Özellikle kültür turlarıyla her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Şanlıurfa, arkeolojiden mozaiğe, mutfaktan müziğe kadar pek çok alanda açılan müzelerle de adından söz ettiriyor. Geçmişi 12 bin yıla dayanan ve 'tarihin sıfır noktası' olarak nitelendirilen Göbeklitepe'nin de UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi, şehirdeki turizm yoğunluğunun artmasına katkı sağladı. Bu yıl için 1 milyon turist hedefi ile yola çıkılan kenti, geride kalan 9 ayda yaklaşık 1 milyon 100 bin kişi ziyaret etti.


Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi yaptığı açıklamada, kentte turizm sezonunun yoğun geçtiğini söyledi.
Belediye olarak kente daha fazla turist çekmek amacıyla etkinlikler düzenlediklerini ifade eden Çiftçi, 'Şehrimizi canlı tutuyoruz ve şehrimiz canlı. Şu an tüm konukevleri, restoranlar, oteller tam kapasiteyle çalışıyor. Hatta şu anda 3 otel yapımı için yatırım teklifi bile var. Bu teklifleri değerlendiriyoruz, karara bağlayacağız.' dedi.

Çiftçi, Şanlıurfa'nın turizm açısından iyi yolda olduğunu belirterek, turizme yönelik çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi. Şehrin potansiyeliyle ciddi bir cazibe merkezi haline geldiğini anlatan Çiftçi, 'İnsanlar 12 bin yıllık bu şehri merak ediyor, buraya gelmek istiyor. İnanç merkezlerimiz de bir çekim halinde. 2018 yılı için 1 milyon hedefi koymuştuk, şu an yılsonuna 4 ay olmasına rağmen 1 milyon rakamını aştık. Şimdi 2019 yılı için turizm de 2 milyon hedefini koyuyoruz. Şanlıurfa, bu hedefin başarabilecek birikime, donanıma, tarihe, kültüre, sanata, müziğe, mutfağa sahip bir şehir.' diye konuştu.

TURİZMDE ÇOK YÜKSEK RAKAMLARA ULAŞACAĞIZ

İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan da 2018 yılının Şanlıurfa'da turizm açısından rekor yılı olacağını belirtti. En son 2014 yılında 804 bin turistin kenti ziyaret ettiğini ve daha sonra geçen yıl bu rakamı geçtiklerini anlatan Aslan, gelecek yıllarda çok daha fazla turisti kentte ağırlayacaklarını inandıklarını dile getirdi.

Sonbahar dönemine girilmesiyle hava sıcaklıklarının düşmeye başladığını, bunun da şehirde ciddi bir turist yoğunluğu oluştuğunu vurgulayan Aslan, şöyle konuştu:

'Şu ana kadar yaşadığımız bu doluluklar, yoğunluk, istatistikler, turist talepleri doğru işlerin yapıldığını göstermektedir. Bugün baktığımız zaman eylül ayı ortasındayız ve turist yoğunluğu devam ediyor, otellerimiz şu dolu durumda. Ekim kasım aylarında da yine rezervasyonlarımız çok iyi durumda. Bizim kent için ölü sezon alarak nitelendirdiğimiz kasım aralık aylarındaki rezervasyonlar bile Şanlıurfa'da turizmin yıllın belirli aylarından çıkıp yılın tamamına yayıldığını göstermesi açısından da çok önemlidir. Bilinenin aksine kasım, aralık, ocak ve şubat aylarındaki sıcaklık birçok yere göre yüksek, ılıman bir sıcaklık yaşanıyor. Diğer açıdan Şanlıurfa'nın gastronomisi, el sanatları, Göbeklitepe'si, Türkiye'nin en büyük müze kompleksi, Halfeti'si, Harran'ı gibi turistik alanları değerlendirdiğimiz zaman Şanlıurfa'nın 12 ay, 365 gün gezilebilecek bir yer olduğunu görüyoruz.'

DOLULUK YÜZDE 80

Şanlıurfa'daki 5 yıldızlı bir otelin müdürü Sibel Okuducu Dellalbaşı ise sonbaharla birlikte rezervasyonlarda ciddi bir artışın olduğunu söyledi. Şehri ziyaret etmek isteyenlerin en az 15 gün öncesinden rezervasyon yapması gerektiğini vurgulayan Dellalbaşı, 'Eylül ve ekim aylarındaki doluluk oranlarımız yüzde 80 seviyesindedir. Sadece pazar günleri yerimiz bulunuyor. 10 Kasım'a kadar yoğunluğun bu şekilde sürmesini öngörüyoruz. Geçen yılın aynı dönemlerine göre çok daha iyi durumdayız. Ziyaretçiler arasında yerli turistin ağırlığı daha fazla. Taleplerin yoğun olması haliyle de sektör temsilcilerini sevindiriyor.' ifadelerini kullandı.