Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in dün akşam Moskova'ya gelerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye'deki son gelişmeleri görüştüğünü açıkladı.

Peskov, Rus basınına yaptığı açıklamada, "Dün akşam Suriye Devlet Başkanı Esed Moskova'yı ziyaret ederek, Devlet Başkanı Putin'le görüştü" ifadesini kullandı.

Kremlin Sözcüsü, geniş katılımlı görüşmeye, Rus yönetiminden üst düzeyli yetkililerin de katıldığını anlattı.

Peskov, görüşmede, Putin'in Suriye'deki son gelişmelerle ilgili detaylı bilgi aldığını kaydederken, Esed'in geleceğinin gündeme gelip gelmediği sorusuna cevap vermedi.

Peskov, Esed'in Moskova'dan ayrılıp ayrılmadığına ilişkin ise bilgi vermedi.

'Esed siyasi çözüm için beraber çalışma isteğini iletti'

Peskov'un, Esed'in Moskova ziyaretini Rus basınına duyurmasının ardından, Kremlin'in resmi internet sitesinde görüşmeye ilişkin bazı ayrıntılar paylaşıldı.

Açıklamada, Esed'in Rusya'ya Suriye'deki yardımlarının ötürü teşekkür ettiği ve "Ülkemizi ekonomik ve siyasi olarak yeniden inşa etmek birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dediği kaydedildi.

Esed'in, "Elbette her askeri eylemin ardından siyasi adım gelmesi gerektiğini biliyoruz" ifadesine yer verilen açıklamada, Putin'in "Siyasi çözümle ilgili bizim duruşumuz, askeri operasyonlarda alınan olumlu sonuçların, tüm etnik ve dini gruplarla siyasi güçleri bir araya getirecek uzun dönemli siyasi çözümün temelini oluşturacağıdır" şeklindeki sözleri aktarıldı.

Suriye Devlet Haber Ajansı da (SANA) Esed ve Putin'in, Rus güçlerinin Suriye'de düzenlediği hava saldırıları, Esed güçlerinin operasyonları ve "terörle mücadele"deki işbirliğini görüştüğünü duyurdu. AA