İLKHA/ Doğuda başlayan şiddet olaylarının ardından batı bölgelerine mevsimlik işçi olarak giden insanlara yönelik saldırılarda artış yaşandı. Ankara'nın Polatlı ilçesinde yayınlanan yerel bir gazetenin, 20 ağustos 2015 tarihinde mevsimlik işçi olarak çalışma amaçlı bölgeye gelen grupları hedef göstermesiyle başlayan süreç son günlerde saldırılara dönüştü.
Konuyla ilgili bir yazılı açıklama yapan Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği MEVTİ-DER Başkanı Mehmet Göbek, mevsimlik tarım işçilerine yönelik saldırılara tepki gösterdi.
Ankara'nın Polatlı ilçesinde yayımlanan yerel gazetenin mevsimlik işçi olarak çalışma amaçlı batıya gidenleri hedef gösteren "Şehri Terk Edin" başlıklı bir haber yayımlamasıyla başlayan sürecin mevsimlik tarım işçilerine yöneltilen saldırılarla devam ettiğini belirten Göbek, bu ötekileştirme tavırlarının önü alınamaz linç kampanyalarına yol açtığını söyledi.

"Tarım işçilerinin siyasi alana çekilmeye çalışılması bir oyun"
Doğuda yaşanan olayların bahane edilerek batıya çalışma amacıyla giden mevsimlik tarım işçilerinin potansiyel suçlu muamelesine tabi tutulup saldırıya uğradığını ifade eden Göbek, yaşadığı çok olumsuz şartlara rağmen ülkenin ekonomisine büyük katkı sağlayan mevsimlik tarım işçilerinin siyasi çatışma ortamına çekilmek istenmesinin toplumun huzurunu bozmaya yönelik bir girişim olduğunu söyledi.

"Türkiye'yi Suriye'ye çevirmek istiyorlar"
"Toplumsal barışın muhafazası için sorumluluk almamız gereken şu günlerde, bizleri kardeşlik ve dayanışmadan uzaklaştıracak bu saldırıların toplumumuzun huzurunu tesis etmekten uzak olduğu çok açıktır." diyen Göbek, "Geçtiğimiz seneler içerisinde de hayatını idame ettirmek için Türkiye'nin batısında yer alan çeşitli bölgelerde çalışmak durumunda olan işçilere karşı pek çok ırkçı ve ayrımcı saldırının gerçekleştirilmiş olduğu dikkate alındığında Türkiye'yi Suriye'ye döndürmek isteyenlerin yine aynı yollara başvurduğu görülecektir." şeklinde konuştu.

"Masum insanlara yönelik her türlü saldırı durdurulmalıdır"
Suçun ve cezanın şahsiliği ilkesinin hiçe sayıldığını belirten Göbek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu ülke uğruna Çanakkale gibi birçok savaşta omuz omuza cephelere koşan bir halkın, toplu olarak suçlu ilan edilmesi tam bir akıl tutulmasıdır. Bu insanların duyarlılıkla hareket edip, bulundukları coğrafyaların çetin şartlarından dolayı Ankara'ya gelen bu insanlarla dayanışma içinde olması gerekirken, onları dışlayan ve giderek şiddete doğru evrilen tavır içine girilmesi doğru değildir."
Yaşanan acılar karşısında sağduyu elden bırakılmaması ve provokasyonlara gelinmemesi için herkese çağrıda bulunan Göbek, Mevsimlik işçilerin ayrımcılıkla karşı karşıya bırakılmasının kabul edilemeyeceğini, hem doğuda hem de batıda masum insanlara yönelik yönelik her türlü saldırının derhal sonlandırılması gerektiğini belirtti.