İLKHA/ Türkiye'nin 8'inci büyük şehri olan ve en genç nüfusuna sahip Şanlıurfa'da, sağlık alanındaki sorunlar ve yetersizlikler muhalefet partileri tarafından da eleştiriliyor.
Şanlıurfa Ak Parti Milletvekili Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın Şanlıurfa'nın sağlıkta iyi yönetilemediğini söylemesi tepkilere neden oldu.
Şanlıurfa'daki sağlık hizmetleri ile ilgili olarak Fakıbaba, 'Eski bir Başhekim ve Genel Cerrahi Uzmanı olarak Şanlıurfa'da Sağlığın iyi yönetilemediğini görüyorum. Bunu 2 yıldan beri sayın Bakanımıza anlatmaya çalışıyorum. Ancak başarılı olamadım. Bu sefer sayın Bakanımızın Şanlıurfa'daki Sağlıkla ilgili problemleri çözeceğine inanıyorum.' ifadelerini kullanmıştı.
Fakıbaba'nın açıklamasının ardından yaklaşık 2 senedir Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü görevini yürüten Doç. Dr. Emre Erkuş görevden alınarak yerine Ankara Sağlık İl Müdürü Mehmet Gülüm getirildi.
Fakıbaba'nın kentteki sağlık konusundaki itirafı ve Şanlıurfa'daki sağlık sorunları ile ilgili Şanlıurfalılar konuştu.

'Şanlıurfa'daki sağlık hizmetlerini yetersiz buluyorum'
Şanlıurfa'nın bir an önce şehir hastanesine kavuşması gerektiğini ifade eden Faruk Tekçakmak, 'Şanlıurfa'daki sağlık hizmetlerini yetersiz buluyorum. Karaköprü'de ikamet ediyorum. Karaköprü'de kadın doğum hastalıkları ve çocuk hastalıkları hastanesinin olmasını istiyorum; çünkü yıllardır Karaköprü'den Eyyübiye'deki hastaneye gitmek zorunda kalıyoruz. Eyyübiye'ye araç olmadığından dolayı toplu taşımayı kullanıyoruz. Bazı ilçelere hastane yapılmasını bekliyoruz. Urfa'daki şehir hastanesi gecikmiş durumdadır. Şehir hastanesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Fakıbaba, Urfa'nın sağlıkta iyi yönetilemediğini söylemekle doğru tespit yapmıştır. Fakıbaba'nın Urfa ile ilgilenen tek milletvekili olduğunu düşünüyorum. İnşallah devlet bu yönde adım atar.' şeklinde konuştu.


'Eğer personel sayısı arttırılırsa bu tür sıkıntılar yaşanmaz'
Hastane sayılarını yetersiz bulduğunu ifade eden Murat Barbaros, 'Ağabeyim hastanede çalışıyor ve hasta çok olduğundan aceleci davranmaya çalışıyorlar. Eğer atama yapılıp personel arttırılırsa bu tür sıkıntılar yaşanmaz. Hastane sayısı artırılırsa personel sayısı da arttırılmalıdır. Asıl olan ve kilit nokta olan şey; hastane sayısının arttırılmasıdır. Eyyübiye ilçesinin büyüklüğüne bakılınca hastane sayısının az olduğunu görmekteyiz.' dedi.

'Fakıbaba'nın sosyal medyadaki paylaşımı doğrudur'
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba'nın sosyal medyada, 'Şanlıurfa sağlıkta iyi yönetilemiyor' paylaşımı hakkında eleştiride bulunan Barbaros, 'Herhalde kendisine rant hazırlamak için demiş olabilir veya doğru da söylemiş olabilir. Fakıbaba, belki hastaneye çok gidip gelmiyor ama bizler gidiyoruz. Fakıbaba'nın sosyal medyadaki paylaşımı doğrudur. Siyasetçilerin sadece hastaneye hakkında görüşleri yerine başka konularda eleştiri yapmasını istiyoruz. Şu anki siyasetçiler, çok gereksiz şeyleri eleştiriyorlar.' diye konuştu.

'Urfa, sağlık konusunda çok geride; çünkü personel sayısı az'
Şanlıurfa'nın sağlık konusunda geri kaldığını ve hastanede yaşadığı bir mağduriyeti anlatan 15 Temmuz Gazisi Fevzi Kılıç, 'Şanlıurfa, sağlık konusunda çok geridedir; çünkü burada stajyer doktorlar var. Geçenlerde kolum kırıldı diye acile gittim ve acildeki doktor, kolumda bir sıkıntı olmadığını söyledi. Kırık kolumun filminin çekilmesini veya ortopediye sevk edilmesini istedim. Kolumun röntgenini çekince kolumda çatlak olduğunu söylediler. Kolumda sıkıntı olmadığını söyleyen doktora 'hani kolumda bir şey yoktu' deyince beni başından savmaya çalıştı. Urfa, sağlık konusunda çok geride; çünkü personel sayısı az. Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi hastalardan geçilmiyor; çünkü personel yetersiz. Eyyübiye'deki hastaneye gidince de yine personel sıkıntısının olduğunu görüyoruz.' ifadelerini kullandı.


