AA / İl Müftüsü Açık yaptığı açıklamada, kentte hacca gidecek bin 281 kişiden 428'i kadın, 353'ü erkek olmak üzere 781 kişinin Diyanet organizasyonuyla haca gideceğini belirtti.
Hacca gidecekler arasında bir de bebek bulunduğunu aktaran Açık, "İnşallah 8 Ağustos'ta Şanlıurfa'da ilk kafilemizi uğurlayacağız. Daha sonra bu ay içinde 3 kafile daha uğurlayacağız. En küçük hacı adayımız 3 aylık Ali Berat Demir, Allah inşallah hacılığını kabul eder. En yaşlı hacı adayımız ise 86 yaşındaki Nahsan Akbaş. Hacı adaylarımız hac ibadetlerini idrak ettikten sonra inşallah sağ salim memleketlerine döner. Bizler de burada onları heyecanla bekleyeceğiz inşallah" dedi.
Hacı adaylarına yönelik ibadet ve sağlık boyutlarında eğitimler düzenlediklerini anlatan Açık, hacı adaylarından grup halinde hareket etmelerini istediklerini belirtti.
Açık, "Onlardan isteğimiz fert gibi değil de grup halinde hareket etmeleri. Diyanet İşleri Başkanlığı orada büyük bir organizasyon yapıyor. Hacı adaylarımızın sağlık, yemek, barınma ve ulaşım gibi birçok ihtiyacını karşılıyor. Buradan özel aşçılarımız gidiyor ve hacı adaylarımızın damak tadını göre yemekler hazırlanıyor." dedi.
Geçen yıl hac döneminde bazı olumsuzlukların yaşandığını hatırlatan Açık, şunları kaydetti:
"Geçen yıl Mina'da şeytan taşlamaya gidilirken izdiham yaşandı. Başkanlığımız bu tür olumsuzların yaşanmaması için oradaki yetkililerle görüşüyor. Hangi bölgede kaç kişi kalacak onların hesabı önceden yapılıyor. Örneğini Münzelife'de bin hacı gelmesi isteniliyor ve belli saatler arasında onlara göre ayarlamalar yapılıyor. Ona göre kafileler belirleniyor yola çıkartılıyor. İşte bazı insanlarımız bu kafile ve gruplara uymayarak kendi kendilerine hareket ediyorlar ileriye bir baskı uyguluyorlar. Bir anda bir panik oluşuyor ve izdihamlar yaşanıyor. Ricamız hacı adaylarımız hiçbir zaman kafile düzeninden ayrılmamaları."