İLKHA/ Hayvancılığın bitme aşamasına geldiğini belirten besiciler, masraflarını karşılayamadığını bu nedenle kentte besicilik yapanların yaklaşık yüzde 50'sinin işi bıraktığını ifade ettiler.
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Şanlıurfa Hayvan Pazarı'nda yoğunluk yaşanıyor. Sabah namazının ardından hareketlenmeye başlayan pazarda hareketlilik saat 10.00'a kadar devam ediyor.
Kurban Bayramı öncesinde fiyatların geçen seneye oranla fazla değişmediğine dikkat çeken Şanlıurfa Büyükbaş Hayvan Pazarı Dernek Başkanı Ramazan Gül, hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirterek, 'Hayvan fiyatları hemen hemen geçen seneyle aynıdır. Büyükbaş hayvanda 400 ile 500 lira, küçükbaş hayvanda ise 100 ile 200 arasında fark oluşmuştur. Büyükbaş hayvanın kilosu 20 liraya geliyor. Dişi hayvan için Şanlıurfa'da kilo yoktur, kabala ile satılır. Şanlıurfa'da bu sene tosun kalmadı. Hepsi İstanbul'a gitti.' şeklinde konuştu.
Besicilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Gül, 'Arpa kilosu bir lira 40 kuruş, bir torba yem 80 lira, bir torba kepek 30 lira olmuş. Burada hayvancılık bitmiştir. Çünkü masrafların altından kalkamıyoruz. Hayvancılık yapanların yüzde 50'si bu işi bıraktı. Aslında biz hayvancılığı değil, hayvancılık bizi bıraktı. Artık yapamıyoruz. Tarım Bakanlığı'nın besicilerden haberi yok. Besiciler ne yapar ne eder, yem kaç para, hayvan kaç para… Ben birçok kez Tarım Bakanı'na seslendim. Kesimhanelere ultrason konulmasını istedim. Gebe hayvanlar kesilmesin, bu bizim kaybımızdır. Yerli üretimimiz azalıyor. Bunun önlemi alınırsa hayvanlar çoğalır.' ifadelerini kullandı.
Kurbanlık alacak vatandaşlara seslenen Gül, 'Sayın vatandaşlar! Bir an önce gelin kurbanlıklarınızı alın. Son güne bırakmayın. Son günde kurbanlıklar biterse 5 bin liralık hayvanı, 8 bin liraya almak zorunda kalabilirsiniz. Kurbanlarınızı şimdiden alın son güne bırakmayın.' dedi.

'Hayvan üretiminde geçen seneye oranla yüzde 10 fazlalık var'
Bu sene kurban fiyatlarının geçen seneye oranla fazla artmadığına vurgu yapan Şanlıurfa Canlı Hayvan Borsası Başkanı İzzet Çiftçi, ' Bu sene satışlarımız gayet iyidir. Fiyatlarda fazla yükselme yaşanmadı. Fiyatlarda yüzde 10 ile 15 artış oldu. Onunda bayram gününe kadar düzeleceğine inanıyoruz. İnsanlarımızın gönlü rahat olsun. Yeteri kadar kurbanlıklar mevcuttur. Hayvan üretiminde geçen seneye oranla yüzde 10 fazlalık var. Özellikle dişi hayvanların kesilmemesini istiyoruz. Çünkü küçük ve büyükbaş hayvanda döllenme açısında dişi hayvan çok önemlidir. Bu sene iç piyasamızda sıkıntı oldu ama özellikle Akdeniz Bölgesi'ne hiç beklemediğimiz yoğun sevkiyatımız oldu. Bunun sebebi; fiyatlarımızın ucuz ve hayvanların kaliteli olmasından dolayıdır.' ifadelerini kullandı.

