İLKHA/ Peygamberler Şehir Şanlıurfa'nın, tarihi camilerinden Ulu Camii, 170-1175 yıllarında Zengiler tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Caminin, 'Kızıl Kilise' olarak adlandırılan eski bir kilisenin yerine inşa edildiği tahmin ediliyor. İslami fetihlerden sonra, sütunlarda kullanılan kırmızı mermerler ve kilise ile ilişkisinden dolayı 'Mescid ül- Hamra' (Kırmızı Mescit) olarak isimlendirildi.
Üç kapısı olan caminin kapılarının olmamasından dolayı cami bahçesi ve bahçede bulunan büyük zatların bulunduğu mezarlık; hırsızlar, madde bağımlıları ve fuhuş çeteleri tarafından istila edildi.
Ulu Camii, son bir ay içerisinde 4 kez soyuldu. En son dün gece geç saatlerde camiye giren kişi ya da kişiler, caminin çatısında bulunan salon tipi klimalara ait bakır kabloları ve motorları çalarak, klimaya zarar verdi. Zararın 50 bin liranın üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Mahalle sakinleri, cami cemaati ve çevre esnafı, cami bahçesinde yaşanan olaylara tepki göstererek Şanlıurfa Valiliğini, Büyükşehir Belediyesini ve Emniyet Müdürlüğünü göreve davet etti.
Yaşanan hırsızlık olayı ise caminin güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde gece geç saatlerde camiye giren hırsızların, caminin çatısına tırmandığı görüldü.
Ulu Camii yaşanan olaylarla ilgili cami görevlileri, cami cemaati ve esnaf konuştu.

'Her gün camiye geldiğimizde bir olayla karşılaşıyoruz'
Hırsızlık olaylarından bıktıklarını belirten Ulu Camii temizlik görevlisi Ömer Faruk Tatlı, 'Camimize son bir ay içerisinde 4 kez hırsızlar geldi. Camimizde 13 adet salon tipi klimamız vardı. Bu klimaların bağlantıları kesilerek içerisinden bakır boruları, motorları parçalayıp, almışlar. Camimizde 2 günde bir olaylar oluyor. Kameralardan olayı yapanları tespit ediyoruz ama bir sonuç alamıyoruz. Burası bir yerde sahipsiz kalmış. Ulu Camii, Urfa'nın en tarihi camilerinden biridir. Yetkililerden istirham ediyoruz. Bu sorunumuza bir çözüm bulsunlar. Biz bıktık ama hırsızlar bıkmadı. Her gün camiye geldiğimizde bir olayla karşılaşıyoruz. Özellikle caminin dış kapılarının olmaması ve camimizde güvenlik görevlilerinin olmamasından dolayı bu sorunlar çıkıyor. Camimizde bir güvenlik görevlisi olsa akşamdan sabaha kadar o zaman çok caydırıcı olurdu. Yazıktır, günahtır bu camiye sahip çıkalım. Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız ve Emniyet Müdürümüzden rica ediyoruz; lütfen bu soruna bir çare bulsunlar. 50 bin lira değerinde malzeme götürmüşler. Bu çaldıkları malzemeleri 500 lira ile bin arasında götürüp satacaklar.' şeklinde konuştu.

'Camide her zaman hırsızlık olayları oluyor'
Ulu Camii'nin bir ay içerisinde 4 kez soyulduğunu ifade eden çevre esnaflarından İbrahim Uygur, 'En son caminin büyük klimalarını götürdüler. Camide her zaman hırsızlık olayları oluyor. Güvenlik kameraları olayları çekiyor, polis geliyor; ama bir türlü hırsızlar bulunamıyor. Aynı hırsız, arkadaşları ile birlikte 4 kez camiyi soydu. Caminin dev klima motorlarını götürmüşler. Mezarlığın 250 kilogram ağırlığındaki tarihi kapısını da çaldılar. Burada ne var ne yok hırsızlar götürüyor. Bir ara minarenin elektrik kablolarını götürdüler. Camide bir gün boyunca ezan okunmadı. Yetkililerin bu soruna bir çare bulmalarını istiyoruz. Geceleyin burada emniyet bekçilerinin kalması gerekiyor; aksi takdirde caminin her tarafını soyacaklar. Kapıların kapanması için valiliğe müracaatta bulunduk ama Ulu Camii, tarihi cami olduğu için burası yol olarak gözüküyor, bu sebeple kapılar kapatılmıyor. Caminin en az 100 bin liralık bir zararı var. Bunu kim ödeyecek? Hırsızlık olaylarının önüne geçilmesi için emniyet bekçilerinin burada sabit durması gerekiyor. Mezar çevresinde de madde bağımlıları var. Zaten bu camiide soyanlar madde bağımlılarıdır.Bu konu ile ilgili yetkililere sesleniyoruz. Lütfen bir çare bulun.' diye konuştu.

'Camide son bir ay içerisinde 4 hırsızlık olayı oldu'
Ulu Camii'de sürekli olayların olduğunu vurgulayan cami cemaatin Mesut Akan, 'Ulu Camii, Urfa'nın merkezinde olduğundan dolayı hırsızlar sürekli bu camiden bir şeyler çalıyorlar. 1 ay içerisinde 4 kez hırsızlık olayı oluyor. Yetkililerden tek ricamız; bu olayların sona erdirilmesidir. Camimize ciddi zararlar veriyorlar. Ulu Camii'de sürekli bir olaylar oluyor. Yetkililer bu soruna bir el atsınlar. Ulu Camii bizimdir, zarara uğramasını istemiyoruz. İnşallah en kısa zamanda gerekenler yaparlar.' ifadelerini kullandı.