Haber Merkezi / Türkiye'nin farklı bölgelerindeki 7 su ürünü istasyonu arasında en büyüğü ve Ortadoğu'daki en büyük balık üretim istasyonu konumunda olan Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürlüğü Atatürk Barajı Su Ürünleri Başmühendisliğinde bu yıl 7 milyon pullu sazan balığı (Cyprinus sp.) yavrusu, 3 milyon endemik tür olan şabut balığı (Barbus grypus) olmak üzere 10 milyon yavru balık üretilmiştir.
134 hektar üzerinde kurulu olan tesis, 1100 metrekare kapalı alana sahip kuluçka binası, 10 beton havuzu ve 22 toprak havuzu ile Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun en büyük tatlı su balığı üretim tesisi konumunda bulunuyor.

'BÖLGE HALKINA EK GELİR SAĞLIYOR'
Ekolojik dengenin korunması ve balık türlerinin neslinin devamlılığı açısından göl ekosistemine sahip çıkmak adına yıllardan bu yana olduğu gibi bu sene de milyonlarca yavru balık Güneydoğunun, Doğunun ve Akdeniz'in baraj göllerine bırakılarak zenginleştirilecektir. Aynı zamanda bu çalışmalar bölge halkı balıkçılık faaliyetleri için büyük bir istihdam sağlamakta ve bölge ekonomisine katkıda bulunarak yöre insanının kaliteli proteini ucuza tüketmesine olanak sağlamaktadır.
Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından Güneydoğu Anadolu Projesi'ne (GAP) hayat veren ve gövde dolgu hacmi bakımından Türkiye'de birinci, dünyada altıncı sırada yer alan Atatürk Barajı, tarımsal sulama ve elektrik üretimine ve ekonomiye alternatif katkı sunuyor.
Bozova ilçesindeki DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Tesisi'nde üretilerek baraj göletlerine bırakılan sazan ve Fırat havzasının endemik türlerinden şabut yöre halkının da alternatif geçim kaynağı oluyor.
Her sene olduğu gibi bu sene de hasat çalışmalarına başlanmış olup DSİ 10. Bölge Diyarbakır, DSİ 20. Bölge Kahramanmaraş, DSİ 9. Bölge Elazığ bölgelerindeki baraj göllerine ve Atatürk Baraj Gölü avlak sahaları içerisindeki göletleri balıklandırma çalışmaları hız kesmeden devam etmektedir