Abdurahman D. UĞURLU / Veysel Polat'ın hazırlayıp sunduğu, Urfa'nın sorunları ve çözüm önerilerin masaya yatırıldığı "Urfa'dan Bakış" programının bu haftaki konukları eski İl Başkanı Mehmet Ekinci ve İl Başkan Yardımcısı Mahmut Cahit Büyükkılıç gazetemizin dijital platformunda yayınlanan programın devamında açıklamalarına devam ettiler.

Şanlıurfa'da siyaset hala ağa, şeyh, devlet denkleminde yürütülüyor
Programın yayınlanan ikinci kısmında yabancı bir yazarın doğu toplumlarına ilişkin bir doktora tezi ve kitabına atfen Şanlıurfa'nın siyasi denklemlerine ilişkin gözlemlerini aktaran Mehmet Ekinci; bu yazarın " Ağa, Şeyh, Devlet" adlı bir kitabı var. Bu gözlemi bilmeden burada siyaset yapmak zordur. Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır bu durumu aştı. Bu manada Gaziantep rasyonel bir şehirdir ve bu tür şeyleri aşmıştır.
Mesela bakın Gaziantep Sanayi ve Ticaret Oda Başkanı sanayicidir, İngiltere'de falan eğitim görmüş, ihracat yapan, fabrikaları olan bir insan. Mardin'e bakıyorsunuz Ticaret Sanayi Oda Başkanı Turizmci, orada yatırımları olan bir insan. Bizim şehrimizi tanıtırken irrasyonel bir şehir diyorum. Şehrin ortak bir dili yok. Ortak bir dilde bir araya gelmek Şeyhten ağadan devletten bağımsız bir siyasi hareket oluşamıyor. Bu şehirde yaşıyoruz ve bizde bu denklemden zaman zaman kurtulamıyoruz" diyerek oy potansiyeli kavramının bu siyasette etkili olduğunu dile getirdi.

Üst akıl "Ceket Vakası" ile tepkileri AK Parti'ye çekti
Veysel Polat'ın iki dönem Belediye Başkanlığı, Milletvekilliği ve Tarım Bakanlığı yapan ve geçtiğimiz günlerde AK Parti'den istifa ederek İYİ Parti'ye geçen Ahmet Fakıbaba'ya ilişkin "Ceket olayı bir üst akıl oyunu muydu?" sorusunu da cevaplandıran Mehmet Ekinci; Demin bahsettiğim ağa, şeyh, devlet siyaseti dönem dönem tepki çekebiliyor ve bunun siyasete yansımaları da oluyor. Her şehirde bir üst akıl vardır. Bu akıl Gaziantep'te şehire hizmet edebilecek insanların önünü açmak, onların şehire hizmet edebileceği bir faydalı şekilde kullanılırken bizde ki bu üçleme hep sorun çıkartmıştır. Halkın tepkisini çekmiştir. O dönemde de bu yapıya olan tepki AK Partiye değildi. AK Parti'nin ortaya koyduğu Belediye Başkanları, Milletvekillerine toplum tepki gösterdi. Üst akıl bunu iyi kullandı ve her tarafı birleştirerek AK Parti'ye karşı kullandı. Biz o zaman bunu hesap edemedik. Aslında bu tepkiyi görmüştük ve daha sivil, katılımcı bir yapı oluşturmaya çalışıyorduk ama bunu gerçekleştirmedik" diyerek o zaman AK Parti karşıtlarının " Ceket Vakası" ile oluşan bu tepkileri AK Parti'ye karşı kullandığını ifade etti.

Şanlıurfa'nın siyasi dinamikleri başka şehirlere göre çok zordur
Şanlıurfa'da siyasetin denklemlerine ilişkin açıklamalarda da bulunan Mehmet Ekinci; Şanlıurfa'da siyaset sahip olduğu yapı gereği çok zordur. Şanlıurfa'da siyaset yapan birisi bir çok yapıyı gözetmek ve bir denge kurmak zorundadır. Bu da Şanlıurfa'da siyaset yapmayı zorlaştırıyor. Bunun için bir çok insan bilgi, birikim sahibi olmasına rağmen bu zorluklardan dolayı siyasetten uzak durmaktadır" dedi.