İshak Polat

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Aşık- Öğütçü'nün imara açılması ve yapılan projeye ilişkin açıklamalarda bulunarak düzenlemenin ve projenin arkasında olduklarını belirtti.

Son günlerde Şanlıurfa kamuoyunu meşgul eden Kaşmer dağı bölgesindeki Aşık-Öğütçü'nün imara açılması ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 80 bin kişilik uydu kent projesi ile ilgili olarak Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi iddialara cevap vererek projenin arkasında olduklarını dile getirdi.

Yanlış algılar var

Cumhuriyet Sosyal Tesislerinde düzenlenen ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyelerinin yanı sıra Şanlıurfa'da faaliyet gösteren çok sayıda basın mensubunun katıldığı basın toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi; Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından Aşık-Öğütçü bölgesinde alınan imar kararı ile ilgili olarak tartışmalar, öneriler var. Ama ortalıkta yanlış bilgiler, içerikle ilgili yanlış anlamalar var. Yanlış algılar var. Bugün burada bu karar ile ilgili doğru bilgileri vermek durumundayız. Öncelikle bu çalışma 2015 yılında başladı ve Bakanlar Kurulu kararı ile kentsel gelişim ve dönüşüm alanı olarak onaylandı. Bu yerin şehrimize kazandırılması konusunda Belediyemiz ve Meclisimiz karar vermiş ve bu alanı Şanlıurfa'ya kazandırmıştır' diyerek 7. Sınıf tarım arazisi olan bu alanın Şanlıurfa için önemine vurgu yaptı.

Projeye itirazı olan buyursun

Projenin askı sürecine çıkacağını ve projeye olan itirazların tekrar Büyükşehir Belediye Meclisine geleceğini belirten Nihat Çiftçi; Proje askıya çıkacak. İtirazı olan varsa buyursun. Bu itirazlar tekrar Meclise gelecek ve tartışılacak, ve askıya çıkacak. Hukuk Devletindeyiz ve alınan kararlar Yargı denetimine tabi. Bu alanın %96'sı kamunun geri kalın şahıslara ait. Bir çok ilçenin imar planını yaptık ve uygulamaya koyduk. Bu meclis hiçbir zaman mülkiyete bakmadı' diyerek rant iddialarını red etti.

Kararın altında Rektörün de imzası var.

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın'nın imar düzenlemesine ilişkin beyanatlarını da eleştiren Nihat Çiftçi; Bu bölge imara açılırken Hoca'nın da imzası var. Açıklama yapıldığı zaman biz bilimsel bir açıklama olduğunu zannederek sevindik. Ama 1. Sınıf tarım alanlarının imara açılmasına sesini çıkarmayanlar 7. Sınıf tarım arazilerinin imara açılması hakkında eleştirilerde bulunuyor. Biz olaya bilimsel bakarken ve yaklaşırken bizim bilim insanımız, Üniversitemizin en başındaki insan 1. Sınıf tarım alanlarının imara açılmamasını ama 7. Sınıf tarım arazisin imara açılmasını eleştiriyor. Adam bunu söylüyor ve buna çıldırmamak elde değil. Ben sizden proje içerisindeki ikinci Üniversite alanına üniversite kurmanızı bekliyorum' diyerek Rektör Ramazan Taşaltın'a yüklendi.

Algıyı yönetemiyoruz. Şanlıurfalılar bize ve bu projelere sahip çıksın

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak Şanlıurfalıların refahı için çalıştıklarını, yapılan projelerin Şanlıurfa'yı gelece taşımak için yapıldığını belirten Nihat Çiftçi sorumuz üzerine çalıştıklarından dolayı aleyhlerine yapılan algıları yönetemediklerini belirterek; Maalesef aleyhimize yürütülen algıyı yönetemiyoruz. Bu konuda başarılı değiliz çünkü biz Şanlıurfa'yı ileriye taşıyacak projeler ile uğraşıyoruz. Çalışmasak, sıra gecelerinde gezsek bizi kimse eleştirmez. Ama biz Şanlıurfa'nın evladıyız. Şanlıurfalı kardeşlerimiz bu kent için yaptıklarımıza ve bizlere sahip çıksınlar lütfen. Kentsel dönüşümde yıllardır arsa baronları yüzünden bir şey gerçekleştirilemedi. Biz bu halkın malını arsa baronlarına teslim etmeyeceğiz. Halkın malını baronlarına mı bırakalım' diyerek bazılarının yürütülen projelere yönelik sürekli karalama çalışmaları yürüttüğünü dile getirdi.

Yaklaşık 1,5 saat süren toplantı Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü çalışmalara da değinen Nihat Çiftçi'nin sorulan soruları cevaplandırmasının ardından sona erdi.