İLKHA/ Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bayat kızamık aşından dolayı 9 yıl önce Subakut Skleroz an Panensefalit (SSPE) hastalığına yakalanan Mücahid Baskın'ın hayat hikayesi yürek burkuyor.
Suruç Mimar Sinan Ortaokulu 7. Sınıfında okurken SSPE hastalığına yakalanan Mücahid'in tedavisi için seferber olan ailesi herhangi bir sonuç alamadı. Her geçen yıl kötüleşen Mücahid, 7 ay önce Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yoğun bakım ünitesine alındı. 7 aydır hastanenin misafirhanesin kaldıklarını belirten Baba Mehmet Ali Baskın (46) büyük mağduriyetler yaşadıklarını söyledi.
Çocuğunun yoğun bakımdan çıkması için solunum cihazı alınması gerektiğini belirten çaresiz baba Baskın, hayırsever vatandaşlardan yardım bekliyor.
Suruç'ta oğlu gibi 280 SSPE hastası olduğunu ifade eden Baskın, 'Benim oğlum 9 yıldır SSPE hastasıdır. Her yere başvuru yaptık. 5 yıl boyunca İtalya'dan getirdiğim ilaçlarla oğlumu tedavi ettim bir sonuç alamadım. Oğlum 7 aydır yoğun bakım ünitesindedir. Oğlumu yoğun bakımdan çıkarmak için doktorların istedikleri solunum cihazını alamıyorum. Solunum cihazını medikallerden sordum 23 bin liradır. Sağlık Bakanlığı yetkililerine başvurdum ama bir sonuç alamadım. Doktorlar benden solunum cihazı istiyor. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yaşıyorum. Çocuğumun rahatsızlığı şudur: kızamık aşısı yapılırken bayat aşı kullanıldı. 1998 ile 2003 yılları arasında okullarda kullanmışlar. Biri de benim oğluma denk geldi. 9 yıldır bu hastalıkla uğraşıyoruz. En son 7 aydır oğlum yoğun bakımdadır. Yapacağımız bir şey yok, hastanenin kapısında kalıyoruz. Suruç'ta benim oğlum gibi 280 kişi daha var. Doktorlardan bu hastalıktan dolayı rapor istediğimde raporda vermiyorlar. Onların neden çekindiğini bende bilmiyorum.' dedi.
Solunum cihazı aldıkları takdirde hastane köşelerinde kalmaktan kurtulacaklarını belirten Baskın, 'Solunum cihazı kalbi düzenli çalıştırıyor. Birkaç tane daha cihaz var. Doktorlar bu cihazı almamız şartıyla oğlumu hastaneden eve götürebileceğimizi söyledi. Çocuklarımdan biri staj görerek bu cihazları evde kullanabilir. En son burada servise alabilmeleri içinde solunum cihazı istediler. Bu solunum cihazı 23 bin liradır, ben alamıyorum. Sağlık kurumlarına her yere başvurdum, bulamadım. Sadece solunum cihazı arıyorum. Solunum cihazım olsa çocuğuma yatakta ben ve annesi bakabiliriz. Kimsenin bakmasına gerek kalmayacak, biz ona bakarız. İşte bu solunum cihazı medikallerde var ama ekonomik gücüm olmadığı için alamıyorum.' dedi.
Bel fıtığı olduğu için yürüyemediğini ve çalışamadığını belirten 6 çocuk babası Baskın hayırsever vatandaşların desteklerini bekliyor