İLKHA/ Otobüs ve uçak yolculuklarında bayram öncesi artan fiyatlar, bayramda memleket ziyareti yapacakları kara kara düşündürüyor. Uçak bileti fiyatları 600 TL'yi ve otobüs biletleri ise 200 TL'yi buluyor. Kurban Bayramı öncesi şehirlerarası otobüs biletleri fiyatlarına yapılan zamma tepki gösteren vatandaşlar ise bilet fiyatlarının pahalılığından şikayet ediyor.
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala otobüs ve uçak firmaları, yoğun talep nedeniyle bilet fiyatlarına zam yaptı. Biletleri tükenmek üzere olan yolcu otobüslerinde fiyat artışı yaklaşık yüzde 40'u buluyor ve uçak yolculuklarında ise bazı uçuşlarda fiyatlar neredeyse ikiye katlanıyor.
Kurban Bayramı'nı sevdikleriyle beraber geçirmek ve sıla-i rahim gerçekleştirmek için memleketlerine giden vatandaşlar, bilet fiyatlarının pahalılığından yakınırken, otobüs firmalarının şoför ve yetkilileri ise akaryakıt fiyatları ve diğer maliyetlerin yüksek olmasından dolayı bilet fiyatlarına zam yapıldığını savunuyor.
Şehirlerarası Otobüs Terminalinde bu yıl beklenen bayram yoğunluğu yaşanmadı. Her yıl ek seferlerin yapıldığı, birçok yolcunun ise bilet bulamadığı terminalde, otobüs gişelerinde istenilen gün ve saatte bilet bulmanın mümkün olduğu görüldü.
Daha çok batı illerinden doğu illerine bir yoğunluk olduğundan dolayı Gaziantep'te yolcu sayısında her hangi bir yoğunluk yaşanmadığını belirten otobüs firması yetkililerinden Mehmet Erkan Deveci, her yıl yoğunluğun bayramdan sonra dönüşlerde başladığını söyledi.
Bu yıl beklenen bayram yoğunluğunun henüz daha başlamadığını belirten Deveci, 'Şu anda henüz bir yoğunluk yok. İnşallah bir haftaya kadar işlerimiz açılacaktır. Şu anda bekliyoruz ama öyle eski bayramlar gibi bir hareketlilik yoktur. Son zamanlarda artan akaryakıt ve benzeri maliyetler yükseldiği için yolcu ulaşım ile ilgili de zorluk çekiyor. Bilet fiyatlarının artmasından dolayı vatandaş erken gelse bile yani bir hafta sonraya bilet almak istese bile eksik fiyat yazamıyoruz, araçlar dolu oluyor. Sakin zamanda zaten çok düşük fiyatlar yazıyoruz. Sektör olarak zor durumdayız.' dedi.

'Bu zam bayram fırsatı değil'
Otobüs biletlerine yapılan zammın fırsatçılık olarak değerlendirilmemesi gerektiğini savunan Deveci 'Bu çok ağır ithamdır, üzülüyoruz. Bu zammı bize mal etmelerine çok üzülüyoruz. Bizde vatandaşız, yolculuk yaptığımızda bizde fiyatı düşünmek zorundayız. Bu durum üzücüdür. Geçen senelerde İstanbul bileti normalde 120 TL'ydi. Ama şu anda ise 180 TL yazıyoruz, maliyetler çok arttı. Vatandaşta zorluk çekiyor. Bu durum artık nereye kadar gider bilemiyoruz? Zaten bizde artık sezoncu olduk. Önceden bu meslek böyle değildi. Allah sonumuzu hayır eylesin diye dua ediyoruz.' şeklinde konuştu.
Bayram yoğunluğunun bayrama doğru başlayacağını belirten Deveci, vatandaşlara biletlerini almaları konusunda da acele etmesi önerisinde bulundu.

'Akaryakıt fiyatları yükseldiği için bu zam yapıldı'
Batı illerinden gelen otobüslerinin ek seferler yaptığını, ancak Gaziantep'ten her hangi bir yoğunluğun olmadığını ifade eden Hasan Çalışkan da 'Bayram yoğunluğu henüz başlamadı ama 2-3 güne kadar başlar. Şu an zaten araçlarda yer yok. Vatandaş biraz tedirgin, çünkü ek servis kaldırmazsak araçlarda yer yok. Yoğunluğumuzda bayrama doğru başlar. Bilet fiyatlarından dolayı vatandaşlar zor durumda, mağdur oluyor. İstanbul bileti 180 TL, Ankara 120 TL oldu. Bu fiyatlar aslında çok pahalı. Daha önce İstanbul biletini 100 TL'ye, Ankara biletini ise 60-70 TL'ye satıyorduk. Ama şu anda iki katına çıktı. Akaryakıt fiyatları yükseldiği için bu zam yapıldı. Otobüsler dolu da gitse kurtarmıyor.' ifadelerini kullandı.

