Seyfullah POLAT/ İlçedeki temel sıkıntılar, çözüm yolları, altyapı ve yapımı devam eden projelerle ilgili açıklamalarda bulunan Ekinci, 'Eyyübiye İlçesi, fiziki ve sosyoekonomik anlamda Şanlıurfa'nın en dezavantajlı ilçesi. Göreve geldiğimiz günden bugüne bu durumu tersine çevirmek için projeler ürettik.
Kaynaklarımızı en iyi ve doğru şekilde değerlendirdik. Gençlerimize yönelik sosyal projelere ağırlık verdik. Eyyübiye'de kentsel dönüşümü başlattık' diyerek ilçedeki son durumu ve devam eden projeleri anlattı.

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Şanlıurfa'da yayın yapan gazetelerin imtiyaz sahipleriyle buluştu. İlçedeki temel sıkıntılar, çözüm yolları, altyapı ve yapımı devam eden projelerle ilgili açıklamalarda bulunan Ekinci, 'Eyyübiye İlçesi, fiziki ve sosyoekonomik anlamda Şanlıurfa'nın en dezavantajlı ilçesi. Göreve geldiğimiz günden bugüne bu durumu tersine çevirmek için projeler ürettik. Kaynaklarımızı en iyi ve doğru şekilde değerlendirdik. Gençlerimize yönelik sosyal projelere ağırlık verdik. Eyyübiye'de kentsel dönüşümü başlattık' diyerek ilçedeki son durumu ve devam eden projeleri anlattı.

EYYÜBİYE ŞANLIURFA'NIN EN DEZAVANTAJLI İLÇESİ
Sözlerine Eyyübiye İlçesi'nin temel sıkıntılarını açıklayarak başlayan Başkan Mehmet Ekinci, 'Siyasetçiler seçim dönemlerinde adaylıklarını açıklarken vaatlerde bulunur. Talip oldukları yerlerle ilgili hizmetler noktasında projeler açıklar. Seçildiği takdirde ise bu projeleri gerçekleştirmek için çalışır. Eyyübiye İlçesi, bilindiği üzere Şanlıurfa'nın Büyükşehir olmasından hemen sonra kurulan bir ilçe. Gerek fiziki sınırlara baktığınız zaman gerekse bu sınırların içerisinde yaşayan insanların sosyoekonomik koşullarını göz önünde aldığınızda herkesin kabul edebileceği gibi Şanlıurfa'nın en dezavantajlı ilçesidir. Turizm alanında büyük bir zenginliğimiz var. Urfa'nın bütün marka değerlerini bünyemizde barındırıyoruz ancak onun dışında dezavantajlı bir ilçeyiz. İlçemizin yüzde 83'ü gecekondu. Türkiye'nin en genç ilçesi ama genç nüfusunda çok ciddi sıkıntılar mevcut. 62 bin ailemiz Sosyal Dayanışma Ve Yardımlaşma Vakfı'na kayıtlı' diyerek ilçenin genel tablosunu açıkladı.

GÖREVE BAŞLADIĞIMIZ GÜNDEN BUGÜNE MEVCUT TABLOYU DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞTIK
Göreve geldikleri 2014 yılından bu yana mevcut problemleri çözme adına projeler ürettiklerini ve ilçe halkının yaşam standartlarını yükseltmeyi hedeflediklerini dile getiren Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, 'Göreve geldikten sonra bir taraftan fiziki projeler bir taraftan sosyal projelerle halkımıza hizmet etmeye çalıştık. Ürettiğimiz projeleri hayata geçirdik. 926 Yataklı Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin hemen bitişiğinde bir misafirhane inşa ettik. Gerek kırsaldan gerek başka ilçelerden, hatta çevre illerden hastalar buraya geliyorlar. Maddi imkanı yetersiz olan insanların kalabilecekleri uygun bir ortam yoktu. Bizler de Eyyübiye Belediyesi olarak hazineden aldığımız 5 bin metrekarelik yerde 100 yataklı 5 yıldızlı otel konforunda bir Misafirhane inşa ettik. Hazırladığımız tüm projelerde Urfa mimarisine uygunluğu göz önünde bulundurduk' diyerek 100 yatak kapasiteli misafirhane projesiyle ilgili bilgi verdi.

