İLKHA/ Hobi olarak başladığı ve yaklaşık 10 yıldır akıllı telefon tamiri yapan Mahmut Atmaca, mesleğinin zorluğundan bahsederek, akıllı telefon kullanıcılarına önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Teknolojinin baş döndürücü bir şekilde geliştiği, hemen hemen her ay yeni bir model telefonun piyasaya sürüldüğü dönemde, bir telefonu uzun süre kullanmak ve arızalanmamasını sağlamak zor.
Akıllı telefon tamiri yapan tamirciler; arızaların yüzde 80'inin fabrikasyon olduğunu ve telefon üreten firmaların, yeni çıkardıkları ürünlerini satabilmeleri için planlı eskitme yolunu kullandıklarını, planlı eskitmeyle bir cihaza, istedikleri kadar ömür biçebildiklerini söylediler.
Şanlıurfa Kapaklı Pasajı'nda 5-6 metrekarelik iş yerinde, yıllardır telefon tamiri yapan Atmaca, mesleğinin zorluklarından bahsetti.
Atmaca, 'Yaklaşık 10 yıldır telefon tamirciliği yapıyorum. Mesleğimizin zorlukları; iş yerimiz pasajın bodrum katında olduğu için yeterince hava almayan bir yer. Tamir esnasında kullandığımız kimyevi maddeler de var. Bunların kokusu sürekli içerde olduğundan dolayı, baş ağrısına neden oluyor.' dedi.

'Genelde arızalar fabrikasyon oluyor.'
Tamir için kendisine getirilen telefonların arıza sebeplerinin üretici firmadan kaynaklı olduğunu söyleyen Atmaca, şunları söyledi:
'Genel anlamda tek marka üzerinde yoğunluk gösteriyoruz. O markanın cihazlarının tamiratı konusunda daha uzman olduğumuzdan dolayı. İşlemci, ana kart gibi kronikleşmiş arızaların tamiratını yapıyoruz. Tabi vatandaş, başka marka telefon getirdiğinde yapabildiğimiz bir arıza ise boş çevirmeyip yardımcı olmaya gayret ediyoruz. Genelde fabrikasyon arızalar oluyor. Telefon, 2-3 yıldan sonra işlemci arızası veriyor. İşlemci tamiratını yapmakta oldukça zor bir işlemdir.'
Akıllı telefon kullanıcılarına uyarılarda bulunan Atmaca, 'Telefon arızalandığında iyi bir tamirciye götürmeleri gerekir. Piyasada 'tamirciyim' deyip de telefona ısı uygulayarak entegre kısımlarını patlatan, ana kartına zarar veren birçok tamirci var. Bunlar, vatandaşı mağdur ediyor. Sözde tamir ettikleri telefonların birçoğu bize geliyor. Onun için vatandaşa; arızalanan telefonlarını iyi bildikleri, halk tarafından kabul görmüş tamircilere götürmelerini tavsiye ediyorum.' şeklinde konuştu.

'Araç şarjı kullanmayın!'
Akıllı telefonların daha uzun ömürlü olabilmesi için önemli uyarılarda bulunan Atmaca, son olarak şunları kaydetti:
'Telefonların daha uzun süre sağlam kalması için de orijinal şarj aleti kullanmaları gerekir. Taşınabilir şarj cihazı dediğimiz Powerbank kullanıyorlarsa onunda orijinal marka olmasına dikkat etmeleri gerekir. Araç şarjı kullanmamaları gerekir. Çünkü araç şarjı, cihazın güç entegresine zarar verir. Onun dışında da suya dayanıklı özelliğine sahip telefonlarını uzun süre suya koyup test etmemeleri gerekir. Çünkü o telefonu üreten firma; ani gelişen bir olayda, telefonun suya dayanıklı olduğunu ifade ediyor. Yoksa telefonu suya koyup çekim yapmak için değil. Telefonu suya koyup test etmek istediğinizde arıza hemen meydana gelmiyor. Aradan 4-5 ay gibi bir zaman diliminden sonra arıza meydana geliyor ve bir daha o arıza onarılamıyor. Çünkü suda uzun süre bekletilen telefonda çürüme meydana geliyor.'