Seyfullah POLAT / Tüm Türkiye'yi etkisi altına alan sıcakların son günlerde artması ile birlikte vatandaşlar sıcaklardan şikayet ederken aynı sıcaklar isot üreticileri için bir fırsata dönüşüyor.


Meşhur Urfa isotu güneşte kurutularak işleniyor
Türkiye ve dış ülkelerde aranan baharatlardan olan geleneksel Urfa isotunun sıcak güneş altında kurutularak işlendiğini belirten Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatif Başkanı Bekir Polat; Urfa isotu tadını, rengini ve kokusunu güneşten alıyor. Geleneksel isot üretiminde güneş en önemli faktörlerden birisi. Dolayısı ile üreticilerimiz için güneşli ve sıcak günler en avantajlı günler. Vatandaşlarımız sıcaktan bunalırken üreticilerimiz bu sıcak altında isot ve isot reçeli üretimi gerçekleştiriyor ve bu durum aslında isotun nasıl zahmetler ile sofraya geldiğinin ve neden lezzetli olduğunun bir diğer kanıtıdır' dedi.

Güneşte kurutularak işlenen isotun ve isot reçelinin tadı daha lezzetlidir
Kendi tesislerinde ve kurutma alanlarında geleneksel ve fabrikasyon Urfa isotu üreten Akpol İsot Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Polat ise yaptığı açıklamada her iki ortamda ürettikleri isotu Türkiye'nin her tarafına sattıklarını belirterek; Güneşte kurutularak işlenen isot ve isot reçelinin tat, rayiha, renk ve lezzet olarak daha çok rağbet görüyor. Bunun yanı sıra güneşte kurutulan biberlerde aflatoksin oranı tamamen sıfır olduğu için sağlık açısından daha güvenli ve kurutma esnasında elektrikli fırın kullanılmadığı için maliyet açısından daha ucuz.' Diyerek üreticilerin mümkün mertebe güneşten daha çok faydalanmaya çalıştıklarını dile getirdi.

İsot üreticisi hala destek bekliyor
Şanlıurfa'da her yıl binlerce ton yaş biber işlenerek kuru isot ve isot reçeli haline getirilirken bu işten geçimini sağlayan isot üreticileri de Ağustos ayı itibari ile yağışların düşmesine kadar açık alanlarda isot üretimi gerçekleştiriyor. Sezonun başlaması ile birlikte ilk önce başka illerden gelen yaş biberleri işlemeye başlayan üreticiler Urfa biberinin çıkması ile birlikte tamamen yerli biberden oluşan hammadde ile isot üretimini gerçekleştiriyor. ŞİKOP Başkanı Bekir Polat, Şanlıurfa'nın Türkiye'de en büyük isot üreticisi il olduğunu belirterek; Şanlıurfalı üreticilerimiz her yıl 120-130 bin ton yeşil biberi işleyerek isot haline getiriyor. Urfa'nın marka değeri isot üretiminde üreticilerimize yer, pazarlama, eğitim gibi destekler verilirse Urfa dünyanın dört bir tarafına isot ihraç edecek önemli bir potansiyele sahiptir' diyerek yetkililerden destek beklediklerini ifade etti.