Dinlerin ve farklı kültürlerin buluşma noktası Mardin, geçmişine gösterdiği özen ve farklı kültürlerin buluşması ile eşi benzeri olmayan bir rüyaya kapılarını aralamaktadır. Türkiye'de kültür turlarının vazgeçilmez duraklarından biri olan bu şehirde keşfedilecek onlarca yapı, hayranlık uyandıran el işi ürünleri ve damak çatlatan eşsiz bir mutfak sizleri beklemektedir.

Efsane Şehir Mardin'e İyi ki Gelmişim Dedirten Birbirinden Özel Gezi Noktaları

Yüzlerce yıldan bu yana farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin, tarih ve kültür turları için sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da benzersiz noktalarından biri konumundadır. Hala farklı din ve kültüre mensup insanların kardeşçe yaşamayı başardığı bu şehirde, manastır, kilise, cami ve medreselerin en güzel örnekleri ziyaretçilerini beklemektedir. Mardin Gezilecek Yerler yönünden oldukça zengin seçenekler sunarken, bu noktalar arası ulaşım da hem toplu taşıma araçları hem de taksi ve araç kiralama seçenekleri ile kolaylıkla sağlanmaktadır.

Mardin Ulu Cami gezilecek yerlerin ilk duraklarından biri olup, şehrin simgesel yapıları arasında yer almaktadır. 1176 yılında inşa edilen cami, Artuklular Dönemi'ne aittir. Artuklu mimarisinin gözde örnekleri arasında yer alan caminin geniş bir avlusu ve avlunun içerisinde havuzları bulunmaktadır. Damla taşlarla bezeli minaresi ise hayranlık uyandırmaktadır. Ulu cami, Mardin'in en eski camisi olma özelliğini taşımaktadır.

Deyrulzafaran Manastırı Mardin Ovası'na hakim bir noktada yer almaktadır. M.S 5.yy'dan günümüze miras kalan bu eşsiz yapı 3 kattan oluşmaktadır. Süryaniler için önemi büyük olan bu dini yapı, hem manevi hem de tarihi geziler için şehrin en eşsiz noktalarından biridir. İç ve dış mekanlarındaki taş nakışlarından kubbelerine, kemerli sütunlarından ahşap el işlemelerine kadar her noktası bambaşka bir deneyim yaşatmaktadır. 52 patriğin mezarlarının bulunduğu dini yapının en önemli kısımları Mor Hananyo (Kubbeli), Meryem Ana kiliseleri ile Azizler Evi ve Güneş Tapınağı şeklindedir.

Mor Gabriel Manastırı (Deyrulumur) Midyat'a bağlı Güngören Köyü'nde yer almaktadır. Süryanilerin ana yurdu olan Tur Abidin Yaylası'nda yer alan manastır, 397 yılında Mor Şmuel ve öğrencisi Mor Şemun tarafından inşa edilmiştir. Roma ve Bizans imparatorlarından bağışlar alan bu eşsiz manastıra farklı dönemlerde, farklı mimari özelliklere sahip binalar eklenmiştir. Adını gelişiminde önemi büyük olan Turabbbin Metropoliti Mor Gabriel'den alan manastır, Süryani Kilisesi tarafından 'İkinci Kudüs' olarak ilan edilmiştir. Eşsiz güzellikleri ile insanı büyüleyen Mardin gezilecek yerleri için tıklayınız

Zinciriye Medresesi 1385 yılında inşa edilmiştir. Moğol ordusunun burada hapsettiği Sultan İsa adıyla da anılan yapı, özellikle girişindeki taş süslemeleri ile meşhurdur. İki kat ve iki avludan oluşan yapı, Sultan İsa'nın türbesine de ev sahipliği yapmaktadır. Günümüzde rasathane olarak da hizmet vermektedir.

Mardin Müzesi 1895 yılında Antakya Patriği Ignatios Behram Banni tarafından Süryani Katolik Patrikhanesi olarak inşa ettirilmiş bir binada hizmet vermektedir. Asurlulardan Osmanlı Dönemi'ne kadar bölgede yer almış tüm medeniyetlerden özel eserler bu müzede sergilenmektedir. Arkeoloji ve etnografya olmak üzere 2 bölümden oluşan müzede, tarihi değere sahip eşyaların yanı sıra, Mardin müzesi bölgenin kültürel zenginliğini tanımanıza yardımcı olacak özel materyaller de sergilenmektedir.

