İLKHA/ Miraç Kandili'nin önemi ile ilgili açıklama yapan İlahiyatçı Sinan Ünel, Miraç Gecesi'nde Kudüs'ün özgürlüğü için dua ordusunun oluşturulması gerektiğini ifade etti.
İslam alemi, üç ayların ikinci kandili olan Miraç Kandili'ne ulaşmanın sevinç ve heyecanını yaşıyor.
Müslümanların Peygamber Efendimizin, 'Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a kavuştur.' duası ile karşılamış olduğu üç ayların, ilk kandili olan Regaib Kandili'nin ardından yarın akşam Miraç Kandili'ni idrak edecek.
İsra ve Miraç; sevgili Peygamberimizin önce Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya oradan da yüce Mevla'nın sonsuz ayet ve kudretini müşahede etmek için Sidret'ül münteha'ya yaptığı manevi bir yolculuktur.
Miraç Kandili'nin önemi ile ilgili açıklama yapan İlahiyatçı Sinan Ünel, Miraç Gecesi'nde Kudüs'ün özgürlüğü için dua ordusunun oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Mescidi Aksa'nın kurtuluşu ve Kudüs'ün özgürlüğü için bütün Müslümanların o gece dua silahını iyi kullanması gerektiğini belirten Ünel, bu gecede duyarlı tüm Müslümanların Kudüs'ün siyonist işgalcilerin elinden kurtarılması için dua etmesi gerektiğini belirtti.

'Miraç Gecesi, duaların kabul edildiği mübarek gecelerden birisidir'
Miraç Gecesi'nde Kudüs'ün işgalden kurtulması için dua edilmesi gerektiğini ifade eden İlahiyatçı Ünel, 'İdrak edeceğimiz Miraç Gecesinin ailemize ve tüm İslam alemine hayırlar getirmesini Rabbimizden niyaz ediyoruz. Bu mübarek gecede yapılacak olan tüm duaların hürmetine Mescid-i Aksa'mızın ve Kudüs'ümüzün işgalinden kurtulmasına vesile olmasını Rabbimizden niyaz ediyoruz. Recep ayının 27'nci gecesi olarak idrak edilen Miraç Gecesi, mübarek, kıymetli, faziletli ve duaların kabul edildiği mübarek gecelerden bir tanesidir.' şeklinde konuştu.

'Allahu Teala Miraç Gecesi'ni kıymetli ve faziletli kılmıştır'
Miraç Gecesi'nin faziletine değinen İlahiyatçı Ünel, 'Miraç Gecesini değerli kılan, bu gece de yaşanan hadiseler ve mucizelerdir. Allah, bu gecenin kıymetini ve faziletini ifade etmek amacıyla Kur'an'ı İsra Sures'ini indirmiştir. İsra suresinde Allah, 'Bir gece, kendisine bazı ayetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Haram'dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa'ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir.' Allah, Peygamber Efendimizi Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya doğru bir seyahat yaptırıyor. Resulullah, Cebrail'in eşliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya doğru bir gece yürüyüşü yapıyor. Bu yürüyüş, Kur'an'da İsra diye ifade ediliyor. Peygamber Efendimiz, Mescid-i Aksa'dan Cebrail ile birlikte 'Burak' isimli binekle Miraç'a, Sidretül Münteha dediğimiz mekana doğru bir yolculuk yapıyor. Allahu Teala, o mana aleminde Peygamber Efendimize bazı ayetlerini gösteriyor. Dolayısıyla böyle bir mucizevî olay yaşandığı için bazı hakikatler, o gece meydana geldiğinden dolayı Allahu Teala o geceyi kıymetli ve faziletli kılmıştır.' diye konuştu.

