Röportaj: İshak POLAT / Kendisi gibi öğrenci olan samimi arkadaşı Gülsüm Kaya'nın yardımları ile Şanlıurfalıların, Taylandlı ve Müslüman olduğunu öğrendikleri andan itibaren yoğun ilgi gösterdiği Samiye'ye sorduklarımız ve aldığımız cevaplar…

Üniversite öğrencisi Sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim Sudarat. ( Müslüman ismim Samiya) Tayland'ın Prenekonsiya şehrindenim. 19 yaşındayım. 6 kardeşiz. Babam yaklaşık 14 yıl önce vefat etti. Annem ev hanımı kardeşlerimde okul okuyor. Bende Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğrenciyim.

Şanlıurfa'ya geliş hikayenizi bizimle paylaşır mısınız?

Türkiye'deki Uluslararası Öğrenci hareketliliğini yürüten Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)'nın programı çerçevesinde Türkiye'ye burslu öğrenci olarak geldim. Tercihlerim çerçevesinde Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesini kazandım. Bu minvalde 10 aydır Şanlıurfa'da bulunuyorum. Şanlıurfa'ya beni getiren asıl hikayeme gelince; Tayland 'ta yaklaşık nüfusun %10'u Müslüman. Kendi ülkemde Müslümanlara ait okullarda öğretmenlik yapmak ve İslam'ı anlatmak, Türkçe ve Arapça öğrenmek üzere İlahiyat okumak istedim ve burslu olarak Şanlıurfa Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni kazandım. Beni Şanlıurfa'ya getiren hikayem budur.

Daha önce Türkiye'yi, Şanlıurfa'ya biliyor muydunuz?

Türkiye'yi İstanbul'u Ankara'yı biliyordum. Türkiye hakkında bir bilgim ve sempatim vardı. Hele hele Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı çok seviyorum ve takip ediyorum.( Ki bunun yanı sıra en büyük arzum kendisi ile tanışmak) Bunun yanı sıra bir çok Taylandlı sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı biliyor ve çok seviyor. Ama Şanlıurfa'yı hiç bilmiyordum. Demek nasibimizde burası varmış ki kendimi Şanlıurfa'da buldum.

Şanlıurfa'ya gelirken her hangi bir korku ve endişeniz oldu mu?

Evet, çok oldu. Özellikle de Suriye ile komşu olduğunu öğrendiğimiz zaman bayağı bir korkumuz oldu Hatta annem buraya gelmemi istemedi. Hatta kayıt bitmişti ve tekrar kayıtlar açıldı ve ben kayıt yaptırarak Şanlıurfa'ya geldim.

Peki. Şimdi Şanlıurfa'yı nasıl buluyorsun? Alıştın mı?

Evet bayağı alıştım ve korkularımızın ne kadar yersiz olduğunu gördüm. Şanlıurfa gerçekten çok güzel. Öyle uzaktan göründüğü değilmiş.

Şanlıurfa mutfağı ile aranız nasıl?

Bizim mutfağımız ile Türk mutfağı arasında çok fark var. Ama acı yeme konusunda ortak noktamız var Şanlıurfa ile hatta sizin isotunuz bizim acı yemeklerimize göre çok az acı kalıyor. Yemek konusunda da Şanlıurfa'da en çok beğendiğim yemek ciğer kebabı. En büyük favorim o. ( Arkadaşı Gülsüm, bol bol ciğer, pirinç, ve tavuk yediğini bunun dışında zeytin başta olmak üzere bir çok şeyden de uzak durduğunu bu tür yiyeceklerin onların kültüründe olmadığını bize aktarıyor)

İlk başlarda zorlandığın oldu mu?

Kesinlikle. Arkadaşım yoktu, Türkçe bilmiyordum. İngilizceyi, Arapçayı az biliyordum. Birde ailemden ilk defa ayrılıyordum ve onlarda binlerce kilometre uzakta bir yere gelmiştim. Ama daha sonra Gülsüm gibi kardeşlerimle, dışarıdan gelen yabancı arkadaşlarımla tanışınca artık fazla zorlanmıyorum. En azından ilk geldiğim zamanlar ki ağlama fasıllarım artık azaldı ( Gülüyor)

Türkçeyi nasıl buldunuz? Kolay bir dil mi?

