İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Muğla'da yangın sebebiyle 11 bin 844 haneden 36 bin 365 vatandaşın tahliye edildiğini belirterek, 'Toplam 156 bina acil yıkılacak, yıkık ve ağır hasarlı konumdadır. 77 konut da aynı kapsamdadır' dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Marmaris Öğretmenevi'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Soylu, Azerbaycan'dan gelen ekibe, kardeşlik gösteren herkese teşekkür etti.

Yangın sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet, yaralılara acil şifa dileğinde bulunan Soylu, yangınla mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüklerini kaydetti.

Bakan Soylu, vatandaşın yangından dolayı karşı karşıya kalmış olduğu tüm meseleleri, bir devlet olmanın gerekliliğiyle birlikte karşılamaya çalıştıklarına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

'Şu ana kadar 54 ayrı birimden, yangın sebebiyle 11 bin 844 haneden 36 bin 365 vatandaşımız tahliye edildi. Bu sadece Muğla ölçeğindeki bir rakamdır. Bunların bir kısmı Kredi Yurtlar Kurumunun misafiri oldular bir kısmı konteyner ve çadırlarla barınıyorlar bir kısmı da kendi aileleri, yakınları, akrabaları veya şehirde evi varsa oraya intikal ettiler, ettirildiler. Bunlar da jandarmamızın koordinasyonunda bir taraftan Karayolları diğer taraftan Sahil Güvenlik, tüm birimlerimizle birlikte, Türk Silahlı Kuvvetleri hep beraber bu süreci yönetme konusunda bir irade ortaya konulmuştur.'

Binalardaki hasar tespiti

Yangın nedeniyle karşı karşıya kalınan bir diğer konunun da bina sorunu olduğunu aktaran Soylu, 'Bu konuda Çevre Şehircilik Bakanlığımız koordinasyonunda Muğla ölçeğinde 971 bina, 1943 bağımsız bölüm tespiti yapılmıştı. Bunların bir bölümü az hasarlıdır, bir bölümü orta, bir bölümü ağır hasarlı, bir bölümü de yıkıktır. Toplam 156 bina acil yıkılacak, yıkık ve ağır hasarlı konumdadır. 77 konut da aynı kapsamdadır. Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hem de AFAD, buraya toplam 20 milyon liralık bir yardım göndermiştir.' diye konuştu.

Eşya ve kira yardımlarının da tespit anından itibaren vatandaşların hesabına yatırıldığını kaydeden Bakan Soylu, Türk Kızılayın da tüm afet bölgelerinde ve afetzede vatandaşların yanında yer aldığını, günlük yemekten suya kadar birçok ihtiyacı karşıladığını aktardı.

Bakan Soylu, yangın süresince sadece Türk Kızılay tarafından 200 bin litre civarında su dağıtımı yapıldığı bilgisini verdi.

Yangına müdahale edenlerle de ilgili bilgi veren Soylu, 'Şu ana kadar sadece yangına dışarıdan gelen ve kamu kurum ve kuruluşlarından katılan personel sayısı 2 bin 975'tir, 473 araçtır, bunların şu ana kadar 443'ü itfaiyedir. Yine bütün bunlarla birlikte Azerbaycan'dan Sayın Bakan Yardımcımızın riyasetinde 110 personel, 54 araç Türkiye'ye intikal etmektedir ve sahada birebir çalışmaktadırlar.' dedi.

Elektriğin kısmen verilmediği mahallelerin bulunduğu aktaran Soylu, 'Tam verilemeyen bir tek mahal var. Yaklaşık 10 kilometrelik bir hat var. Şu anda sıkıntılı olan ve tamiri gereken, 103 elektrik direğinde de hasar var. Elektrik idareleri tarafından yapılmaya çalışılmaktadır.' dedi.

Muğla'da yangından etkilenenler hakkında bilgi veren Soylu, '552 kişi yangından etkilenerek hastanelere müracaat etmiştir. Şu anda 22 kişinin, kimisinin müşahedesi kimisinin ise yatarak tedavisi devam etmektedir. 300 sağlık personeli her gün sahadadır, bütün organizasyonun içerisindedir.' diye konuştu.

