Tuğba POLAT / BİK Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Canbey, DEKMEB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Köse, TYB Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan ve TYB Onursal Başkanı D.Mehmet Doğan tarafından 'Yerel gazetelerin geleceği, yeni yönelimler, fırsatlar, tehditler; korsan yayıncılığın mahalli basın ölçeğinde yansımaları ve mahalli yayında telif hakları ve korsanla mücadele' konuları üzerine konuşma ve sunumların yapıldığı çalıştayda, korsan yayıncılığın emek hırsızlığı olduğu vurgulandı.
2 gün süren ve 'Yerel yayıncılığın geleceği / yeni yönelimler, fırsatlar, tehditler; korsan yayıncılığın mahalli basın ölçeğinde yansımaları ve mahalli yayında telif hakları ve korsanla mücadele' konularının gündeme geldiği Çalıştayın sonunda, 'Korsan Kitapla Mücadele Çalıştayı Sonuç Bildirgesi' yayınlandı.
'TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve DEKMEB Başkanı Murat Köse imzası ile yayımlanan bildirgede şu ifadelere yer verildi;

ESERLERİN KORUNMASI İÇİN TEDBİRLER ALINMALI
Yazarın fikir emeği ile yayınevinin bir yayının oluşumunda katlandığı sıkıntıların sonucunda elde edilmiş olan hakkın her türlü mecrada korunmasına dönük tedbirler alınmalı ve farkındalık oluşturulmalıdır. Fikir işçiliğinin haysiyetini korumak önce aydınların sonra tüm halkın vazifesi olmalıdır.

YEREL YÖNETİMLER ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞMALI
Yerel yönetimler özellikle yerel yayıncılığın önündeki engelleri kaldırmaya odaklanmalı ve sorunlara çözüm odaklı olarak yaklaşabilmelidirler. Basım ve yayımın önündeki sorunların kalıcı olarak çözülmesinin yolunun bu alanda emek harcayan her kurum ve kuruluşun okuma oranını artırma seferberliği ilan etmeleri gerekmektedir.

YAZARLAR, OKURLARI İÇİN NİTELİKLİ ESER SUNMALI
Müellifleri ve yayınevlerini koruyan kurumların telif ve korsan yayın kadar piyasada var olan eserlerin niteliklerinden de kendilerini sorumlu tutması, iyi okur yetiştirmek ve ona sahip olmak adına önemlidir. Yerel olsun milli olsun kitap okumama ya da okuyamama önünde engel olarak görülen kitap fiyatlarının yeniden gözden geçirilmesi düşünülmelidir. Bu konuda özellikle devletin eserlere yansıttığı vergilerin yeniden gözden geçirmesi oldukça önemlidir.

DEVLET, BASIM-YAYIN FAALİYETLERİNE YALNIZCA TİCARİ BOYUTUYLA YAKLAŞMAMALI
Mahalli veya ülke ölçeğinde, basım-yayım faaliyetiyle uğraşan her birimin müellif ve yayınevlari haklarını koruyucu meselelerde ortak zeminde bir araya gelmelidirler. Devlet basım-yayın faaliyetlerine sadece ticaret gözüyle bakmamalı, kendi payına düşen kolaylığı hem müellif, hem yayınevi hem de okur lehine göstermelidir.

KÜLTÜR BAKANLIĞI, ÇALIŞMALARINI ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE ORTAYA KOYMALI
Mahalli ve ülke ölçeğinde dergi yayımcılığında kalitenin artması ve sürdürülebilir olması için süreli yayın çıkarmayı üstlenen kurumun açık ve net bir telif politikasına sahip olması ve yazarın hakkını koruması esas olarak belirlenmelidir. Telifte yönetmelik sorunu yazar ve yayınevlerinin önüne çıkmaktadır, bu sorunun paydaşları ortak bir fikirle meseleyi çözmelidirler. Anadolu'da kitap yayıncılığı nispeten nitelik sorunuyla karşılaşılmakta, bu sorunlarla yüzleşen oldukça kaliteli yayınlar ise usulüne uygun yayınlamakta ve bu durum müellif adına hak kaybına sebebiyet vermektedir. Kültür bakanlığının yayıncılık konusunda yaptıkları ve yapması gerekenlerin net ve şeffaf şekilde ortaya konması gerekmektedir.

