EYT düzenlemesinden faydalanarak emeklilik hakkını kullanmak isteyen yüzlerce vatandaş, sabahın erken saatlerinden itibaren SGK binalarına gelmeye başladı.

Kırklareli

Kırklareli SGK İl Müdürlüğüne gelenler buradaki görevlilerden EYT kapsamı, pirim sayıları ve çalışma süreleri gibi konularda bilgi aldı.

Kent sakinlerinden Tuğrul Us, AA muhabirine, EYT düzenlemesinden dolayı çok mutlu olduğunu belirtti.

Düzenlemeden dolayı ailesinin de sevinç yaşadığını aktaran Us, "Hiç tahmin etmiyordum böyle olacağını. Yıllardır sigorta ödedim, 1996 girişliyim, 6 bin 350 gün primim var. Heyecanlandım, çok heyecanlandım. Hayal bile edemezdik 58-60 yaşı bekliyordum. Herkesten Allah razı olsun. Vatana, millete, herkese hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

Edirne ve Tekirdağ

Edirne SGK İl Müdürlüğü önünde de yoğunluk oluştu. Askerlik ve doğum borçlanmasını yapmak isteyenler, kuruma başvuruda bulundu.

SGK İl Müdürlüğü önünde bekleyenlerden Ali Akdemir, EYT düzenlemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Yeni yılla birlikte emekliliğe ilk adımı atıyoruz. Her şey hayırlı olur inşallah. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz." dedi.

Tekirdağ SGK İl Müdürlüğüne gelen vatandaşlar da EYT düzenlemesinde merak ettikleri konular hakkında görevlilerden bilgi aldı, askerlik ve doğum borçlanması için başvuru yaptı.

İzmir

Yaklaşık 2 milyon 250 bin kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesi açıklamasının ardından askerlik ve doğum borçlanması ile prim gün sayısını öğrenmek isteyenler, erken saatlerden itibaren Konak'taki SGK hizmet binaları önüne geldi.

Sıranın kendisine gelmesini bekleyenler, görevlilere borçlanma ve emeklilikle ilgili sorular sordu, bazıları da dilekçe verdi.

Türkan Süngeriçli, AA muhabirine açıklanan karardan çok memnun olduğunu belirterek, "Yılım dolu, yaşım dolu, yaş sorunum yok, çok mutlu oldum, çok sevindim." dedi.

Kasiyer olarak çalışan Nuran Gülseren ise bu kararı yıllardır beklediğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından büyük bir sevinç yaşadığını ifade ederek, eksik gün ödemesi için SGK'ya başvurduğunu söyledi.

Doğum borçlanması için dilekçe veren Halime Çakır da 1995 yılında sigorta girişi olduğunu yaşa takılmadığı için çok sevindiğini söyledi.

Çakır, "Çok memnunuz. Ben de yararlanmak istiyorum. Yaşa da takılmadık. Çok sevindik. Yine çalışmaya devam edeceğim tabii. Bekliyorduk ama yaşa takılmamak büyük bir sürpriz oldu." ifadesini kullandı.

İstanbul

Prim günlerini hesaplatmak, askerlik ve doğum borçlanması için dilekçe vermek ve hizmet döküm güncellemesi yapmak isteyen vatandaşlar, ilçelerdeki sosyal güvenlik merkezleri önünde sıraya girdi.

Bu kapsamda Bağcılar'da da EYT'liler, SGK Müdürlüğü önünde gün hesaplatmak için uzun kuyruk oluşturdu. Kendilerine verilen formları dolduran vatandaşlar, yoğunluk nedeniyle güvenlik görevlileri tarafından gruplar halinde içeri alındı.

Görevli personeller, SGK içerisindeki yoğunluğu azaltmak için bina önünde EYT'den faydalanmak isteyen vatandaşlara bilgilendirme yaptı.

"Emeği geçenlerden Allah razı olsun"

EYT düzenlemesinden faydalanarak emekli olmak için SGK'ye gelen vatandaşlardan Sami Pulat, saat 09.00'da geldiğinde bina önünün daha kalabalık olduğunu, sonra yoğunluğun azaldığını söyledi.

Kendilerine form dağıtıldığını kaydeden Pulat, "Biz de faydalanabiliyoruz. Dondurulmuş Bağ-Kurumuz var, onu canlandıracağız. Sigorta girişim 1993 senesi. 7,5 sene beni etkilemişti zaten, olmasaydı 4 sene daha bekleyecektik. Emeği geçenlerden Allah razı olsun." dedi.

Prim günlerini hesaplatmak isteyen Sevda Altun, saat 08.00'de geldiğini, emeklilik hakkından faydalanmak istediğini ve doğum borçlanması için başvuracağını anlattı.

