Tuğba POLAT/ Sigara kullanımı ve hava yollarını tıkayan toz ve diğer maddelerin neden olduğu KOAH yani Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, akciğer solunum yollarının daralması sonucunda oluşuyor. Nefes darlığına yol açan hastalığın erken evrede teşhis ve düzenli aralıklarla takip edilmesi ise seyri açısından oldukça önem taşıyor.

KOAH HASTALARI COVİD-19 SALGININDA RİSK GRUBUNUN BAŞLARINDA YER ALIYOR
KOAH hastalığının başta sigara olmak üzere, tütün ürünleri kullanımı, çevresel faktörler ve bazen de kalıtsal faktörlere bağlı olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Çavuşoğlu, hastalığın önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu ifade etti.
COVİD-19 salgınında hayatını kaybeden KOAH hastalarının sayısının oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, 'Risk grubunda olan KOAH hastalarının, muayenelerini aksatmamaları; öksürük, balgam ve nefes darlığı belirtileri olan kişilerin ise zaman kaybetmeden göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekiyor' diye uyarılarda bulundu.

KALICI ÖKSÜRÜK EN ÖNEMLİ BELİRTİLERDEN BİRİ
KOAH hastalığının sebepleri ve belirtileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Çavuşoğlu, 'Sigara, çevre kirliliği, iş ortamında maruz kalınan toz ve ortam kirliliği hastalığın en büyük sebeplerini oluşturuyor. KOAH tanısının öncesinde hastanın kendisi belirtilerin farkına varabiliyor. Birinci basamak olarak Aile Hekimleri tarafından hastanın şikayeti üzerine ön tanı konularak hasta bize yönlendiriliyor. KOAH hastalarında en sık gördüğümüz şikayetler nefes darlığı, öksürük ve balgamdır. Bu şikayetler kalıcı oluyor ve ilerleyici bir şekilde devam ediyor' diyerek hastalığın belirtileriyle ilgili bilgi verdi.

BELİRTİLER 2 AY BOYUNCA DEVAM EDİYORSA MUTLAKA SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURULMALI
Hastalığın belirtilerini en az 2 ay boyunca gösteren kişilerin mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurup KOAH açısından değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Çavuşoğlu, 'KOAH'tan şüphelendiğimiz hastalara fiziki muayene yaptıktan ve şikayetlerini dinledikten sonra halk arasında nefes ölçüm testi olarak bilinen 'solunum fonksiyon testi' yapıyoruz. Hastamızın değerlerine göre KOAH tanısını koyup tedavisine başlıyoruz. Hasta sigara içiyorsa sigaranın bıraktırılmasına yönelik süreç başlıyor. Bazı hastalarda çalıştığı ortamla alakalı KOAH gelişimine rastlıyoruz. Bu hastalarımıza mümkünse ortamdan uzaklaşma, yada çalışma koşullarının iyileştirilmesi şeklinde önerilerde bulunuyoruz. Tedavimiz başladıktan sonra, hastamızı eğer şikayetleri sıklıkla devam ediyorsa önce aylık, sonra üç ayda bir takibe alıyoruz. Hastalık tedaviyle uyum gösteriyorsa ilaçlarla ilgili kullanımında herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsa yılda en az 2 defa doktor kontrolü gerekiyor' ifadelerine yer verdi.

ZATÜRRE AŞISI KOAH'TAN KORUNMADA BÜYÜK FAYDA SAĞLIYOR
Yıllık grip aşısının koruma amacıyla yaptırmasını tavsiye ettiklerine değinen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Çavuşoğlu, 'Zatürre aşısının KOAH'tan korunmada ve KOAH hastalığının ilerlemesini engellemede büyük fayda sağladığı kanıtlanmıştır. Bireyler kendilerinde öksürük, balgam, nefes darlığı gibi şikayetler gözlemliyorsa göğüs hastalıkları Polikliniği'ne başvurup KOAH ile ilgili değerlendirme yapılmasını isteyebilirler' diyerek tavsiyelerle sözlerini tamamladı.