İshak POLAT / Suriye'deki iç savaşın başlamasından bu tarafa sürekli olarak Rejim güçleri ve destekçileri tarafından abluka altında tutulan ve yoğun bombardımana tutulan Suriye'nin Halep kentinde son günlerde yaşanan katliamlara Şanlıurfa'da bulunan Suriyeli STK'lardan bir kez daha tepki geldi.
Son olarak Rejim güçleri ve destekçileri tarafından 15 Kasımda başlatılan büyük saldırılar sonrasında ellerindeki bölgelerin büyük bir kısmını kaybeden Suriyeli muhalifler uluslar arası güçleri insani yardım ve sivillerin tahliyesi konusunda göreve çağırırken Şanlıurfa'daki Suriyelilerin kuruduğu STK temsilcileri de Halep'te yaşanan katliamlara dünyanın gözünü kapattığını belirterek Suriye ve Halep'te yaşanan duruma tepki gösterdi.


Rejim güçleri PYD/PKK ve IŞİD işbirliği içerisinde
Şanlıurfa'da faaliyet gösteren Suriye Türkmenleri Uluslararası Eğitim ve Kalkınma Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı Ekrem Dede, Suriye iç savaşının başlamasından bu tarafa Uluslar arası güçlerin Suriye'de yaşanan katliamlara duyarsız kaldığını belirterek; Halep'e yönelik şiddetli saldırılar sonrasında bugün Halep ikiye bölünmüş durumdadır. Rejim güçleri, İran, Irak gibi ülkelerden gelen Şii paramiliter güçler, Hizbullah ve Rus askerleri işbirliği içersinde sürekli olarak Halep'te ve Suriye'nin değişik bölgelerinde sivil vatandaşlara ve Özgür Suriye Ordusuna karşı katliamlar gerçekleştirmektedir.
Özellikle Halep'e karşı yürütülen saldırılarda binlerce sivil insan katledilmiş olup son saldırılarla birlikte Halep insanlar için açık bir ölüm kampına dönüşmüştür. İnsani yardımların bile ulaşmasına izin verilmediği Halep'te hastane, içme suyu, yiyecek namına artık bir şey kalmamıştır.
Durum böyle devam ederse artık Halep'te ki sivil vatandaşlar açlıktan ölecektir. Ki rejim güçlerinin ve destekçilerinin amacı da insanları tamamen katletmektir" diyerek son saldırılar PYD/PKK güçlerinin de Esed rejimine yoğun bir şekilde destek verdiğini ifade etti.
Suriye'de Esed Rejimi, IŞİD ve PYD/PKK güçlerinin işbirliği içersinde olduklarının altını çizen Ekrem Dede uluslar arası güçlerinde bu işbirliğini bildiğini ve bu işbirliğinin amacının Türkiye'nin bölgedeki terör örgütleri ile mücadele etmesini önlemek olduğunu dile getirdi.

SDG ( PYD/PKK) sivilleri katlediyor
Halep'teki sivillerin Halep'ten ayrılmalarının rejim güçleri ve destekçileri olan İran, Irak Şii paramiliter grupları , PYD/PKK ve Hizbullah güçleri tarafından engellendiğini ve bu sivillerin yine bu güçler tarafından katledildiğini belirten Rakka İl Konseyi Başkanı Saad Süveyş ise sivillerin katledilmesinde kimyasal silahların kullanıldığını ve uluslar arası güçlerin bu insanlık suçuna karşı sessiz kaldığını belirterek; Suriye uluslar arası ülkelerin çıkar savaşı yürüttüğü bir arena haline gelmiştir: Maalesef akan Suriyelilerin kanı olup Suriye dışındaki bir çok güç bu kandan beslenmektedir" diyerek Halep'ten sonra yoğun çatışmaların yaşandığı Rakka'ya dikkat çekerek uluslararası güçlerin sivilleri hedef aldığına dikkat çekti.
Saad Şuveyş Suriye Demokratik Güçleri adı altında harekata katılan PYD/PKK unsurlarının bölgedeki bir çok Arap ve Türkmen köyünü işgal ettiğini ve buradaki Suriyelilerin mal varlığına el koyarak onları göçe zorladığını, demografik yapıyı değiştirdiğini dile getirerek; Özellikle Rakka'da IŞİD' yönelik bombardımanlarda PYD/PKK güçleri uluslararası güçlere yanlış koordinatlar vererek sivil vatandaşların katledilmesine ön ayak olmaktadır. Biz Suriyeliler olarak PYD/PKK'nın bu harekata katılmasını istemiyoruz. Bu harekatta ÖSO güçleri ve Türkiye'nin katılmasını istiyoruz" dedi.
Şuveyş, El Bab ve Musul, Telafer gibi bölgelerden kaçan IŞİD'lilerin ve Suriye, Irak vatandaşlarının Rakka'ya göç ettiğini buranın düşmesi ile birlikte Türkiye'ye yoğun bir göç dalgasının yaşanabileceğini de belirterek Cerablus, Münbiç, El Bab gölgesinde kurulacak bir güvenli bir bölgenin Suriye ve Türkiye için öneminin her geçen gün arttığını da sözlerine ekledi.