ÇALINTI ESERLERİN BASIMI ÖNLENMELİ
Yerel yayıncılıkta özellikle karşılaşılan kalite, şeffaflık, standart sorunları masaya yatırılmalıdır. Yerel basında özellikle karşılaşılan etik sorunlar meselesi de geliştirilecek olan farkındalıkla çözülmelidir. İntihal önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Bu noktada milli bir dijital ortam oluşturularak eserlerin bu ortama yüklenmesi ve eserlerin bu ortamda taranarak intihal raporunun çıktısı alınması suretiyle intihal barajını aşmayan eserlerin basımından vazgeçilmesi yoluna gidilmelidir.

TAŞRADAKİ YAYINCILAR İÇİN SEMİNERLER DÜZENLENMELİ
Taşrada yayın yapabilmek için teknik ve bilgi eksikliği gibi meselelerle sık karşılaşılmaktadır. Bu konuda taşrada yayın faaliyeti yapan taraflara işin uzmanlarınca eğitim seminerleri düzenlenmelidir. Taşrada yayıncılığı korumak için merkezde yer alan kamu-sivil kurum ve kuruluşların kendi üzerlerine düşen hususları itinayla yerine getirmeleri sağlanmalıdır.

YÜKSEK GELİRLİ ŞİRKETLERDEN ALINAN VERGİLERİN BİR KISMI KÜLTÜR VE SANATA AKTARILMALI
Yayıncılığın meşakkatli ve sabır isteyen bir faaliyet olduğunu unutmamanın yanında işini doğru yapanlar ile yapmayanların ayırt edilebileceği mekanizmaların kurulmasına ihtiyaç vardır. Yerel yönetimlerin, kar marjı yüksek şirketlerin gelirlerinden alınan vergilerin bir kısmının kültür ve sanat faaliyetlerine ayrılması noktasında gereken adımlar atılmalıdır. Oteller kendilerine ve bulundukları yöreye has kütüphanelere sahip olması konusunda teşvik edilmelidir.

YAYINCILIK KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN RUHSAT SİSTEMİNE GEÇİLMELİ
Yayın ve basım konusunda sansür konusu gündemden hiç düşmemekte ve bu konuda çok katılımlı toplantılar yapılarak konu derinlikli olarak ele alınmalıdır. Yayıncılık faaliyetlerinde kaliteyi artırmak ve standart oluşturmak adına ruhsat sistemine geçilebilir. Her bölgede basım-yayın konusunda belediyelerin, üniversitelerin, yayınevlerinin ve yazarların ortak zeminde buluşabilmeleri sağlanmalıdır. Bandrol bilinci oluşturulmalıdır.

TEKELLEŞMENİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Basım-yayında tekelleşmenin karşısına geçilmeli ve kitap fiyatları makul olmalı ve insanları korsan yayına yönlendirmemelidir. Milli Kütüphane merkezi bir konuma getirilmeli ve tüm eserleri yayınevi ve yazara telif kazandıracak şekilde çevrimiçi alana alarak fotokopi imkanı sunabilmelidir. Yayınevinin de yazarın hakkını suiistimal edici mecralara yönelmesinin önüne geçilmelidir.

OKULLARDA FARKINDALIK OLUŞTURULMALI
İl Kültür Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliği yaparak orta-lise ve üniversitelerde basım yayın konusunda yazar ve yayınevlerinin hakları konusunda çalışmalar yapmalı, kitapçıklar üretmeli-dağıtmalı ve ilgi çekici animasyonlar hazırlamalıdırlar. İlk-orta-liselerde kitap okuma-yazma seferberliği ilan edilmeli yazar-öğrenci buluşmaları tertiplenerek öğrenciler okumaya ve yazmaya teşvik edilmelidir. Devlet kurumlarının açtığı proje ilanlarında telif hakları ve korsanla mücadele konusu, yerel yayıncılık sorunları gibi başlıklar da yer almalıdır.'
Çalıştaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Cuma Ağaç, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, TYB Genel Başkan Yardımcısı Ferhat Koç, Mali Genel Sekreter Fatih Gökdağ, Genel Sekreter Yrd.Doç.Dr. M.Enes Kala, TYB Vakfı 2. Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, İlim Yayma Cemiyeti Şanlıurfa Şube Başkanı Av. Cüneyt Altıparmak, Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Selami Yıldız, Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat ve Genel Sekreter Müslüm Abacıoğlu, TYB Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Sarmış ile yerel gazeteciler, yayınevleri temsilcileri, bilim adamları, hukukçular ve akademisyenler katıldı. Çalıştayın sona ermesinin ardından Şanlıurfa'nın tarihi mekanları, Müze gezildi.