İLKHA/ Toplu Konut İdaresi Başkanlığından (TOKİ) yapılan bilgilendirmeye Sosyal Konut Projesi kapsamında Şanlıurfa'ya 6 bin 750 konut inşa edilecek.
Şanlıurfa için konut arzının talebi karşılamayacağını belirten Topal, kentin en çok konut ihtiyacı olan illerin başında yer aldığını söyledi.
Bölgesel ve yerel müteahhitlerin desteklenmemesi halinde sosyal konut projesinin yeterli olmayacağını ifade eden Şanlıurfa Emlakçılar Odası eski Başkanı Fatih Topal, daha köklü bir çözüm olarak özel sektörün desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Topal, sosyal konut projesinin seçim vaadi olmayıp gerçek anlamda inşa edildiği takdirde Türkiye'deki konut ihtiyacının en az 5 yıllık bir ihtiyacı karşılayacağına dikkat çekti.
Sosyal konut projesinin zamanında bitirilmesinin zor olduğunu dile getiren Topal, konut kredilerinin düşürülmesinden emlakçıların satış yapamadığını ifade etti.
Şehit yakınları, gaziler ve engelli vatandaşlar gibi grup insanlara pozitif ayrımcılık yapılmasını doğru bulmayan Topal, konut sektöründe ayrımcılık olmadan herkese eşit davranılması gerektiğini söyledi.

"6 bin 750 konut Şanlıurfa için sadece geçici bir çözümdür"
Şanlıurfa'da konut talebinin fazla olduğunu bu yüzden söz konusu projenin yetersiz kalacağını belirten Topal, "6 bin 750 konut Şanlıurfa için sadece geçici bir çözümdür. Yerel ve bölgesel müteahhitler desteklenmediği takdirde projenin etkili ve yeterli olmayacağını herkes görecektir. Birecik ilçesine 500 konut, Bozova ilçesine 500 konut, Ceylanpınar ilçesine 130 konut, Eyyübiye ilçesine 4 bin 250 konut, Viranşehir ilçesine 750 konut, Siverek ilçesine 500 konut, Halfeti ilçesine ise 120 konut inşa edilecek. Özellikle Viranşehir ve Siverek'in konut ihtiyacının karşılanmayacağını görüyoruz. Bu ilçelerde konut arzı çok az, konut talebi çok fazladır. Bu arzın talebi karşılamayacağını görüyoruz. Şehir bölgesindeki Aşuk bölgesinden kaldırılıp Eyyübiye'ye aktarılmasını doğru bulmuyoruz. Karaköprü'nün özellikle Aşuk bölgesi, şehre yakınlığından dolayı 2-3 bin hatta 4 bin 750 konut da burada sağlansaydı konut ihtiyacını çok daha iyi sağlardı." dedi.

"Projenin verilen süre zarfında yapılması zor görünüyor"
Devletin bankalarının konut kredilerini düşürmesinden dolayı emlak sektörünün durgun olduğuna dikkat çeken Topal, "Şanlıurfa, Türkiye'de doğum oranının en yüksek olduğu ildir. Dolayısıyla Şanlıurfa en çok konut ihtiyacı olan illerin başında yer alıyor. Son zamanda devletin bankalarının konut kredilerini düşürmesinden dolayı satışlarımız durmuş durumdadır. TOKİ'nin yapmış olduğu hamlenin emlak sektörüne bir hareket getirmesini beklemekteyiz. Sosyal Konut Projesi'nin seçim vaadi değil de gerçek anlamda 500 bin konutun yapılması demek; Türkiye'deki konut ihtiyacının en az 5 yıllık bir ihtiyacı karşılamasını beklemekteyiz. Projenin gerçekleşmesini uzman müteahhitler 2 nedenden dolayı zor görüyor. Birinci nedeni Türkiye'nin bütçesinden kaynaklanıyor. 2'nci durum ise projenin verilen süre zarfında bitirilemeyeceği düşünülüyor. Projenin verilen süre zarfında yapılması zor görünüyor." şeklinde konuştu.

"Asgari ücretlilerin konut taksitlerini ödemesi mümkün görünmüyor"
Şehit yakınları, gaziler, engelli vatandaşlar, emekliler ve 18-30 yaş arası gençlere pozitif ayrımcılık yapılmasını değerlendiren Topal, "Eşitlik ilkesinin tüm gruplara uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Genelde pozitif ayrımcılık olmadan herkese eşit bir şekilde uygulanmasını daha doğru buluyoruz. Şehit yakınları ve engelli birey gibi gruplarda yer alanlar pozitif ayrımcılık ister ama konut sektöründe ayrımcılık olmasını tavsiye etmiyorum. Eşitlik olması gerekir. Dar gelirlilerin ve asgari ücretlilerin konut taksitlerini ödemesi mümkün görünmüyor. 2'inci bir çalışan da ek destek olursa taksitler ödenebilir. Hane halkından en az iki kişinin maaşı olması gerekiyor ki konut taksiti ödenebilsin." diye konuştu.

"Projenin yereldeki müteahhitlere zararı olacak, faydası olmayacak"
Sosyal konut projesinin özel sektörü zor durumda bıraktığını ifade eden Topal, "Sosyal konut projesi, özel sektörü zor durumda bırakan bir projedir. Özel sektörün desteklenip konut inşa edilmesini daha doğru buluyoruz. 2 bin- 3 bin konut için ihale yapıldığı zaman bu durumdan tek bir müteahhit faydalanıyor. Örneğin devlet kendi arsalarını yerel müteahhitlere kat karşılığında vermesi veya ucuz kredinin önünü açtırdığı takdirde firmalar, yerele ve istihdama ve bölge esnafına katkı sağlayacaktır. Yereldeki firmaların desteklenmesini daha doğru buluyoruz. Projenin yereldeki müteahhitlere zararı olacak, faydası olmayacak. İstihdama pek bir katkısı olmayacak. Sadece bölgedeki konut ihtiyacını sağlamış olacak." ifadelerini kullandı.