İLKHA/ Hazreti Peygamber döneminden beri kesintisiz olarak devam eden mukabele sünneti, özellikle ramazan aylarında camilerde ifa ediliyor. Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde başlayan mukabele halkasına katılan İlçe Müftü Vekili Süleyman Bür, vatandaşların mukabele halkalarına katılmaları noktasında çağrıda bulundu.
Ramazan ayına ulaştıkları için sevinçli olduklarını belirten Bür, son birkaç yıldır 'israilin' her ramazan ayında Gazze ve Filistinli Müslümanlara yaptığı saldırının sevinçlerine gölge düşürdüğünü söyledi.
Bür, 'Ramazan ayı geldiği zaman bizler tabii ki sevinçli oluruz. Fakat son birkaç yıldır özellikle ramazan ayı geldiği zaman birileri bizim bu sevincimizi kursağımızda bırakmak için elinden geleni yapıyor. Özellikle son birkaç yıldır ramazan ayı geldiği zaman zalim siyonistler Filistinli kardeşlerimizin üzerine bomba yağdırmak suretiyle bizim bu Sevincimizi gölgede bırakmaktadır. Bu son birkaç gündür israil yine azgınlaştı ve zalimleşti. Bütün dünyanın gözü önünde adeta açık hava hapishanesine çevirdiği Gazze'de bir insanlık dramı yaşatıyor ve oradaki Müslüman kardeşlerimizi şehid ediyor. Biz sadece şunu söyleyelim. Bütün İslam aleminde birlik ve beraberliğin sağlanması için Rabbim bu şehitleri bizden bir hediye olarak kabul eylesin İnşallah.' diye konuştu.
'Ramazan ayı Kur'an ayıdır'
Bür, ramazan ayının Kur'an-ı Kerim ayı olduğunu ve kıyamet gününde Kur'an-ı Kerim okuyanlara şefaatçi olacağını hatırlattı.
Bür, 'Bu ayda Kur'an-ı Kerim'i okuyup anlamaya Ramazan ayı geldiği zaman Hilvan'da bütün camilerimizde Din Gönüllüleri kardeşlerimiz tarafından cemaatle bir halka oluşturarak mukabele okunur. Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ömrünün son iki yılında Cebrail'in (Aleyhisselam) yanına gelerek kendisine Kur'an-ı Kerim'i okuduğunu ve mukabele ettiğini biz biliyoruz. O günden sonra Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bir sünneti olarak bin 400 yıldır ramazan ayında camilerde halka oluşturarak mukabele okunmaktadır. Müslümanların farklı farklı yapacakları ibadetleri vardır, ama ramazan ayının özellikle Kur'an ayı olduğunu biz Kur'an-ı Kerim'den öğreniyoruz. Çünkü yüce Rabbimiz buyuruyor ki 'O Ramazan ayı ki içerisinde Kuranı Kerim indirilmiştir.' İçerisinde Kur'an-ı Kerim'in indirildiği bir ay olması hasebiyle biz mukabelelerle biz Kur'an-ı Kerim ile buluşuyoruz. Hazreti Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vesellem) buyuruyor ki, 'Ümmetimin yapacağı en faziletli ibadet Kur'an-ı Kerim'i okumaktır.' Başka bir Hadis-i Şerif'te Kur'an okuyanların kıyamet günü kendilerine şefaatçi olacağı söyleniyor. Yani herkesin nefsi nefsi dediği, annenin çocuğundan kaçtığı bir günde Kur'an-ı Kerim okuyan kişiye Kur'an-ı Kerim şefaatçi olacaktır. Bu manada bizler ramazan ayına ulaştığımızda yapacağımız en güzel ibadetlerden bir tanesi Kur'an-ı Kerim okumaktır.' dedi.


'Tüm vatandaşlar mukabele halkasına katılsın'
İlçe halkını mukabele halkasına davet eden Süleyman Bür, 'Biz Hilvan'da hali, vakti ve sıhhati yerinde olan insanları Kur'an-ı Kerim mukabelesini dinlemeye davet ediyoruz. Kur'an-ı Kerim, lafzı itibarıyla bir ibadettir. Gönül isterdi ki bütün vatandaşlarımızın herkes okuduğu her surenin, her ayetin anlamını bilerek okusun. Ama bu mümkün değildir. Anlamını bilmeyen kardeşlerimiz bu ayı kendilerine bir milat olarak alıp her gün okudukları cüzün tefsirlerine veya meallerine bakabilirler. Bilhassa Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) siyerini, hayat hikayesini okuyup bu ayı daha dolu yaşama fırsatı elde edebilirler.' ifadelerini kullandı.
Geçmiş dönemlere ait olan bir babanın evlatlarına mesaj vermek için bir yöntem kullandığını ve çocuklarına bir mektup yazdığını hatırlatan Bür, şöyle konuştu:
'Kur'an-ı Kerim, bize Allah tarafından gönderilmiş olan bir mektuptur. Biz güzel muhafaza etsek, iyi baksak, evimizin en güzel köşesine assak dahi, içini açıp da okumadığımız zaman, anlamına yoğunlaşmadığımız zaman, hayatımızda tatbik etmek için herhangi bir çaba göstermediğimiz zaman, tıpkı uzaklara çalışmak için giden babanın çocuklarının düşmüş olduğu duruma düşmüş olur ve darmadağın oluruz. Kur'an-ı Kerim'i açıp okuduğumuz zaman hayatımızda basite alacağımız konularda hayatımızda tatbik edebiliriz. Kur'an-ı Kerim bize evlere dahi nasıl gireceğimizi söylemiştir. Orucu, zekatı, adabı, Müslümanlar arasında iyilik ve muhabbetin peyda olması için neler yapılması lazım. Güzel ahlaktan bahseder. Evin en güzel yerine Kur'an-ı Kerim koyalım, ama ondan daha önemlisi içerisini açıp Rabbimizin bize neler buyurduğunu öğrenmemiz lazım. Bu ramazan ayı bizim için bir milat olabilir. Ramazan ayının bütün İslam alemine barışlar, hayırlar ve bereket getirmesini cenabı Allah'tan niyaz ediyorum.'