Çok zor. Bunun yanı sıra İlahiyat okumak başlı başına zor. Türkçe, Arapça, İngilizce. Üç dili birden öğrenmeye çalışıyorsunuz bu daha da zor. Ama kendi ülkemde Turist Rehberliği de yapmak istediğim için Türkçeyi öğrenmeyi çok arzu ettiğimi de ifade etmeliyim.

Şanlıurfa'ya gelen yabancı öğrenciler ile ilişkileriniz nasıl?

Genelde iyi, Çünkü onlarda benim gibi çok uzak memleketlerden gelmişler. Bir nevi kader birliği diyelim. Ama Türk kardeşlerimle de çok samimiyiz. Mesela ben bu yaz Tayland'a gidemedim. En samimi arkadaşım Gülsüm'de memleketine gitmişti. 3 ay sonra gelince kendisine sıkıntıdan patladığımı, gün boyunca kendisi ile konuşmak istediğimi söyledim. Sağ olsun ben konuştum o da gün boyu beni dinledi (gülüyor)

Tayland'a neden gidemediniz?

Tatil süresi çok az olduğu için. ( Ama arkadaşı Gülsüm aslında uçak biletlerinin pahalı olduğu ve kendisini de maddi durumunun o kadar iyi olmadığı gerçeğini bize fısıldıyor)

Aileni ne kadar özlüyorsun?

Çok ama çok özlüyorum. Ama buraya okumak için geldiğimi biliyorum ve bu özlemimi mi de internet üzerinden görüntülü olarak görüşerek bir nebze de olsa gideriyorum.

Şanlıurfa'da başka Taylandlı öğrenci var mı?

Hayır yok. Ben ilk ve sonum. Çünkü artık yeni sistemde Tayland 'tan Şanlıurfa'ya öğrenci gelmeyecek diye biliyorum.

Şanlıurfa'daki yabancı öğrencilerin sorunları nelerdir?

Maalesef İstanbul, Ankara, Konya gibi şehirlerde yabancı öğrencilere sunulan imkanlar Şanlıurfa'da yok. Diğer şehirlerde STK'ların özellikle İHH'nın yabancı öğrencilere yönelik çalışması var ama bildiğim kadarı ile Şanlıurfa'da böyle bir çalışma yok.

Şanlıurfalıların size karşı ilgisi nasıl ?

Şanlıurfalılardan Allah razı olsun. O kadar ilgi gösteriyorlar ki gittiğim yerlerde. Şanlıurfalılara ne kadar teşekkür etsem azdır. Hatta bayağı meşhurum diyebilirim.

Sizi Türki Cumhuriyetlerden gelenler ile karıştırıyorlar mı?

Genelde Japon veya Çinliler ile karıştırıyorlar ama Taylandlı olduğumu ve Müslüman olduğumu duyunca daha çok şaşırıyorlar ve çok yoğun ilgi gösteriyorlar.

Şanlıurfa'ya gelmek isteyen yabancılara tavsiyen nedir?

Birçok arkadaşım burayı merak ediyor. Hatta buraya gelenler oldu ve Şanlıurfa'yı çok sevdiler. Buraya gelmek isteyenlere tavsiyem; mutlaka Şanlıurfa'ya gelmeliler ve özellikle de ciğer kebabını tatmalılar. Özellikle Taylandlıların Türkiye'yi ve Şanlıurfa'yı mutlaka görmelerini arzu ederim.

Eklemek istedikleriniz nelerdir?

Öncelikle kendimi tanıtma imkanı verdiğiniz için size ve gazetenize teşekkür ediyorum. Eğitim vesilesi ile geldiğim Şanlıurfa'yı ve Şanlıurfalıları ve arkadaşlarımı çok sevdiğimi tekrar dile getirmek istiyorum. Tayland'a ve oradaki aileme selamlarımı iletiyorum.