Bekir POLAT / Vertigonun kişinin kendi veya etrafının döndüğünü hissetmesine neden olan bir durum olduğunu dile getiren Nöroloji Uzmanı Dr. Tolgahan Kaya, 'Herkes hayatında en az bir kez bu durumu yaşamıştır.
Baş dönmesiyle beraber sıklıkla dengesizlik, terleme durumu, bulantı, kusma şikayetleri hastaları polikliniklere getiren durumlardandır. Kulaktaki denge kristalleri dediğimiz organların yerinden oynaması ya da çeşitli iltihabi durumlarda hastalık durumlarıyla beraber hasarlanması sonucunda Vertigo durumu ortaya çıkabilmektedir. Burada baş dönmesi genellikle saniyeler düzeyindedir. 15 saniye yada en uzun birkaç dakika düzeyine ulaşabilmektedir. Bu hastalığın tanısında bazı özel manevralar vardır. Dix-Hallpike dediğimiz manevralarla bu kristallerin yerinden oynayıp oynamadığını tespit edebiliriz ve gene çeşitli manevralarla bu durumu ortadan kaldırılabilmekteyiz' diyerek tanımlamalarda bulundu.


VERTİGO, ÇOK CİDDİ HASTALIKLARIN BELİRTİSİ DE OLABİLİR
Vertigonun, özellikle nörolojik olarak beyin damar hastalıklarının bazı çeşitlerinde de görebildiğini ifade eden Kaya, 'Kulakla ilgili olduğu zaman özellikle hareketlerle tetiklenir. Mesela yatakta eğilip doğrulurken, sağa sola bakarken, namaz kılarken, eğilip doğrulurken olması gene bize kulakla ilgili sıkıntıları göstermekte. Ama baş dönmesinin sürekli otururken de, yatarken de herhangi bir hareket olmadan da sürekli olarak devam etmesi bizi daha çok beyin damar hastalıklarına yönlendirebilmekte. Tabi bu nörolojik çıkması dediğim gibi oldukça düşük bir ihtimal. Öncelikle kan tahlilleri görmemiz gerekir. Kulak burun boğazla ilgili durumları ortadan kaldırmamız gerekir. Hastalarda baş dönmesi bizim için daha dikkat edilmesi gereken bir durumu ortaya çıkarmakta. Vertigo hastalığı bildiğimiz baş dönmesi hastalığına yaklaşım bu şekilde yapılmaktadır' ifadelerini kullandı.