Tuğba POLAT / 1-7 Nisan tarihleri arasında farkındalık etkinlikleriyle anılan Kanser Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan Harran Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Uzunköy, Kanserde erken teşhisin önemini vurguladı.

DÜNYA ÜZERİNDEKİ ÖLÜMLERİN YÜZDE 15'İ KANSER KAYNAKLI
Kanserin sık gözlenen ve erken tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanan bir hastalık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Uzunköy, dünyada her yıl 12 milyondan fazla kişinin kansere yakalandığını ve dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 15'inin kanser kaynaklı olduğunu hatırlattı.

HER İNSAN KANSERE YAKALANABİLİR ANCAK ÇARESİZ DEĞİLİZ
Her insanın kansere yakalanma potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ali Uzunköy, 'Her insan kanser olma potansiyeline sahiptir. Ancak, çaresiz değiliz. Kansere neden olan faktörleri bilir ve korunabilirsek, kanser gelişimini önleyebiliriz. Kansere neden olan önlenebilir faktörler arasında; iyonize radyasyona maruz kalmak, alkol, sigara, hava kirliliği, kanserojen kimyasal maddeler, ağır mateller, yanlış pişirmeye bağlı organik bileşiklerin yanması sonucu ortaya çıkan polisiklik aromatik hidrokarbonlar, gıda koruyucusu olarak da kullanılan bazı katkı maddeleri, asbestoz, tahıl ve diğer gıdalardaki küflenme sonucu ortaya çıkan aflotoksin, bazı virüsler, yanlış beslenme alışkanlıkları, şişmanlık gibi pek çok faktör sayılabilir' diyerek kansere sebep olan nedenleri sıraladı.

KORUNMANIN BİRİNCİ ŞARTI KANSERE KARŞI BİLİNÇLİ OLMAK
Kanserden korunmak için yukarıda sayılan kanserojen faktörlerden kaçınılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ali Uzunköy, 'Sebze, meyve ve liften zengin, dengeli ve sağlıklı beslenmeli ve ideal kilo sürdürülmeli. Alkolden, sigaradan ve kanserojen katkı maddelerinden kaçınılmalı. Düzenli fiziksel aktivite sürdürülme, en azından hergün 30-40 dakika tempolu yürüyüş yapılmalı. Bu önerilerle kanserlerin yarısından fazlasından korunulur. Bunlar dışında kalıtsal faktörler, kişisel ve ailesel kanser hikayesi gibi değiştirilemez risk faktörleri de mevcuttur. Bu nedenle kanser gelişimini tamamen önlemek mümkün değildir. Bu nedenle, kanser tarama programlarına katılmak ve kansere bağlı belirti ve bulguları bilmek, kanserin başlangıç evresinde tanınmasını ve tam şifa ile tedavi edilmesini sağlar. Kanser tedavisi çok özellik gerektirir. Mutlaka cerrahi onkoloji, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi gibi konunun uzmanlarınca değerlendirilip tedavi edilmesi gerekir. Sonuç olarak, kanserden korunmanın birinci şartı kansere karşı bilinçli olmaktır' diyerek vatandaşları uyardı.