Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ile Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (dekmeb) tarafından Şanlıurfa'da organize edilen 'Korsan Yayınla Mücadele Çalıştayı'nda konuşan Basın İlan Kurumu (BİK) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Canbey, yerel basının sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yerel basının kamuoyundaki yönelimleri iyi analiz etmesi gerektiğine dikkat çeken Canbey, 'Teknolojinin gelişimiyle birlikte insanların yönelimleri çeşitlenerek değişim gösteriyor. Bu değişim tüm sektörlerde olduğu gibi medyada da kendini gösteriyor. Yeni nesil daha çok internet mecrasını tercih ettiği için baskı ve abone sayısında düşüşler yaşanıyor. Bu nedenle gazetelerin web sitelerini geliştirmesi gerekiyor. Gazete sahipleri yenilikleri ve teknolojiyi daha iyi tanıyarak gazetelerini güçlendirmeli. İçeriğin düzgün ve doğru bir şekilde üretilmesi gazetelerin öne çıkması anlamında çok büyük bir etken. Kaliteli içeriğe sahip olan gazeteler tercih edilme noktasında her zaman öne çıkıyor' diyerek yerel basına dair önerilerini dile getirdi.

DİJİTALLEŞMEYİ YALNIZCA TEHDİT OLARAK

ALGILAMAK, BİZLERİ YANILGIYA SÜRÜKLER

İnternet ağının yayılmasıyla birlikte ortaya çıkan dijitalleşmenin yalnızca tehdit olarak algılanmaması gerektiğini ifade eden BİK Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Canbey, 'Biz bu noktada avantajları keşfederek, teknolojiyi kendi yayın organlarımıza uyarlamalıyız. Dijitalleşme yalnızca basın sektörünü değil, diğer sektörleri de değişim ve dönüşüme zorluyor. Biz de bu noktada zamanın ruhunu yakalamalı ve dijital altyapımızı hazırlamalıyız' diye konuştu.

KALİFİYE PERSONEL, YEREL BASINDA

KALMAK İSTEMİYOR

Türkiye genelinde 80 civarında İletişim Fakültesi bulunduğunu hatırlatan Canbey, 'Her sektörde olduğu gibi medya alanında da kalifiye personel sıkıntısı yaşanıyor. İletişim Fakültelerinden mezun olan arkadaşlarımızın genel ekseriyeti ulusal basında yer edinmeye çalışıyor ve büyük şehirleri tercih ediyor. Yerel medyada kalmak istemiyorlar. Yerel basının ekonomik imkanlarının sınırlı olması, nitelikli personelin istihdamı önünde büyük bir engel' diyerek yerel basının sıkıntılarına değindi.

ÖZEL REKLAMA AĞIRLIK VERİLMELİ

BASKI KALİTESİ ARTIRILMALI

Gazetelerin kamu yararını gözeten işletmeler olduğunu ve bunun yanında ticari kimliklerinin bulunduğunu aktaran BİK Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Canbey, 'Yerel gazetelerin genel ekseriyeti resmi ilanlarla ayakta duruyor. Ekonomik dengenin sağlanabilmesi ve gazetelerin kendini geliştirebilmesi için özel reklamlara odaklanılması gerekiyor. Resmi ilanların dışına çıkarak ek kaynak oluşturabilen gazeteler, ekonomik anlamda rahatlayarak bahsetmiş olduğumuz yeniliklere odaklanabilecektir. Reklam çalışmalarında baskı kalitesi de ciddi bir sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor. Büyük şehirlerimizde web baskı ve ofset baskı tesislerinin kalite alternatifi noktasında bol olduğunu görüyoruz. Anadolu illerimizde bu imkanlar daha kısıtlı. Baskı kalitesi yerel gazetelerin reklam pazarlama payını önemli ölçüde etkiliyor. Şehirlerde yer alan firmalar, şirketler ve kurumlar reklam verme noktasında isteksiz davranıyorlar. Bu noktada reklam verenler yayın politikasını, kalitesini ve içeriğini beğendiği yayın organlarına reklam verebilmeli. Bu noktada gazete sahipleri de özel reklam çalışmalarına ağırlık vererek gazetelerindeki bu birimlere takviye yapmalı' diyerek sözlerini noktaladı.

SEYFULLAH POLAT