Seyfullah POLAT/ 2013 yılında Suriye iç savaşı nedeni ile Suriye'nin Rakka kentinden Şanlıurfa'ya gelerek buraya yerleşen Suriyeli Folklor Araştırmacısı ve Sanat Tarihçisi Taha el Taha yüksek şekerden dolayı geçirdiği beyin kanamasının ardından girdiği koma sonrası vefat etti. Pazar günü vefat eden Taha el Taha'nın naaşı vatanında uzak Şanlıurfa'ya defn edildi.
Suriye'nin Rakka kentinde evini müzeye dönüştüren, yıllarca Suriye'nin Arkeolog, Yazar ve şairlerini ağırlayan Taha el Taha, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen teklifleri red ederek Şanlıurfa'da yaşamını yokluklar içerisinde sürdürmüş neden Avrupa'ya gitmediği yönündeki sorulara karşılık ' Benim kökenim Şanlıurfalı, Demirkol ailesindenim. Akrabalarım Osmanlı İmparatorluğu döneminde buradan Rakka'ya gitmişler.
Şanlıurfa, Rakka'ya çok benziyor. İnşallah Suriye'de iç savaş bittiğinde tekrar vatanıma geri dönmek istiyorum' diyerek vatan hasretini dile getiriyordu. Aç kalabilirim ama sanatsız kalamam' Urfa'da bu kültürel faaliyeti yapmakla neyi hedefliyorsunuz? Sorusunu da 'Suriyeliler hakkında herkesin bir ön kabulü vardır.' Suriyeli yardıma ihtiyacı var yardım edin. Bir ekmek, bir koli gıda ya da sokakta mendil satan çocuk ya da camide dilenendir.' Öyle olmadığını söylemiyorum. Öyle olanları var, ama bu şartlarda kültürel faaliyet yapanlar da vardır. İkincisi benim Rakka'da yaptığım çalışmalar tam eli yıllık emeğin göz nurunun ürünüdür. Burada yaptığım çalışma bana bazı acılarımı hafifletiyor, ıstıraplarımı azaltıyor. Bakın bu çalışmalar benim için her şeyden önemli. İnanın aç kalabilirim ama sanatsız kalamam' diye yanıtlamıştı.


Aç kalabilirim ama sanatsız kalamam
Sanat ve arşiv çalışmalarını Şanlıurfa'da da devam ettiren Taha el Taha özellikle gazetemiz GAPGündemi başta olmak üzere bazı yerel gazetelerin arşivini tutarken Şanlıurfa'da faaliyet gösteren bir çok ressam, heykel tıraş ve yazar ile de tanışarak sık sık sohbetlerde bulundu. Dönem dönem yoksulluktan dolayı gününü oruç tutarak geçiren Taha el Taha bütün yoklulara rağmen gazetemizden İshak Polat ile yaptığı bir röportajda ' Aç kalabilirim ama sanatsız kalamam' diyerek sanata ve memleketine olan tutkusunu dile getirmişti. Suriye'yi özlüyor musunuz? Sorusuna 'Fırat nehrinin suyu damarlarımda akıyor. Aşık maşukunu unutur mu? Biran olsun hiç unutmadım ki, Suriye ve Rakka hep gözlerimde tütüyor. Biz gözyaşı yerine kan ağlıyoruz. Biz ancak vatanımızla değerli oluruz' yanıtını veren Taha el Taha'ya bizde GAPGündemi Gazetesi olarak Allah'tan rahmet diliyoruz.