Anadolu Ajansı'nın askeri kaynaklardan aldığı bilgiye göre, darbe girişimini planlayan bir süre önce görevden alınan Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse başkanlığındaki grupta, Albay Mehmet Oğuz Akkuş, Binbaşı Erkan Ağın, Yarbay Doğan Uysal, Yarbay Derya Yaman, Albay Erhan Ermişoğlu, Albay Seyfi Bulduk, Yarbay Hasan Saban, Üsteğmen Serdar Çamiçi, Üsteğmen Akif Us, Yarbay Ali Müjdat Eski, Yarbay Uğur Aydın, Binbaşı Kurtuluş Kaya, Üsteğmen İlyas Damarseçkin, Üsteğmen İsmail Mıngır, Teğmen Mehmet Sadık Özgüven, Yüzbaşı Sefa Mumcu, Üsteğmen Harun Birol Mert, Yarbay Uğur İrici, Üsteğmen Turan Özen, Üsteğmen Abdürrahim Özkan, Üsteğmen Süleyman Ülker, Teğmen Süleyman Çelebi, Albay Naci Akdemir, Binbaşı Ali Koçyiğit, Üsteğmen Halil İbrahim Dişçi, Üsteğmen Saadet Us, Üsteğmen Abdullah Avlık, Albay Ferhan Kuşcan, Albay Bülent Çolak, Albay Haluk Kamil Yavuz, Üsteğmen Zafer Öğretici, Üsteğmen Hamit Can Yüksel, Üsteğmen Ayhan Doğan, Üsteğmen Arif Bakır'ın da aralarında bulunduğu 37 asker yer aldı.

YAKLAŞIK 400 KİŞİLİK ATAMA LİSTESİ

Grup, darbenin başarılı olması halinde bazı askeri görevler için atama listesi hazırladı.

Yaklaşık 400 ismin yer aldığı listede, atamaların çoğunluğunun Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birliklere olduğu öğrenildi. Atama yapılması planlanan görevler arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birlikler ile yurtdışındaki askeri ateşliklerin de yer aldığı belirtildi.

TUĞAMİRALE GÖZALTI KARARI

Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve bununla birlikte FETÖ'cü darbe girişimine katılan askerler hakkında gözaltı kararı verildi.

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, emniyet ve jandarmaya gönderdiği yazıda, Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan'ın gözaltına alınmasını istedi.

Tuğamiral Demirhan, dün akşam saat 22.30 sıralarında İl Emniyet Müdür Vekili Yakup Usta ve Jandarma Albay Mustafa Bakçepınar'ı arayarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ülke yönetimine el koyduğunu ve kendisinin de 'Sıkıyönetim Garnizon Komutanı' olduğunu belirterek Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve kaymakamların gözaltına alınmasına karar verdiğini söyledi.

Demirhan'ın suç işlediğini vurgulayan savcılık, şu ifadeyi kullandı:

"Türk Ceza Kanunun 309. maddesindeki "Anayasayı ihlale teşebbüs ve Türk Ceza Kanunun 312. maddesindeki cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen teşebbüs edilmesi nedeniyle Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve bununla birlikte bu suçlara iştirak eden tüm kişilerin CMK'nın 90-91 ve devamı maddeleri gereğince gözaltına alınmasına ve gözaltına alınan kişilerin cumhuriyet başsavcılığında hazır edilmesi rica olunur."

İSTANBUL'DA GÖZALTILAR

İstanbul'da ise darbe girişimine katılan 104 kişi tespit edildi ve bunlardan bir kısmı gözaltına alındı.

Emniyet kaynaklarının Anadolu Ajansı'na verdiği bilgiye göre, darbecilerin muhabere sistemleri kesildi ve sabaha kadar diğer isimler de gözaltına alınacak.

Tespit edilen kişiler arasında meslekten men edilen bazı emniyet mensupları da var.

KARS'TA RÜTBELİ ASKERLER LİNÇTEN KURTULDU

Kars'ta ise dört rütbeli asker gözaltına alındı. Darbe girişimine katılan 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı 9. Kolordu Komutanlığı'nda görevli Binbaşı Ferhat Demircan, Binbaşı Musli İpekliler, Binbaşı Erdinç Serçe ve Yarbay Ali Ercan Ormanlıoğlu il emniyet müdürlüğüne götürüldü.

Gözaltı sırasında vatandaşlar askerlere linç girişiminde bulunmak istedi ancak polis izin vermedi.