AA / Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe yaptığı açıklamada, bölge genelinde bu yıl beklenen yağışın düşmediğini söyledi.
Gökçe, Güneydoğu'nun verimli arazilerinin büyük bir bölümünün sulamasının Türkiye'nin en büyük barajı konumundaki Atatürk Barajı sayesinde yapıldığını hatırlattı.
Atatürk Barajı'ndaki su kotunun kuraklığa bağlı olarak düşüş gösterdiğini aktaran Gökçe, devletin çiftçiler için her türlü önlem ve tedbiri aldığını belirtti.
Barajdaki su miktarının korkulacak düzeyde olmadığını vurgulayan Gökçe, 'Atatürk Barajı'nda yaklaşık 41 milyar metreküp su var. Her ne kadar kurak bir dönem görülse de rezervdeki suyumuz gelecek yıla yetebilecek gibi, endişeye gerek yok. Şu an barajdaki su kotu 530 metre civarındadır. Gelecek yıl 4 milyar metreküp civarında bir su kullanımı öngörüyoruz. Çiftçilerimizin tedbiri elden bırakmamasını ve sulamada yağmurlama ve damla sulama yöntemini tercih etmelerini istiyoruz.' diye konuştu.
Gökçe, barajdaki su miktarının 526 kotuna inmediği sürece sıkıntı çekilmeyeceğinin öngörüldüğüne dikkati çekerek, yılda ortalama 3 buçuk milyar metre küp suyun kullanıldığını ifade etti.

'Baraj umut oldu'
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Şaka da bölgede geçmiş yıllara oranla bu yılın kurak geçtiğini söyledi.
Hububatta verimin, yağışla doğrudan alakalı olduğunu hatırlatan Şaka, 'Türkiye'nin tahıl üretiminin önemli bir kısmı bu bölgeden karşılanıyor. GAP bölgesi, bu yıl özellikle kış ve ilkbahar aylarında beklenen oranda yağış görmedi. Kuraklığın görüldüğü bölgede Atatürk Barajı, çiftçinin umudu oldu. Atatürk Barajı sayesinde sulama yapan çiftçilerimiz diğer bölgedeki çiftçilere göre daha şanslı. Yağış tamamen tabiat olayı tabii ki. Umarız gelecek aylarda yağış düşer, yeterli yağışla sıkıntısız bir yıl yaşarız.' diye konuştu.