Ev kadını olduğunu söyleyen Altun, "Benim de bir ümidim var. Belirli bir zamandan sonra çalışamadım. 1985 girişliyim. Devletin daha önce dönüşlerde olduğu gibi devlet bankalarından kredi desteği bekliyoruz. Bakalım şansımıza ne çıkarsa." diye konuştu.

EYT'li vatandaşlardan Hasan Yavuz, Bağ-Kur'a prim borcu olduğunu, sigortasını dondurduğu günleri ödemek için başvuru yapacağını belirtti.

Yeni yıla girmeden başvurmak istediğini dile getiren Yavuz, "1997 girişim var. Bir aksilik olmazsa günlerimizi yatırabilirsek emekli olacağız." dedi.

Saat 08.30'da sıraya girdiğinde yoğunluğun olduğunu ancak görevli personelin doldurulan evrakı toplamasının ardından sıranın azaldığını anlatan Yavuz, "Şimdi de bize sıra gelecek. Çalışamayan arkadaşlarımız vardı onlar için önemli. Biz yine çalışıyoruz olsa da olur olmasa da. Ama yine devletimiz sağ olsun elinden geleni yapıyor. Yapmasa da bizim üzülmemiz, gücenmemiz olmayacaktı." ifadelerini kullandı.

"Yeni yıla kalırsa zamlı olmasından korkuyorum"

Benzer şekilde Şişli SGK önünde de uzun kuyruklar oluştu. Bazı vatandaşlar bahçede oluşturulan masalarda formlarını doldurdu.

Anadolu Yakası'nda da EYT'li vatandaşlar, Kadıköy, Ataşehir ve Ümraniye SGK binaları önünde sıraya girdi.

Ataşehir SGK'de görevli personel de çeşitli taleplerle gelenleri bilgilendirerek, bina önünde oluşan yoğunluğu azaltmaya çalıştı.

EYT düzenlemesinden yararlanmak için talep formunu SGK'ye veren 45 yaşındaki Bayram Çözen, bir buçuk saattir sırada beklediğini söyledi.

Askerlik borçlanması için başvurduğunu aktaran Çözen, "25 bin lira ödeyeceğim, Eğer yeni yıla kalırsa zamlı olmasından korkuyorum. O zaman tahminen 50 bini geçer. Reis'ten Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

Mehmet Cesen ise askerlik borçlanması yaptığını belirterek, "Primim 9 bini geçiyor ama emekli maaşımın yükseltileceğini umuyorum." dedi.

Ankara

EYT ilgili yapılan düzenleme sonrası doğum ve askerlik borçlanması ve aylık bağlama başta olmak üzere çeşitli taleplerini dilekçeyle bildirmek isteyen başkentli vatandaşlar, 2 gündür özellikle Sıhhiye Sosyal Güvenlik Merkezinde (SGM) yoğunluk oluşturuyor.

Buna karşın aralık ayının başında Milli Müdafaa Caddesi'nde yeniden hizmet vermeye başlayan Çankaya SGM'de ise sakinlik yaşanıyor.

Sosyal güvenlikle ilgili her türlü işlem, tüm SGM'lerden yapılabilirken iki merkez arasındaki yoğunluk farkı alınan başvuru sayılarına da yansıdı.

Dün Sıhhiye SGM'de yaklaşık 5 bin başvuru alınırken Çankaya SGM'ye yalnızca 600 başvuru yapıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, Ankara'daki 23 SGM'de tüm işlemlerin yapılabildiğini belirterek, işlemlerini daha hızlı tamamlayabilmeleri için vatandaşları yoğunluğun daha az olduğu SGM'lere yönlendirdi.

e-Devlet'ten başvuru yapanlar SGM'ye de geldi

Öte yandan, SGM'ye gelen vatandaşların büyük çoğunluğunu, e-Devlet'ten başvuru yapıp bunu teyit etmek isteyenlerin oluşturduğu belirtildi.

e-Devlet'ten yapılan işlem sonucu başvurunun tamamlandığına dair ifadenin görüldüğünü aktaran SGK yetkilileri, daha sonra ilgili SGK personeli tarafından işleme konulmak üzere çekilen bu talebin e-Devlet ekranında görülmediğini, bu durumun vatandaşlar tarafından "Başvurum kabul edilmedi" olarak algılanmaması gerektiğini bildirdi.

SGK yetkilileri, ayrıca e-Devlet'ten aynı başvuruyu birden fazla kez yapanların sistemde yoğunluğa neden olduğunu dile getirerek, birden fazla başvuruya gerek olmadığını ifade etti. AA