Irak'ta genel seçimler için kurulan seçim sandıklarda oy verme işlemi başladı.

Başkent Bağdat'ın yanı sıra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve ülkenin diğer kentlerinde kurulan seçim merkezleri sabah erken saatlerde kapılarını seçmene açtı.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği, sabah 07:00'de başlayan oy verme işleminin akşam saat 19:00'a kadar süreceğini duyurdu.

Oy verme işleminin parmak iziyle yapılması ve elektronik düzlemde gerçekleşmesi nedeniyle, seçmenler sürecin uzayacağını göz önünde bulundurarak erkenden sandık başına gidiyor.

Irak, terör örgütü DEAŞ'tan sonra 5. kez gerçekleştirilen genel seçimlere ekonomik kriz, evine dönemeyen binlerce sığınmacı, siyasi kutuplaşma ve güvenlik sorununun gölgesinde giriyor.

37 milyon nüfuslu Irak'ta, yaklaşık 24 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor.

Irak Başbakanı İbadi doğduğu bölge Karrada'da oyunu kullandı

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, korunaklı Yeşil Bölge'de oyunu kullanan devlet yetkililerin aksine, doğduğu bölge Karrada'da bir seçim merkezine giderek vatandaşlık görevini yerine getirdi.

Oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada İbadi, seçimlerin önemine vurgu yaparak, 'Bu seçimler, geleceğimizi belirleyecek.' dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum da Yeşil Bölge'de oyunu kullandıktan sonra, 'Seçimlerin tüm Irak halkına hayırlı olmasını ve başarılı bir seçim olmasını diliyorum.' ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ise burada oyunu kullandıktan sonra, gazetecilere, seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra siyasi grupların aralarında anlaşıp hükümetin hızlıca kurulmasını istediklerini söyledi.

Şii milis gücü Asayib Ehlilhak lideri Kays Hazeli de oyunu kullandıktan sonra, seçimler sonrası için prensip olarak bazı siyasi gruplarla ittifak kurduklarını belirtti. Hazeli, ülkedeki parlamenter sistemden vazgeçip Başkanlık sistemine geçiş için anayasa değişikliği üzerinde çalışacakları mesajı da verdi.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi ile Haşdi Şabi gruplarının yer aldığı Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri de oyunu kullandı. AA