkalın parçası olan gönüllülük; karşılıklı güven, dayanışma ve vatandaşlık bağlarını güçlendirirken, gerilimleri azaltarak çatışmaların çözüme ulaştırılmasına katkı sağlayarak toplumsal barışın tesisinde de büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, ülkemizde gönüllülüğün kurumsallaşmasına yönelik bütün paydaşların katılımlarıyla topyekûn bir çalışmanın gerekliliği ihtiyaçtan öte bir zorunluluk halini almıştır' dedi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ferudun Cemal Sofuoğlu, Bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltan, milli birlik ve beraberliği pekiştiren, sürdürülebilir yerel ve bölgesel kalkınmayı destekleyen, dezavantajlı gurupların toplumsal hayata katılımını ve sosyal uyumunu kolaylaştıran, başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun her kesimi için katılımcı, şeffaf, erişilebilir ve fırsat eşitliğini sağlayan gönüllülüğe ilişkin bir kurumsal yapının ve mevzuatın hayata geçirilmesinde; Lokomotif ve yol gösterici olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı, harekete geçme kararlılığını ortaya koymuş ve Bakan Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından, Ankara'da 7 Aralık'ta gerçekleştirilen Dünya Gönüllüler Gününde '2019 Gönüllülük Yılı' ilan edildiğini söyledi.

Gönüllülük Yılı Strateji Belgesi 6 temel odaktan oluşmaktadır
'Gönüllülüğe ilişkin politika belirleme, karar alma ve uygulama süreçlerinde rehber olarak kullanacağımız Gönüllülük Yılı Strateji Belgesi 6 temel odaktan oluşmaktadır' diyen F.Cemal Sofuoğlu, 6 maddeyi şöyle sıraladı;
'1. Gönüllülük kültürünün güçlendirilmesi, 2. Teknolojinin daha etkin kullanımı, 3. Daha etkili düzenleme ve risk yönetimi, 4. Gönüllü Yönetiminin güçlendirilmesi ve eğitimin artırılması, 5. Kurumlar arası ilişkilerin güçlendirilmesi, 6. Gönüllüğün tanınması ve değerlendirilmesi. Gönüllülük Yılı Strateji Belgesinde bu temel odaklar kapsamında gönüllülük alanında çeşitli eylemlere yer verilmiştir. Strateji Belgesinin hayata geçirilmesi için Bakanlık birimlerinin kendi görev alanlarına giren konularda 2019 yılı boyunca gönüllülük alanında gerçekleştirmeyi planladıkları proje ve faaliyetlerine yer verilen bir Eylem Planı hazırlanmıştır. Erken yaşlarda kazanılan gönüllülük kültürünün yaşam boyu süreceği ve 'inşa eden imha etmez' anlayışını benimseyen bakanlığımız, gençlerimizin gönüllülük faaliyetlerine katılımını artırmaya yönelik yürüttüğü Damla Projesi, Gençlerin İyilik Ağacı Projesi ve Genç Gönüllüler Platformu ile kayda değer bilgi, birikim ve deneyimler edinmiştir. 'Sen de gönül ver' sloganıyla ülkemizde bir gönüllülük kültürü oluşturmak amacıyla Bakanlığımızca hizmete sunulan Genç Gönüllüler Platformu www.gencgonulluler.gov.tr internet sitesi ile 4 yıldır gönüllü arayan kurum ve kuruluşlarla gönüllü olmak isteyenleri bir araya getirmektedir. Genç Gönüllüler Platformu gençlerin hiçbir karşılık beklemeden sadece topluma faydalı olmak arzusuyla katıldıkları gönüllü faaliyetler yoluyla, almadan vermenin zevkine vararak kendilerini toplumun etkin bir parçası olarak görmelerini sağlamayı amaçlanmaktadır. Genç gönüllüğüne destek vererek her türlü çalışmada hem insani aktörler ve eşit paydaşlar, hem de faydalanıcılar olarak gençlerin ulusal ve uluslararası düzeyde aktif bireyler haline getirilmesi konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda Genç Gönüllüler Platformu toplumun bütün kesimlerinin başvurusuna açıktır. Genç Gönüllüler Platformu, gençler için 6 farklı kategoride yüzlerce gönüllülük fırsatı sunmaktadır. Eşitlik ve şeffaflık anlayışına dayanan ve üyelik esasına göre çalışan sitede gönüllü arayan kuruluşlar ilanlarını yayınlama imkanı bulurken, gönüllü olmak isteyenler de spor, kültür ve turizm, çevre, afet ve acil durum, eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler kategorileri altındaki bütün ilanlara aynı anda erişme ve başvurma şansına kavuşmaktadır. Ayrıca, Genç Gönüllüler mobil uygulaması sayesinde gönüllü ilanlarını anında görerek, istenen ilana her yerden başvuru yapmak da mümkün olmaktadır. Kısacası altı farklı kategoride yüzlerce gönüllülük faaliyetinin ve pek çok eğitim programının yer aldığı Platform, en ücra köşesine kadar ulaşarak doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine tüm ülkeye hizmet vermektedir.'

113 Bin 109 kişi ve Bin 953 kurum üye oldu
'Sistem, gençlerin katıldıkları gönüllülük faaliyetlerini belgeleyerek, ileride iş ve burs başvurularında referans sunmalarını sağlamaktadır. Böylece bir yandan gönüllülük faaliyetleriyle topluma karşılık beklemeksizin hizmet ederek kişisel ve sosyal becerilerini geliştiren gençlerin, diğer taraftan kariyer planlamaları için önemli referanslar elde etmeleri mümkün olmaktadır' diyen Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ferudun Cemal Sofuoğlu, Platforma bugüne kadar 113 Bin 109 kişi ve Bin 953 kurum üye olurken 18 Bin 862 ilan yayınlanmış olduğunu söyledi.