AA / Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, yaptığı yazılı açıklamada, Harran'ın konik kubelli evlerinin yanı sıra adını verdiği ilk İslam üniversitesi ve birçok medeniyetin izlerini taşıyan kalıntılara ev sahipliği yaptığını belirtti.
İlçenin kazılar sayesinde hak ettiği değeri elde edeceğine inandıklarına vurgu yapan Özyavuz, kazıların, ilçenin tarihi dokusunu gün yüzüne çıkarmak için yapıldığına işaret etti.
Özyavuz, bu anlamda kurumlar arası kolektif bir çalışma yürütüldüğüne değinerek, tek gayelerinin Harran'ı dünyaya tanıtmak olduğunu aktardı.
Kazı çalışmalarının "Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri"nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasına katkı sağlayacağına inandıklarını belirten Özyavuz, "Burada tarihi mekanların olduğunu biliyoruz, ancak bunlara ulaşmak için kazıların uzun soluklu olması gerekiyor. Kazılar sonrası Harran'ın tarihi zenginliği daha iyi ortaya çıkacaktır. Kazı ve koruma çalışmalarıyla gün yüzüne çıkaracağımız tarihi eserlerle, Şanlıurfa ile birlikte UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Harran'ın asıl listeye alınmasını hedefliyoruz" ifadesini kullandı.
- Kazılara 120 kişi katılıyor
Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal da çalışmalara arkeolog, restoratör, akademisyen, sanat tarihçisi, öğrenci ve işçilerden oluşan 120 kişilik ekibin katıldığını bildirdi.
Bu yılki kazılarda daha önceden ulaştıkları hamamın artık daha da netleştiğine dikkati çeken Önal, şunları kaydetti:
"Çalışmalardan memnunuz, ilgili yerlerden yeterince destek görüyoruz. Şu anda hedeflediğimiz noktadayız. Daha önceden ulaştığımız hamamın su deposu ve bununla ilgili mekanları bulduk. Kasım ayının sonuna kadar çalışmalarımız devam edecek umarım daha iyi sonuçlar elde ederiz."