'Herhangi bir radyoaktif sızıntı tespit edilememiştir'

İldeki devam eden yangınlar hakkında bilgi veren Soylu, 'Bugün itibariyle 35 ayrı mahalle, 6 ilçede yangınla mücadele edilmektedir. Marmaris, Köyceğiz, Seydikemer, Kavaklıdere, Menteşe ve Milas. Yine ifade etmem gereken Kemerköy Termik Santrali'nde meydana gelen olaydan hemen sonra ekiplerimiz hemen gerekli ölçümleri gerçekleştirmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bu konuda açıklaması da mevcuttur. Ekiplerin yapmış olduğu tetkikte de herhangi bir problem ortaya çıkmamıştır. Herhangi bir radyoaktif sızıntı tespit edilememiştir.' ifadelerini kullandı.

Tüm ekiplerin, kurum ve kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin sahada çok üst düzey bir çalışma gerçekleştirdiğine değinin Soylu, zaman uzadıkça motivasyonun düşmediğini, yorgun olunmasına rağmen herkesin büyük bir mücadele verdiğini vurguladı.

Yangın esnasında şahit oldukları olayların çok etkileyici olduğunu aktaran Soylu, bu mücadelenin sonucunu yakın bir zamanda almak istediklerini belirtti.

Hem havadan hem de karadan büyük bir mücadele verildiğine işaret eden Soylu, 'Vatandaşlarımızın mağduriyetleri giderilebilir ölçüde bir sonuca ulaşabileceğimiz kanaatindeyiz. Bunun için mücadele ediyoruz, bunun için çalışıyoruz. En ufak bir eksik ve aksaklık yapmamak için gayret ediyoruz. İnşallah hep beraber sonucunu alacağız.' diye konuştu.

'Şu ana kadar 3 bin 246 içerik tespit ettik'

Provokasyon yapmak isteyenlerin olduğunu aktaran Soylu, 'Provokatif davrananlar var. Sahada bu konuda motivasyon düşürmeye çalışanlar var. Sahanın dışında motivasyon düşürmeye çalışanlar var ama buna aldırmadan yola devam edildiğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz.' dedi.

Soylu, sosyal medyadaki bazı paylaşımlarla ilgili de 'Sosyal medya üzerinden boş durmayanlar var tabii. Şu ana kadar 3 bin 246 içerik tespit ettik. Bunların da 172'sine işlem gerçekleştirildi. Bu arada tespit edilen işlemler de ihbarlar. Bu konu da halen devam etmektedir.' dedi.

Deprem, sel gibi afetlerde olay anından sonra yaraları sarmaya çalıştıklarını belirten Soylu, şunları kaydetti:

'Burada bir taraftan yaraları sarıyorsunuz diğer taraftan da afet devam ediyor. Burada farklı bir afet türüyle karşı karşıya kaldığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Onun için el birliği içerisinde, hep birlikte bu afeti aşacağımızı ve önümüzdeki günlerde bu afetin hem vatandaşlarımız açısından hem doğamız açısından hem belki de her biri yandığında içimizin acıdığı, ciğerimizin yandığı, bir parçamızın eksik olduğu, eksildiği, doğada kaybettiklerimiz adına da telafi edecek ve bu telafi sınavını da başarıyla geçebilecek, yarına ulaştırabileceğimiz bir dönemi ümit ediyoruz. Bu millet büyük sınavları başarıyla geçti. Bu bir imtihandır, bir sınavdır. Bunu da hep birlikte aşacağımızı sabırla, teenniyle, el birliğiyle ve karşı karşıya kaldığımız bu afetten sonra gelecek nesillere bırakabileceğimiz hem afet içinde gösterdiğimiz davranış hem afetten sonra göstereceğimiz davranışlarla ve ortaya koyacaklarımızla olabileceğini düşünüyoruz.' AA