'14 tane milletvekilimiz var ve Urfa için ne yapıyor?'
Şanlıurfa'nın milletvekillerinin seçim öncesi gelip sadece fotoğraf çektiklerini ama seçimlerden sonra kimseyi hesaba almadıklarını vurgulayan Kılıç, 'Fakıbaba, Urfa'nın sağlık konusunda yetersiz olduğunu söylüyor. Ak Partili olduğumu belirtmek isterim. Fakıbaba bakanken ne yaptı? Hiçbir projesi tutmadı. Fakıbaba, Urfa'daki hastane yetersizliğini neden eleştiriyor? 14 tane milletvekilimiz var ama Urfa için ne yapıyor? Seçimlerden önce gelip fotoğraf çekiyorlar; çünkü 15 Temmuz Gazisiyim. Milletvekillerini yolda görüyorum ama yüzüme bakmıyorlar.' şeklinde konuştu.

'Urfa'da şehir hastanesi açılsa Urfa'ya ne zararı olacak?
Şanlıurfa'da yetersiz sayıda hastane ve doktor olduğunu ifade eden Mehmet Kılıç, 'Eskiden Urfa'da hastane yönetimi yeterliydi ama gün gittikçe nüfus arttı ve ister istemez hastaneler yetersiz kalmaya başladı. Bugün Urfa'da şehir hastanesi açılsa Urfa'ya ne zararı olacak? Urfa'ya şehir hastanesi açılırsa iyi olur. Urfa'da şehir hastanesi olursa daha kaliteli hizmet olur. Bugün Urfa'da herhangi bir hastaneye gidince aradığım branşta doktor bulamıyorum. Urfa'da ne kadar çok doktor olursa sağlık hizmetleri o kadar ilerler. Ahmet Eşref Fakıbaba'da bir sağlıkçıdır ve genel cerrah uzmanıdır. Fakıbaba, aynı zamanda Urfa'da başhekimlik yapmıştır. Fakıbaba, Urfa'nın sağlıkta geri kaldığını söylemiş olabilir ama Urfa sağlıkta geri değildir.' dedi.


'Hükümet oturmuş, salla başını al maaşını yapıyor'
Şanlıurfa'nın sağlık konusunda yetersiz olmasının sebebinin hükümet olduğunu öne süren Aziz Güzel, 'Urfa, sağlık konusunda yetersizdir. Urfa'nın sağlık konusunda yetersiz olmasının sebebi; devletin yüzünden değil; hükümetin yüzündendir. Çocuğum bundan 2 ,5 yıl önce dünyaya geldi. Burada cihaz ve ilgili doktorların yetersiz olmasından dolayı çocuğumu Kayseri'ye götürdüm. Kendi memleketimde tedavi olmak varken neden başka yere gideyim? Hükümet oturmuş, salla başını al maaşını yapıyor. Bu durum milletvekili, bakan ve cumhurbaşkanı için de geçerlidir. Şanlıurfa en eski ve tarihi mekanlardandır. Peki, nerde bu memleketin ve insanların hakkı? Aldıkları para haramdır.' diye konuştu.

'Urfa halkı sağlık konusunda özel sektörü tercih ediyor'
Şanlıurfa'daki sağlık yönetimini genel olarak yeterli bulan Ekrem Kaya,'Urfa, Salgın döneminde yeterliydi. Urfa, çok hızlı gelişen bir şehirdir. Diyarbakır, Mardin ve Adıyaman gibi iller Urfa'yı tercih ediyor. Dışarıdan Urfa'ya gelen hastalar oluyor. Urfa, salgın döneminde çok fazla riskli bölgelere girmedi. Urfa halkı sağlık konusunda çoğunlukla özel sektörü tercih ediyor.' ifadelerini kullandı.

'Şanlıurfa hastane sayısında eksiktir'
Bulunduğu ilçede doktor bulamadığı için şehir merkezindeki hastaneye geldiğini belirten Cem Kendirci, 'Sağlık çalışanları gerçekten çok iyi seferberlik ediyor. Şanlıurfa'daki sağlık yönetimini yeterli buluyorum. Şanlıurfa hastane sayısında eksiktir. Suruç'ta yaşıyorum ve bazı durumlarda doktor bulamıyoruz. Suruç'ta istediğimiz bölümde doktor olmadığından Urfa'ya geliyoruz. Fakıbaba güzel bir paylaşım yapmış. Urfa'da sağlık konusunda eksiklikler olacak ama tamamlanmayacak şeyler değildir.' şeklinde konuştu.
Abdullah Kılıç ise 'Şanlıurfa sağlık durumda çok iyidir. İyi olmasak; vaka haritasında mavi olmazdık. Şanlıurfa'daki hastaneler iyi durumda ama bazı doktorları sıkıntı çıkarabiliyor. Fakıbaba'nın kararı bence yanlıştır.' dedi.