Yüksel Polat

Hastalıklarından dolayı düşük proteinli gıdalar tüketmek zorunda olan Fenilketonüri( PKU) hastaları kendileri için özel olarak yapılan dondurmanın tadını çıkarttı. Bir çoğu ilk defa dondurmanın tadını alırken duygu dolu anlar yaşandı.

Doğum sonrası topuktan alınan bir damla kan ile teşhis edilen ve gerekli önlem alınarak özel diyet programı uygulanmadığı zaman ağır fiziki ve ağır zeka engeline sebep olan Fenilketonüri ( PKU) hastalığı ile yaşamak zorunda kalan hastalar hayatın bir çok lezzetinden mahrum olarak yaşamlarını sürdürmek zorunda.

Normal insanların yiyebildiği hiçbir gıdayı tüketemeyen Fenilketonüri hastaları ancak özel mamalar veya ulaşılması zor ve pahalı olan düşük proteinli undan yapılan gıdaları tüketebiliyor. Çocuklarının diğer çocukların tükettiği ve özellikle sevdiği dondurmayı tatmalarını isteyen Şanlıurfa Fenilketonüri (PKU) Hastaları Sosyal Yardımlaşma (ŞUPKU ) Derneği ismini vermek istemeyen bir hayırseverin malzeme temini ile düşük proteinli malzemeden imal edilen dondurma yaparak yaklaşık 200 Fenilketonüri hastası çocuğu sevindirdi.

Çiftçi ; bizim çocuklarımız yemeklerin tadını bilmez

Dondurma ustası Bekir Turap tarafından yapılan Dondurmanın ikramında ilk defa dondurmanın lezzetini tadan çocukların bu sevinci görülmeye değerken hasta yakınları ise duygu dolu anlar yaşadı Organizasyon hakkında gazetemize açıklamada bulunan Şanlıurfa Şanlıurfa Fenilketonüri (pku) Hastaları Sosyal Yardımlaşma (ŞUPKU ) Dernek Başkanı Mustafa Çiftçi Şanlıurfa'da yaklaşık 190 civarında Fenilketonüri hastası bulunduğunu belirterek; Maalesef bu genetik ve nadir hastalık yüzünden çocuklarımız normal bir insanın tükettiği gıdaları tüketemez. Bizim hastalarımız özel düşük proteinli gıdalardan imal edilmiş yemekler veya özel mamalar ile beslenmek zorunda. Bu gıdalara maalesef pahalılıktan ve yaygın olmadığından dolayı ulaşmamız çok zor. En basiti çocuklarımız normal çocukların yiyebildiği dondurmayı bile yiyemiyor. Bizlerde çocuklarımızın bu lezzetleri bir kez dahi olsa tatmaları için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve imkanlarımız ölçüsünde bu tür organizasyonlar yapıyoruz. İsmini vermek istemeyen hayırseverimizden ve bize bu dondurmayı ücretsiz olarak yapan ustamız Bekir Turap ustamıza, katılımlarımdan dolayı ailelerimize ve çocuklarımıza teşekkür ediyorum' dedi