KAYNAKLARIMIZI EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRDİK
Eyyübiye Belediyesi'nin devam eden hizmet binası inşasındaki son durumu paylaşan Ekinci, 'Hizmet binası, yapmamız gereken bir durumdu. Hizmet binamızın yapımıyla ilgili ilçe içerisin de herkesin erişimine uygun bir yer arayışına girdik. Kamu adına olan bütün yerlerde sizin de bildiğiniz gibi genelde davalı, problemli yerler mevcut. Diğer taraftan vakıflara ait olan yerler vardı. Oralar da tarım arazisi olması hasebiyle gönlümüz buna el vermedi. Özel şahıslara ait olan yerlerle ilgili teklifler de geldi bize. Bu konuda kamuoyunda spekülasyonlara mahal vermemek adına sıcak bakmadık. 1 metrekare gelişim alanı olmayan Osmanlı Parkı'nın olduğu yerde, 500 dönümlük parkın ortasına Tam zirve de dağlık bir alanı tercih ettik. 780 bin TL masraf ederek burada 44 bin metre karelik alan oluşturduk. Bu alanın bugünkü rayiç bedeli yaklaşık 30 milyon TL değerinde bir arsa elde etmiş olduk. Bunun yanı sıra patlatma yöntemiyle oluşturduğumuz bu alandan 2 milyon TL'lik stabilize malzeme elde ettik. Bu malzemeleri kırsaldaki mahalleler için döşedik. Gençlik Külliyesi olarak planladığımız yer gençlik merkezlerinin yapımından dolayı ciddi bir talep görmeyince biz burayı hizmet binasına dönüştürdük. Fiziki gerçekleşmesi yüzde 90'larda, açılışa da hazır durumda' diyerek mevcut kaynakların en iyi şekilde değerlendirildiğini ifade etti.

GENÇLERİMİZE YÖNELİK SOSYAL PROJELERE AĞIRLIK VERDİK
Eyyübiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunu vurgulayan Ekinci, 'Kitap otağı, Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim beyannamelerinden biriydi. Bu güzel hizmeti ilçemize kazandırdık, açılışı da yapıldı. Diğer taraftan Aliyya İzzetbegoviç Kültür Konağı'nı kamulaştırmak kaydıyla yıkıp tekrar Urfa'nın mimarisine uygun bir şekilde kuruldan da onay alarak hizmete açtık. Muhtar evlerimizi bu süre zarfında inşa ettik. Fiziki anlamda AK Evler Spor Salonları var. Uygun yerleri kiralamak kaydıyla gençlerimizin hizmetine sunduk. Yaklaşık 10 bin gencimiz bu sosyal alanlardan istifade ediyor. Tüm bu fiziki projeler yeterli mi? Değil tabi daha fazlasını yapmak lazım' diyerek gençlere yönelik yapılan yatırımları aktardı.

EYYÜBİYE'DE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BAŞLATTIK
Yüzde 83'ü gecekondulardan oluşan Eyyübiye İlçesi'nde kentsel dönüşüme başladıklarına değinen Başkan Mehmet Ekinci, 'Turkuaz konutları, özel konut anlamında üretildi. Yaklaşık 265 konut yapıldı. Değeri 40 milyon TL. Şu anda gerek kamu kurumlarıyla kentsel dönüşüme de katkı da bulunması anlamında bu tarz çalışmalarımızda var. Faaliyete geçtik. Maliyetine gelecek olursak, misafirhane yaklaşık 6 milyon TL'ye mal oldu. Hizmet binamız yaklaşık 7 milyon TL tutarında bir bedele yapıldı. Meydan için yaklaşık 2 milyon TL harcadık. Bu fiziki alanları oluşturulurken diğer taraftan da insanların taleplerine karşılık verecek çalışmalar yürüttük. Yine ilçemize kazandırdığımız bu alanla noktasında bir kez daha ifade etmek istiyorum. 1 metre kare gelişimi olmayan bir ilçeydik. Şu anda geldiğimiz nokta itibariyle en son çevre şehircilik bakanlığımızdan yüzde 100'ü hazineye ait 1,5 milyon metrekare yer aldık. Bunun parasal değerine bakacak olursak 300 -350 milyon TL değerinde bir bedel çıkıyor ortaya. Çok ciddi anlamda kredimize katkı sağlayacak.
Hazineye ait yerlerin Açılmasıyla beraber oradan da 2 milyon metrekareye yakın bir satışla, Belediyemize bir gelir olur. Rakamsal değerini ifade edecek olursak 500 milyon TL civarında. Dolayısıyla gelişim alanı olmayan bir yerden şu anda 700 - 800 milyon liralık bir kaynak elde edeceğiz.
Dolayısıyla Eyyübiye İlçesi'nde bundan sonraki süreçte çok daha ciddi hizmetleri hayata geçirebileceğiz. Turizm yolu projemiz var yatırım programına alındı, bununla ilgili ödenekte gönderildi. Büyükşehir Belediyemizin kamulaştırma kararı ile 35 metre üzerinde bir bulvar var. Bulvarda kentsel dönüşüme katkı sağlayacak bir şekilde bir dönüşüm ve bunun yanında üzerine kurulacak ticari yerler ile yöresel ürünlerin satılacağı turistik alanlar kazandırmış olacağız' diyerek ilçedeki yapı ve altyapı çalışmaları hakkında bilgi verdi.