'Canlı hayvanların kilo ile alınmasını tavsiye etmiyoruz'
Kurban alacak vatandaşlara tavsiyede bulunan Çiftçi, 'Canlı hayvanların kilo ile alınmasını tavsiye etmiyoruz. Hem dini olarak hem de ticaret açısından uygun bulmuyoruz. Kasaptan kilo ile et satın alır gibi kilo ile hayvan alınmamalıdır. Pazarlık usulü ile kurbanlık alınmalıdır. Bizim ticaret geleneğimizde bunu tavsiye ediyor. Birde kurbanı son güne bırakmasınlar, yeterince hayvanımız var, fiyat artışı da fazla yoktur. Bunu herkes bilmelidir. Güzel bir bayram geçireceğimize inanıyoruz.' diye konuştu.
Bu sene Şanlıurfa'dan Batı illerine yoğun hayvan sevkiyatı yaşandığına değinen Besici Mehmet Erdem, 'Küçükbaş canlı hayvanın kilosu 20 buçuk lira ile 19 buçuk lira arasında değişiyor. Dişi küçükbaş hayvan ise 18 buçuk liradır. Bu seneki fiyatlar ile geçen seneki fiyatlar arasında 50 kuruş ile 1 lira arasında fark var. Satışlarımız şu an normaldir, fiyatlarda normaldir. Bu sene dışarıya çok hayvan gitti. Sebebi ise dışarda hayvan az olduğundan dolayıdır.' dedi.

'Kurbanı Allah için kesiyoruz bunun için en iyi kurbanı kesmemiz lazım'
Vatandaşların kurban alırken dikkat etmesi gereken hususlara değinen Erdem, 'Kurbanlık alırken kulağının yarısı kesik, dişleri dökülmüş, ayağında sakatlık ve topallık olmamalıdır. Hayvan etli ve sevimli olmalıdır. Kurbanı Allah için kesiyoruz bunun için en iyi kurbanı kesmemiz lazım. Hayvan fiyatları son güne kadar pahalı mı olur, ucuz mu olur, bunu Allah bilir. Eğer hayvan çoğalırsa ucuz olur, hayvan az olursa pahalı olur.' şeklinde konuştu.
'Hayvan satıcılarının
çoğu zarar ediyor'
Bu sene kurban satışlarının istediği gibi olmadığını belirten Besici Nuri Gözkıran, 'Bu sene işler düşüktür. Fiyatlar millete yüksek geliyor. Vatandaş, genelde kurban alımını son güne ertelediği için şu an satışlar düşük. Bu sene kurbanlıklar dışarıya çok gitti. İleriki günlerde kurban sıkıntısı olabilir. Hayvanların Katar'a ihraç edildiği söyleniyor. Hayvan satıcılarının çoğu zarar ediyor. Saman ve arpa fiyatlarının yüksek olması satıcıları zarara uğratıyor. Geçen seneye oranla satışlar bence bu sene daha düşüktür. Millet gittikçe fakirleşiyor. Kurbanlar Allah için kesiliyor. Son güne bırakmanın bir anlamı yoktur. Son günlerde hayvanlar azaldı mı iş fırsatçılığa döner.' diye konuştu.

'Küçükbaş hayvan fiyatları bin 100 lira ile bin 500 arasında değişiyor'
Bu sene satışlarının geçen seneye oranla değişmediğine değinen Besici Ömer Kaçar, 'Şu an satışlarımız ne düşük ne yüksek orta seviyededir. Küçükbaş hayvanlar bin 100 liradan, bin 500 liraya kadar çıkıyor. Kurbanlıklarımız bu sene hepsi çok güzel. Hayvanlara bakarak çok yorulduk. İnşallah emeğimizin karşılığını alırız. Şehir merkezinde oturan vatandaşlar hayvanlara bakacak yeri olmadığından dolayı genelden son günde ya da bayramın birinci günü kurbanlıklarını alıyorlar. Bizde tüm müşterilerimizi bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.


'Fiyatlar birinci gün neyse son günde aynıdır'
Kurbanlıklarını son güne bırakanlara seslenen Kaçar, ' Vatandaşlar son güne kurbanlarını bıraksalar da fiyatlar değişmeyecektir. Çünkü insanlar o kadar emek vermiş, beslemiş. Fiyatlarda genelde düşmüyor. Genelde Şanlıurfalılar son gün kurbanlık aldıkları zaman düşük fiyata alacaklarını sanıyorlar. Öyle bir şey yok. Fiyatlar birinci gün gelseler de aynı son gün gelseler de aynıdır. Vatandaşlarımız bir an önce gelsinler, bayram sevincini yaşasınlar. Bizde gidip bayram sevincini yaşayalım, misafirlerimizi karşılayalım.
Besici Mehmet Sabar ise şöyle konuştu: 'Şu anda satışlarımız iyidir. Böyle giderse çok güzel olur. Bu sene satışlar geçen seneye oranla daha iyidir. Fiyatlar ne olacağı belli değil, fiyatlar düşe de bilir, arta da bilir. Küçükbaş hayvan kilosu 20 lira, dişi ise 17,5 liraya geliyor.'