Yüksel Polat

Gazetemiz Yazarı Ömer Faruk Kazancı ilk kitabı olan Urfa'dan Maniler'i kitap severlerin beğenisine sundu.

2006 yılından bu tarafa gazetemiz GAPGündemi'nde ve çeşitli internet sitelerinde köşe yazarlığı yapan Ömer Faruk Kazancı Urfa manilerinden ve kendi yazdığı derleyerek hazırladığı ' Urfa Manileri' adlı ilk kitabının raflarda yer almasının heyecanının yaşıyor.

Gazetemizi ziyaret ederek imzaladığı kitabını Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü ve Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat'a hediye eden Ömer Faruk Kazancı, manilere ilgisinin lise yıllarında başladığını belirterek; Uzun yıllardır birikimini yaptığım, derlediğim ve kendi yazdığım manileri nihayet kitaplaştırdım. ''URFA'DAN MANİLER'' ismiyle basılan kitabımız naçizane ilk kitabım. Bu kitap, Urfa manilerini yıllar önce derleyen Sayın Mithat ATAKURT, M.Emin ERGİN ve Abuzer AKBIYIK-Sabri KÜRKÇÜOĞLU' nun çok değerli derleme ve kitaplaştırma çalışmalarından sonra bildiğim kadarıyla bir ilk. Ayrıca kendi yazdığım manilerde kitapta mevcut.

Maniler halk kültürünün birebir yansımasıdır. Dört mısralık bir mani inanın kitaplar dolusu cümlelerle anlatılamayan duygu ve düşünceleri en can alıcı biçimde dile getirir. Hoş, zaten manilerin büyük bir kısmı da yaşanmış hikayelerden kaynaklanmıştır ya. Ama artık ne o efsanevi aşklar ne de onları bize nakledecek insanlar kaldı. Bu kitapta 50'nin üzerinde hiç duyulmamış manileri, o zaman hayatta olan insanlardan bizzat derleyerek, bu alanda yapılan derleme çalışmalarını bir adım daha ileriye taşımak tek amacımdı. Çok şükür bunlar kaybolmadan kayda geçmiş oldu.

Ayrıca, Halk edebiyatının önemli bir türü olan manilere Urfa ağzıyla kendi yazdıklarımla da katkı sunmak istedim. Kendi manilerimde özellikle Urfa'ya ait yer, kişi, imge, yemek ve adetlere yer vererek Urfa kültürünün yaşatılmasına bir nebze sebep olabilirsem ne mutlu bana' dedi.