İLKHA/ Şanlıurfa'da hava sıcaklığının yazın çok yüksek olmasından dolayı tüketimi çok az olan balık, havaların soğumasıyla birlikte balıkçı tezgahlarında yerini aldı.
Türkiye'nin dört bir yanından günlük olarak getirilen balıklar, balıkçılar tarafından temizlenerek, istenirse ızgarada ve yağda pişirilerek satılıyor.

Pandemi döneminde özellikle bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden dolayı bilim adamlarının tavsiye ettiği balık, kırmızı ete göre bütçeye daha uygun geliyor.
Balıkçılar, balığın birçok hastalığa iyi geldiğini belirterek, Urfalıları hafta 2-3 kez balık yemeye davet ediyor.
Balıkçılar ve balık severler, balık sezonun açılmasıyla ilgili olarak konuştu.

'Urfa'da en çok yabancılar balık alıyor'
Balıkçı dükkanlarında birçok balık çeşidini sattıklarını belirten Ali Beler, 'Balık satışları yeni başladı. Satışlar Allah'a şükürler olsun iyidir. Balık çeşitlerinden alabalık, somon, kaya levreği, palamut ve hamsi satıyoruz. Genellikle Urfa'da hamsi çok satılıyor. Balıklar bize İzmir, Mersin ve İskenderun'dan geliyor. Balığın kalp ve kolesterol hastalığına faydası var. Urfa'da en çok yabancılar balık alıyor. Palamut balığını ızgarada pişiriyoruz. Kimisi tava da pişiriyor. Palamut balığını fırına göndermeden önce tavaya limon koyuyorlar. Balığın içine limon dahil hiçbir şey koymasınlar. Tuzlayıp ve yağlayıp fırına göndersinler. Her şeyin sadesi iyidir. Herkesi balık yemeye davet ediyorum. Balık diyorum başka bir şey demiyorum.' şeklinde konuştu.

'Bütün Urfalıları balık yemeğe bekliyoruz'
Şanlıurfa'da 30 senedir balıkçılık yapan Mustafa Demirkul, 'Balığa talep çok, sezon yeni açıldı. Bütün Urfalıları balık yemeğe bekliyoruz. Özellikle mevsimi olduğu için hamsi, istavrit, Karadeniz somonu balığına talep çoktur. Urfalılar en çok çupra, hamsi, levrek ve istavrit balığını alıyorlar. Balıklarımız, Türkiye'de deniz olan her memleketten geliyor. Trabzon, İzmir, Mersin, Hatay İskenderun ve Karataş gibi yerlerden geliyor. Balığın faydaları akla gelmeyecek şekilde çoktur. Hafıza kaybına, kireçlenmeye, böbreğe ve göze kısacası her tarafa faydası olan en sağlıklı deniz ürünüdür. Her balığın kendine göre bir lezzeti var. Izgara balığı ayrı yağ balığı ayrıdır.' diye konuştu.
Coronavirus'e karşı balığı öneren Demirkul, 'Urfa'da balığı Urfalılara da alıştırdık. Dışarıdan gelen doktorlarımız, savcılarımız ve hakimlerimiz çok talepte bulunuyor. Çupra 10 dakikada hazır oluyor. Büyük balıklar ızgarada, küçükler ise yağda pişiyor. Alabalık 5-10 dakika arasında pişiyor. Bütün Urfalıları Coronavirus'e karşı en sağlıklı deniz ürünü olan balığı öneriyoruz.' ifadelerini kullandı.


'Balığı etten daha çok seviyorum'
Palamut ve hamsiyi çok sevdiğini belirten Eser Kozmen, 'Bana göre balık, etten daha değerlidir, balığı etten daha çok seviyorum. Balık aynı zamanda çok kıymetli bir deniz üründür. Urfa'ya ulaşması benim için büyük bir başarıdır. Ben daha çok palamut ve hamsi alıyorum. İki türünü de çok seviyorum, memnunum. Kırmızı mı beyaz et mi derseniz? Beyaz eti, balığı tercih ederim. Balıkların biliyoruz ki omega bakımından çok zengin olduğu için insana birçok faydası var. Beyaz etin olmazsa olmazlarından bir tanesi insanların kalp ve damar hastalıkları için çok faydalı bir şeydir. Ona bakarsanız kırmızı et zararlıdır. Doktorlar en çok beyaz eti, balık etini öneriyor. Bu sebeple çok sağlıklı buluyorum.' dedi.

'Çocuğunuza mutlaka balık yedirin'
Haftada 3 kez balık yediğini vurgulayan Murat Bayar, 'İki yıldır bu işyerinden balık alıyorum. Özellikle somon ve hamsi balığını çok seviyorum, harika bir tadı var. Kışın evde haftada 3 kez balık yerim,et yemem. Balığı tavsiye ederim. En çok tavsiye ettiğim balık türü somon ve hamsi balığıdır. Izgarada ve fırında pişmesi çok güzel oluyor. Balığı herkese tavsiye ederim mutlaka çocuklarına yedirsinler.' diye konuştu.