Haber Merkezi /(TYB) Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi'nin 07 Aralık 2018 Cuma akşamı 'Cuma Sohbetleri' programı 20.00'da başladı. Bu haftaki konuklar yedi yıldır devam eden ve savaştan dolayı ülkemize göç etmek zorunda kalan mülteci Suriyeli şair ve yazarlar Eymen Nasır, Yusuf Ahseneh ve İsmail Elhaydar oldu. Programa katılan sanatçılar Suriye edebiyatından ve savaşın edebiyata etkilerinden bahsettiler.
Sıra Gecesi geleneğine uygun olarak devam eden gece de katılımcılardan Akademisyen Ahmet Aslan ve Mehmet Emin Güler Suriyeli yazarların duygu ve düşüncelerini misafirlere aktardılar. Şanlıurfa Gençlik Merkezi Müdürü Hamit Derman'ın da bulunduğu sıra gecesinde Suriyeli şair ve aynı zamanda Matematik Öğretmeni Yusuf Ahseneh'in: '… Bu güzel harap olunmuşluk benim/Göçümün dördüncü, beşinci ve onuncu yılı benim/Cünun ve yalnızlıkla oyulmuş meda benim/Cebimde sayılı para ve hayatta tutan lokma benim/Yel değirmenleriyle hayal kurmak benim/Kiraz dudaklarında bir busem ve özleme yol almış kucağım var./ Bulutlardan topladığım kasideler benim/Annemin gözyaşları ve duası benim/ Bu sürgün ve mumyalanmış hatıralar benim/Benim olmasına izin verdikleri her şey benim …' şiirinin mısralarını tercüme ederken Suriyeli şairler ve Urfalı şairler birbirlerinin gözlerinin içine bakarak ağlamaklı bir şekilde savaşın ve yurdundan yuvasından edilmenin acı dolu ıstırabını iliklerine kadar yaşadılar. Gecede Urfalı Yazar Misbah Hicri farklı sorularıyla Suriyeli yazarları biraz da olsa terletti. Urfalı Yazarlardan Kemaleddin Uğuz, Eyyup Azlal, Mahmut Kaya, Bekir Urfalı, Abdülkadir Karacabey, Seyit Ahmet Kaya, Mehmet Eyyup Kuttan ve Deniz Tavus'ta soru cevap faslında katkı sağladılar. TYB Urfa Şube Başkanı Sayın Mehmet Sarmış'ta göçün ve şu anki içinde bulunduğumuz durumun aslında santa ve edebiyata kaynaklık ettiğini Suriyeli ve Urfalı yazarların bu durumu iyi değerlendirip edebiyatın hayatı yansıtma özelliğini kullanıp gelecek nesillere bu anları en iyi şekilde aktarmanın öneminden bahsederek Suriyeli yazarlara ve katılımcılara tek tek teşekkür etti.
Program kapsamında Suriyeli şairlerin kendi yazmış olduklerı savaş temalı şiirlerin okumasıyla katılımcılar arasında duygu dolu anlar yaşandı. Kendilerinin de Suriyeli şair ve yazarlar olarak merkezi Gaziantep olmak üzere bir derneklerinin olduğunu belirten Suriyeli sanatçılar, ilerleyen zamanlarda Şanlıurfa'da Türk ve Suriyeli şair ve yazarların birlikte ortak bir program düzenleyebileceklerini de belirterek konuşmalarını bitirdiler. Şanlıurfa Musiki ve Bestekarlar Derneği Başkanı ve Gazelhan Musa Kaldı'nın Şair Fehmi'den okuduğu gazelin ardından hatıra fotoğrafı çekerek program sona erdi.