Yüksel Polat

Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından koordine edilen ve İlçelerin turizm potansiyellerine yönelik yapılan Turizm Eylem Planı çalışmalarının bu seferki durağı Halfeti oldu. Katılımcılar, Şanlıurfa'nın turizm incisi Halfeti'nin turizm potansiyelinin daha da nasıl yükseltilebileceğini masaya yatırdı.

Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından ilçelerin turizm potansiyeline yönelik uzun süren saha araştırmaları ve çalışmalar neticesinde ortaya koyduğu raporların ışığında düzenlediği Turizm Eylem Planı çalıştaylarının üçüncü durağı doğa güzelliklerinin yanı sıra Karagül başta olmak üzere bir çok turistik değere sahip Halfeti oldu.

Halfeti'nin turizm potansiyelinin yanı sıra bu potansiyelin nası yükseltilebileceğine ilişkin çalışmaların masaya yatırıldığı Halfeti Turizm Eylem Planı çalıştayı Halfeti Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş'nin koordinasyonunda yapılan toplantıya Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Mahmut Uncu, Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Turizm Tanıtma Şube Müdürü Necmi Karadağ, Şanlıurfa Kent Konseyi Genel Sekreteri Murat Karaer, Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Oda Başkanı ve Kent Konseyi Turizm Grubu üyesi Müslüm Çoban, Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Aykut Hakan Kutluhan, H.Ü. Gastronomi Bölümü Öğretim Görevlisi Mahmut Barakazi, ŞUTUDER Başkanı Hacı Birsen, GAP İdaresi Başkanlığı, Karacadağ Kalkınma Ajansı gibi kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Uncu, kurumları ve İlçelere yönelik gerçekleştirdikleri Turizm Eylem Planı hakkında katılımcılara bilgi verdikten sonra ; İlçelerimize yönelik hazırladığımız Turizm Eylem Planları çerçevesinde Halfeti'ye yönelik uzun süren saha çalışmaları gerçekleştirdik. Halfeti sahip olduğu doğa harikası değerler ile Şanlıurfa'nın önemli turizm noktalarından birisidir. Bu çalıştayda ortaya koyacağımız istatisiki veriler ve bilgi, öneriler ışığında Halfeti'nin bu potansiyeline daha yukarılara nasıl taşırız diyerek bir yol haritası oluşturmak istiyoruz' dedi.

Halfeti'yi 2019 da 1 milyon kişi ziyaret etti.

Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak ise çalıştaydan ve katılımlarından dolayı yetkililere teşekkür ederek; Halfeti gerçekten de Şanlıurfa ve bölgenin ilgi odağı olan önemli bir turizm merkezi. 2016 yılından beri yılından bu tarafa Halfeti'de bulunuyorum. 2016 yılından bu tarafa Halfeti turizminin iyi bir noktaya gelmesi için önemli altyapı çalışmalarına imza attık ve atmaya da devam ediyoruz. 2019 yılında Halfeti 1 milyon ziyaretçi sayısına ulaştı. 2019 yılında Halfeti'ye ortalama 250 bin araç giriş yapmış ve bunların önemli bir kısmı tur minibüsleri. Bu araç sayısını ortalama bir ziyaretçi sayısı ile çarparsak bu rakam hiçte abartılı değil. Ama bu ziyaretçilerin Halfeti'de kalma sürelerini arttırmamız ve buna yönelik çalışmalar yapmamız gerekir' dedi. Halfeti turizminin gelişmesi için alan genişlemesine ve alternatif turizm çalışmalarına ihtiyaç olduğunu belirten Eşref Albayrak turizm paydaşı kurum ve kuruluşların ile yapacakları ortak çalışmalar ile güzel sonuç alacaklarına inandakini dile getirdi.

Açılış konuşmaları ve Halfeti turizmine ilişkin Turizm Eylem Planına ilişkin yapılan sunumun ardından söz alan katılımcılar pandemi sürecinin turizm sektörünü kötü etkilediğini, Halfeti'de gördükleri eksiklikleri, çözün önerilerini ve yapılmasını istedikleri çalışmaları dile getirerek bu çalıştayların Şanlıurfa ve İlçeler için önemli bir işlevi yerine getirdiğini ifade ederek organizasyona emeği geçeneler teşekkür ettiler.