' Allahu Teala Peygamberinin yalnız olmadığını göstermek için mucizeler yarattı'
Allahu Teala'nın Peygamberini yalnız bırakmadığını Miraç Gecesi'nde gösterdiğini belirten İlahiyatçı Ünel, 'Miraç Gecesi'ni önemli kılan ortam çok önemlidir. Bu gece yaşanmadan önce Rasulullah'ın hayatında çok ciddi sahneler yaşanmıştır. Allah Resulü'nü üzecek, kalbinde keder oluşturacak bir zaman dilimi yaşanmıştı. Taif olayının yaşanması, Peygamber Efendimizin en büyük destekçileri olan Hazreti Hatice annemizin ve amcası Ebu Talib'in vefatı; Peygamber Efendimizin ifade ettiği gibi 'Hüzün yılı' yaşanılmıştı. Allah Resulü'nün mesajının muhatapları tarafından kabul edilmemesi, Resulallah'ı çok üzüyordu. Allah Resulü adeta kendini sahipsiz hissetti. Böyle bir durumda Allahu Teala, ikramlarını lütuflarını ve Peygamberin yalnız olmadığını göstermek için mucizeler yarattı. Allah, Peygamberini yanına aldı ve rahatlattı. Bu olay ciddi bir mesajdır. İsra ve Miraç'ı iyi anlamamız ve iyi okumamız gerekir; çünkü Allah Resulü'nün İsra ve Miraç ile nasıl bir mertebeye ulaştığını, Allah'ın ona nasıl ikramlarda bulunduğunu görmek için iyi okuyup anlamamız gerekir.' ifadelerini kullandı.

'Namaz ruhu ile birlikte bizde
Miraç'ı yaşamalıyız'
Miraç Gecesi'nin nasıl değerlendirilmesi hakkında bilgi veren Ünel, 'Böyle hayırlı bir gecede Müslümanlar ne yapmalı? Müslümanların Miraç Gecesi'nin ihya etmeleri gerekir. Başta bu gecede İsra ve Miraç anlayarak başlamamız gerekir. İsra ve Miraç'a götüren süreci kitaplardan okuyarak iyi bir şekilde anlamanız gerekir. Bu ilmi bir kere okumamız gerekir. Dolayısıyla burada o ruhu yakalamamız gerek. Beş vakit namaz, Miraç'ta hediye edildi. Hediye edilen namazın ruhunu, önemini Mü'minin Miraç'ı olma vasfını da göz önünde bulundurarak namazı yaşamalıyız. O gece, bizler de aynı Resulallah gibi bir mana aleminde namaz ruhu ile birlikte bizde Miraç'ı yaşamalıyız. Miraç Gecesi'nde Müslümanların bol bol namaz kılması gerekir. O namaz ruhunu yakalayabilmek gerekir.' dedi.

'Miraç Gecesi'nde Kudüs için bir dua ordusu oluşturmamız gerekir'
Miraç Gecesi'nde Kudüs için dua zinciri oluşturulması gerektiğini vurgulayan İlahiyatçı Ünel, 'Müslüman, namaz ile birlikte kendisini Allah'a yakın hissetmesi gerekir. Sonra Kur'an'ı Kerim okuması gerekir. Nasıl ki Resulullah, Miraç'ta Rabbi ile muhabbet etti; bizde Kur'an'ı Kerim üzerinden Allah'ın kelamı ile Rabbimiz ile muhabbete girmeliyiz. Böyle yüce bir Peygambere bol bol salat ve selam getireceğiz. Duaların böyle makbul olduğu gecelerde; başta kendi nefsimizin, ailemizin, İslam ümmetinin kurtuluşu, Mescidi Aksa'mızın kurtuluşu ve Kudüs'ün özgürlüğü için bütün Müslümanların o gece dua silahını iyi kullanması gerekir. Bu gece Kudüs için bir dua ordusu oluşturmamız gerekir. Hatta gecenin bir kısmında dostlarımızı, sevdiklerimizi, yakınlarımızı, Kudüs meselesinde duyarlı olan, içinde Kudüs Sevdası olan ve Kudüs'ün işgal edilmesinin dolayı acı çeken bütün kardeşlerimizle birlikte dua etmeliyiz. Ailemizle birlikte Miraç Gece'sinde belli bir saatte ellerimizi duaya açalım. Bu şekilde Allah'ın izni ve iradesi ile Kudüs'ü özgürleşmesi için niyazda bulunalım. Bu geceyi hayırlı bir şekilde değerlendirelim.' ifadelerini kullandı.