Mardin'in Gezilecek Yerleri Kadar Zengin Mutfağını Tadacağınız En Özel Restoranlar

Usta Cağ Kebap Mardin'de cağ kebap denince akla ilk gelen adrestir. Salaş atmosferi, lezzetli kebapları ile misafirlerin hem damaklarında hem de akıllarında iz bırakan işletmede fiyatlar oldukça uygun olup, kişi başı 20 TL – 30 TL arasındadır.

Adres: Vali Ozan Cad. Doğan Center B / Blok altı 13 Mart Mah., Mardin 47000 Türkiye

Doboo Restaurant Türk ve Arap mutfaklarından seçeneklerini anne eli değmiş şekilde misafirlerine sunmaktadır. Mardin ruhunu yansıtan atmosferiyle de hayranlık uyandıran işletmede, fiyat aralığı 40 TL – 90 TL şeklindedir.

Adres: Birinci Cadde Tarihi Emir Hamamı Yanı, Mardin 47100 Türkiye

Seyr-i Merdin eşsiz Mezopotamya manzarası eşliğinde lezzetli mezeler tadabileceğiniz özel mekanlardan biridir. Kebapları da oldukça beğenilen işletmede kişi başı fiyatlar 35 TL – 60 TL arasındadır.

Adres: Cumhuriyet Cad. No:249 Artuklu, Mardin 47100 Türkiye

Al Sahan Mardin Mutfağı lezzetlerini tadabileceğiniz en iyi restoranlar arasında her daim ilk 5'e girmektedir. Sac tava, kaburga ve içli köftesi meşhur olan işletmede fiks menü seçeneği bulunmaktadır. Kişi başı fiyatlar 55 TL – 65 TL arasındadır.

Adres: Vali Ozan Cad. No: 16 13 Mart Mah., Mardin 47200 Türkiye

Kebapcı Yusuf Usta acılı Mardin Kebabı ve ciğer şişi ile mükemmel bir lezzet deneyimine kapılarını aralamaktadır. Meze çeşitlerinin de yer aldığı işletmede iki kişi fiyat ortalaması 60 TL – 80 TL arasındadır.

Adres: 1. Cadde Şehidiye Mahallesi, Mardin 47100 Türkiye

Bu yıl tatilinizde deniz, güneş ve kum üçlüsünden biraz uzaklaşıp, eşsiz bir tarihe ve kültür zenginliğine tanıklık etmek isterseniz, tercihinizi mutlaka Mardin'den yana yapmalısınız. Mardin Gezi Rehberi ile bu eşsiz şehri karış karış keşfedebilir ve dünya çapında lezzetlerini en iyi restoranlarda tatma zevki yakalayabilirsiniz.

Mardin'de Kahvaltı Nerede Yapılır Diyenler İçin Birbirinden Güzel Mekan Önerileri

Meşhur Kahvaltıcı Kadri Mardin'in eşsiz lezzetlerini sabah kahvaltısında da tadabileceğiniz, zengin menüsü ile dikkat çeken bir işletmedir. Serpme kahvaltı hizmeti sunan restoranda kişi başı fiyatlar 45 TL – 60 TL arasındadır.

Adres: Mehmet Nurdağ Cad. No:20 (Ak Bank Yanı) 47100 Mardin Türkiye

Günaydın Cafe & Restaurant eşsiz bahçesi ve çardakları ile güne mükemmel bir başlangıç yapmanıza olanak sunmaktadır. Kişi başı fiyatlar 30 TL – 50 TL arasındadır.

Adres: Diyarbakır Yolu Üzeri, Yay Grand Otel Yanı Mardin Türkiye

Mila Cafe Pastane Mardin'de açık büfe kahvaltı için en çok tercih edilen adresler arasında yer almaktadır. Kişi başı fiyatlar 25 TL – 35 TL arasındadır.

Adres: 13 Mart, Işık Cd. No:18, 47200 Mardin Merkez/Mardin

Köyde Kahvaltı & Cafe kahvaltısında sunduğu bol çeşidi ile şehrin sevilen mekanlarından biridir. Kişi başı fiyatlar 25 TL – 30 TL arasındadır.

Adres: 13 Mart Mahallesi Valilik Karşısı Artuklu iş merkezi altı 47050 Mardin Türkiye

Keyf-i Teras uçsuz bucaksız manzarası ve doğal ürünleri ile kahvaltıda en başarılı mekanlar arasında yer almaktadır. Kişi başı fiyatlar 30 TL – 40 TL arasındadır.

Adres: Şar, Kasım Tuğmaner Camii yani 297/A, 47100 Artuklu