İLKHA/ Ramazan ayına girilmesiyle beraber, Kur'an-ı Kerim'i karşılıklı olarak okumak anlamına gelen mukabele sünneti, Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinin bütün camilerinde yapılmaya devam ediyor.
Mukabele sünneti ve mukabele ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ilçenin Göl Camii İmamı Mahmut Durbin, 'Rabbim ramazanı İslam ümmetinin uyanışına vesile kılsın. Resulullah Aleyhisselatu Vesselam'ın sünnetlerinden biri de mukabeledir. Peygamber Efendimiz, ramazan orucunun farz kılındığı hicri 2. yılından vefatına kadar bu sünneti terk etmemiştir. Her ramazanda günde bir cüz okuyarak hatim yapmıştır. Peygamberimizin vefatından bir yıl önceki ramazanda ise iki cüze çıkarmıştır. Dolayısıyla mukabele Resulullah Aleyhisselatu Vesselam'dan bize kalmış bir sünnettir. Bu sünnet, O'ndan sonra sahabeler ve selef-i salihinden ta günümüze kadar gelmiştir. Bazı zaman ve bazı bölgelerde yatsı namazının ardından teravih namazıyla beraber yapılmıştır. Yani teravih namazı hatimli şekilde kılınmıştır. Resulullah Aleyhisselatu Vesselam'ın bu sünnetin üzerinde durmasının sebeplerinden birincisi; ramazan ayının hayır ve hasenat ayı olmasıdır. Bu yüzden kişinin kendisini hem hayra hem de hasenata yoğunlaştırması gerekir. Yüce Allah bu mübarek ayda yedi kat semanın kapılarını açmış, cehennem kapılarını kapatmış ve şeytanı zincire vurmuştur. Resulullah Aleyhisselatu Vesselam bu ameliyle bizi de hayra teşvik etmiş ve daha çok hayır yapmamızı istemiştir. Nitekim Peygamber Efendimiz, 'Kuran'ı okuyun ki kıyamet günü size şefaat edilsin.' buyurmuşlardır.
Durbin, konuşmasını şu tavsiyelerle sonlandırdı: 'Ramazan ayını iyi değerlendirelim, televizyon başında ve malayani işlerle vaktimizi geçirmeyelim. Bu ramazan ayını daha güzel şeylerle geçirmeye çalışalım. Çocuklarımıza ve ailelerimize vakit ayıralım. Rabbim bu ramazan ayında günahlarımızı af eylesin, kıldığımız namazları ve okuduğumuz hatimleri kabul buyursun inşallah.' dedi.