Seyfullah POLAT / Yıllardır endemik bitkiler üzerine çalışmalar yürüten ve aynı zamanda Profesyonel Turist Rehberi olan Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan efsanesi Hz. Nuh'a dayandırılan ve rivayetlere göre yaşı 7 bin yılın üzerinde olan Cudi Vadisi Anıt Zeytin Ağacını ve Anıt Ağacın eteklerinde bulunan yaklaşık 2.500 yıllık kalıntıları bulunan yerleşim alanını' ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Bizi de heyecanlandırdı
İncelemeler neticesinde gazetemize açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hasan Akan gazetemizin gündeme getirdiği Cudi Vadisi Anıt Ağacı ile ilgili olarak duyduğu heyecanı ifade ederek; Yaklaşık 20 yıldır bölgenin florasını, bitki zenginliğini ve bitki coğrafyasını araştırıyoruz. Daha önce GAPGündemi gazetesinin haberlerine taşıdığı bu ağaç bizi de heyecanlandırdı. Bu bölgenin dağları her ne kadar şu an çıplak olsa da geçmişte bizim botanik verilerine ve seyyahların aktardıklarına göre bölgenin meşe ormanları ile kaplı olduğunu biliyoruz. Bu zeytin ağacının burada olması bölgenin geçmişte Akdeniz iklimine sahip olduğunu göstermesi ve yıllar içinde gerçekleşen iklim değişikliğine de uğradığını göstermesi açısından da ilginç bir durum' dedi.

Anıt ağaçların bir çok folklorik ve turistik özellikleri var
Coğrafyamızda sıkça rastlanan Anıt Ağaçların bir çok özelliğe sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Akan açıklamasına devamla; Anıt Ağaçlar, folklorik özelliği olan, kutsanmış olan, ziyaret tepelerinde yer alan yöre insanlarının altında sünnet töreni yaptığı, çocuklarını askere uğurladığı, adak adadığı kültürel ve folklorik özellikleri olan ağaçlar. Cudi Vadisi Anıt Zeytin Ağacının burada olması ve çevresinde yerleşim yerinin olması buranın önemini ortaya koyması açısından önemli' diyerek ağacın ve bölgenin önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Şanlıurfa'nın için bir marka değeri var ve eko turizme kazandırılmalı
Akademisyen kimliğinin yanı sıra yıllardır Profesyonel Turist Rehberi olarak bölgenin turistik ve tarihi mekanlarını üst düzey yerli ve yabancı misafirlere gezdirerek tanıtan Prof. Dr. Hasan Akan; Cudi Vadisi Anıt Zeytin Ağacı sahip olduğu özellikler ve çevresindeki tarihi alan ile birleştirilip tanıtılırsa Şanlıurfa turizmi için yeni bir turizm noktası olabilecek potansiyelde. Dünyada şu an yükselen trend eko turizmdir. Doğa turizmi açısından bu ve bunun gibi anıt ağaçlarımız turizmde yeni bir çekim merkezi olacaktır' diyerek yetkili kurumların gerekli çalışmaları yaparak Cudi Vadisi Anıt Ağacı ve eteklerindeki tarihi kalıntıların bir an önce Şanlıurfa Turizmine kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Zeytin ağacı bolluk, bereket ve barışın simgesidir
Prof. Dr. Hasan Akan sözlerini; Zeytin ağacı, tarihin her aşamasında, ekonomik değeri ve günlük yaşamdaki öneminden dolayı, bütün uygarlıkların vazgeçilmez bir bitkisi olmuştur. Kutsallığın, bolluğun, refahın, bilgeliğin, aklın, ölümsüzlüğün, arınmanın ve yeniden doğuşun, kısaca insanlık için en önemli erdem ve değerlerin sembolüdür. Zeytin ağacı, aynı zamanda barışın sembolüdür. Urfa'mız zaten tarih boyunca bir barış şehri olmuş, farklı etnik grupları ve inançları bağrında barındırmış kutsal bir şehirdir. Hz. İbrahim'in misafirperverliği ile de dillere destan olmuştur. Anıt ağaç olarak tescillenen Zeytin ağacımızın adına festivaller düzenlenmeli, yürüyüş parkurları oluşturulmalı ve bir an önce sosyal donatılar o bölgede geliştirilmelidir. Dünyadaki anıt ağaçlara meraklı insanların ilgisine sunulmalıdır. Bir an önce çevre-peyzaj düzenlemeleri de yapılıp, kırsalda anıt ağacımızın yanı başında yaşayan insanlarımıza da bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Bin yıllara meydan okuyan bu zeytin ağacımız mutlaka korunmalı ve gelecek nesillere aktarılmalıdır' diyerek tamamladı.