'Bayramdan sonra bilet fiyatları daha da yükselir'
Bayram yoğunluğunun henüz başlamadığını belirten Mehmet Esen ise 'Yoğunluk bayrama doğru başlar. Bayram sonrası daha yoğun olur. Vatandaşlarımız biletlerini bayram sonrasına bırakmasınlar. Şu anda mazot yükseldiği için sektör olarak para kazanmıyoruz. Bundan dolayı bilet fiyatları yükseldi. Bayramdan sonra bilet fiyatları daha da yükselir. İstanbul ve Ankara biletleri 30-40 TL yükseldi. Daha önce İstanbul için 120-130 TL'ye bilet kesiyorduk ama bayramdan sonra bu 170-180 TL olur. Ankara bileti 80 TL'ydi ancak bayramdan sonra 120 TL olur. İzmir, İstanbul, Bursa ve Ankara biletleri başta olmak üzere tüm illerin bilet fiyatları yükseldi.' diye konuştu.

'Yoğunluk bayramdan sonraya
kalıyor'
Yunus Yetişkin de 'Bayram yoğunluğu şu anda Gaziantep'ten henüz başlamadı. Yoğunluk bayramdan sonra başlar. Ama çok yoğun bir bayram geçer. Çünkü şu anda bile bayağı bir kalabalık var. Şu anda otobüslerin hepsi doldu. Ek seferler yapabiliriz. Gaziantep'te yoğunluk bayramdan sonraya kalıyor. Çünkü batı illerinden gelen yolcular, bayramdan sonra memleketlerine döndükleri için bir yoğunluk oluyor. Şu anda batı illerinde yoğunluk var.'diye belirtti.

'Bayram yoğunluğu 2-3 gün sonra başlar'
Otobüs şoförü Ali Çetin ise 'Bayram yoğunluğu 2-3 gün sonra başlar. Şu anda batı illerine gidişler boş, sadece gelişler dolu. Sektör zor durumda ve mazot çok pahalı. Bu şekilde devam ederse kışın kimse kontak açamaz. Bizde mazot ve bilet fiyatlarının yükselmesini istemiyoruz ancak bizimle alakalı bir durum değil.' dedi.

'Zamlardan sonra bilet fiyatları daha çok yükseldi'
Bayramı İzmir'deki yakınlarıyla geçirmek isteyen Mehmet Polat ise otobüs firmalarının bayramı fırsata çevirdiklerini, normal zamanlarda aldıkları biletlere en az yüzde 50 zam yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
'Zaten eskiden de bilet fiyatları yüksekti. Şu anda insanların alım gücü de yoktur. Gelen bu zamlardan sonra bilet fiyatları daha çok yükseldi. İzmir'e gideceğiz, İzmir'e zamdan önce 140 TL'ye gidiyorduk, şu an 160 TL'ye yükseldi. Her halde fakirlerin yolculuk yapmasını istemiyorlar. Bilet fiyatlarının bu şekilde yüksek olması insanları mağdur ediyor. Aynı zamanda firmadan firmaya da bilet fiyatları değişiyor ve bunun bir kontrol edilmesi lazım.'

'3 kişi İzmir'e 500 TL ile yolculuk yapacağız'
Otobüs bilet fiyatlarının uçak bileti fiyatıyla adeta yarıştığını belirten Aysel Hanım da 'Biz, Gaziantep'e gelirken uçakla 340 TL'ye geldik ama maalesef 175 TL'ye otobüsle yolculuk yapıyoruz. Bilet fiyatlarının bu şekilde yüksek olması doğru değil. 3 kişi İzmir'e 500 TL ile yolculuk yapacağız, bu az para mı? Bilet fiyatları biraz düşse iyi olur. Yolda ne yiyip içeceğiz, tekrar eve nasıl gideceğiz? Uçakla yolculuk yaptık ama bu kadar masraf olmadı.' diyerek tepkisini dile getirdi.