İLKHA/ Coronavirus tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları kirasını bile ödemekte zorlanan esnafı kepenk kapatma durumuna getirdi.
Hafta içi saat 21.00 ile 05.00 arasında; hafta sonu ise cumartesi-pazar günleri uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması esnafın var olan sıkıntılarını ikiye katladı.
Devletin pandemi dolayısıyla esnafa vermiş olduğu yardımlardan faydalanamadıklarını ifade eden Karaköprü esnafı, bir an önce kısıtlamaların kalkacağı günü bekliyor.

'İşlerimiz yüzde 50 oranında düştü'
Vatandaşların virüs korkusuyla berbere gelmediklerini belirten Berber Ömer Gençoğlu, 'Pandemi esnaf olarak bizleri etkiledi; çünkü müşteriler kısıtlama saatine yakalanmamak için zamanla yarışıyor. Zamanla yarış ettiği için de bizim iş kaybımız oluyor. Vatandaşlar pandemi nedeniyle hastalık korkusundan berber ve kuaförlere gelip tıraş olmak istemiyor. İşlerimiz yüzde 50 oranında düştü. Bu şekilde devam ederse esnaflarımız işyerlerini kapatmak zorunda kalacak. Ülkenin ekonomisini bırakın bizi maddi durumumuz iyi değil. Devlet bir an önce Coronavirus aşılarını vurması ve bütün kısıtlamaları kaldırması lazım. Eski sisteme dönmemiz lazımdır; çünkü esnafın iş yapmaya ihtiyacı var. Virüsün bitmesi için vatandaşlarımız lütfen temizliğe, maske takmaya ve sosyal mesafeye dikkat etsinler. İnşallah bu salgından kurtuluruz. Kiraya, elektriğe ve doğalgaza yüzde 30-40 zam geldi. Bu zamlar bizlere olumsuz yansıdı. Bizler de bu zamları müşteriye yansıtamıyoruz; çünkü müşteri tıraşa gelmiyor. Müşteriler bize 'Sende mi zam yaptın?' diyorlar. Müşterilerinde maddi durumu iyi değil, artık kendi evlerinde tıraş olmaya başladılar.' şeklinde konuştu.

'Temizlik yaptığımız yerlerden bazen ücretimizi alamıyoruz'
Para tahsilinde sorun yaşadıklarını vurgulayan temizlik firması işleteni Mehmet Tekin, 'İşlerimiz temizlik işi olduğu için normaldir. Temizlik yaptığımız yerlerden bazen ücretimizi alamıyoruz, bu gibi sıkıntılar bize sorun oluyor. Herkes temizliğe önem veriyor; ama hakkımızı vermiyorlar. Devletin verdiği destek ödemesinden hiçbir şekilde ödeme alamadık. Alamadığımız için çok zorluk çekiyoruz. Haftada 5 gün çalışma mecburiyetimiz var. Hafta sonu kısıtlamasından dolayı mesai yapamıyoruz. Bu yüzden kısıtlamanın son saatlerine kadar çalışıyoruz.' ifadelerini kullandı.,

'Devlet esnaflara maddi olarak yardım etse iyi olur'
Her sene işlerinin daha kötü gittiğini vurgulayan Döşemeci Halil Yıldızlı, 'Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı dükkana gelemediğimizden işlerimizi yetiştiremiyoruz. Akşam kısıtlamasından dolayı gece mesaiye kalamıyoruz. Pandemi sürecinden dolayı işlerimiz çok durgun hale geldi. İşlerimiz her geçen seneyi aratıyor. Devlet esnaflara maddi olarak yardım etse iyi olur.
'Şu ana kadar devletten herhangi bir destek almadık'
Kısıtlamaların kendilerini pek etkilemediğini ifade eden semt pazarı esnaflarından Übeyit Beşir, 'Kısıtlamalar bizleri fazla etkilemedi. Sadece cumartesi- pazar iş yapamıyoruz. Hafta içi de akşam 18.00'den sonra kısıtlamalar başlıyor. Bu da bizim için pek önemli değil. Şu ana kadar devletten herhangi bir destek almadık. Diğer iş sahiplerine de kira yardımı yapacaklarını söylediler.' şeklinde konuştu.