İLKHA/ Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Haliliye ek binasında İleri Evre Gırtlak (Larenks) Kanseri ameliyatı yapıldı.
Kulak Burun Boğaz kliniğinin en büyük ve ağır ameliyatlarından olan Total Larenjektomi ve Bilateral Boyun Disseksiyonu (Gırtlağın tamamının alınması ve boyunun her iki tarafının temizlenmesi) ameliyatı gerçekleştirildi. Operasyonu Kulak Burun Boğaz Klinik Doktorları Uzm. Dr. Semih Ak, Uzm. Dr. Mehmet Erkan Kaplama ve Uzm. Dr. Ahmet Doblan gerçekleştirdi. Hasta bir gün yoğun bakımda takip edildikten sonra servise alındı.
Ameliyatın zorlu ve takibinin çok önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Mehmet Erkan Kaplama, 'Bu vakada tüm sağlık ekibi büyük özveri ve fedakarlık gösterdiği için hepsini ayrı ayrı kutlarım.' dedi.
Herkesin dönem dönem ses kısıklığı sorunu yaşadığını dile getiren Uzm. Dr. Semih Ak ise 'Bu ses kısıklığı bir ay boyunca sürüyorsa, iyileşmek yerine hep aynı düzeyde kalıyorsa ve giderek kötüleşiyorsa, o zaman gırtlak kanserinden şüphelenmek gerekiyor. Düzelmeyen boğaz ağrısı, yutkunma ve yutma sırasında ağrı, uzun süreli ses kısıklığı, kulak ağrısı, boyunda büyüyen şişlik; Larenks kanserinin belirtisi olabilir ve KBB uzmanına muayene olmanızı gerekir.' dedi.
Gırtlak kanserinin en önemli etkeninin sigara kullanımı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ahmet Doblan ise toplumda bu konuda farkındalık oluşturarak bu tarz ameliyatların Şanlıurfa'da yapılabilmesinin önemli olduğunu kaydetti.