Hacer AŞİT / Türkiye'de üretilen kuru isot ve isot salçasının önemli bir kısmın gerçekleştiren Şanlıurfa'da üreticiler isot bulmakta güçlük çekiyor. Aşırı yağışlar nedeni ile çiftçilerin isot ekimini gerçekleştiremediği veya geç kaldığı Şanlıurfa'da evcik tabir edilen vatandaşların da yeşil isota olan talebi isot fiyatlarının bir ay içerisinde nerede ise yüzde yüz artmasına sebep oldu.

Fiyatlar arttı tezgahlar boş kaldı
Yıllık 100 bin tona yakın yeşil isotun işlenerek Urfa İsotu ve isot salçası haline getirildiği Şanlıurfa'da yapılan üretimin neredeyse yüzde doksanını gerçekleştiren Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifine ( ŞİKOP) üye üreticiler ham madde bulmakta zorluk çekerken yüksek fiyatlar nedeni ile üreticilerin tezgahları nerdeyse boş kaldı. İsot üreticisi esnaf fiyatların yüksek olduğunu, maliyetin çok yüksek olduğunu belirterek evcik isot alımının azalmasını ve taze isot fiyatlarının düşmesini bekliyor.

Dışarıdan taze isot alıyoruz
Konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan ŞİKOP Başkanı Bekir Polat ; İsotun tarlada üretimi zor ve zahmetli. Maalesef sebze ve meyve üretimine devlet tarafından teşvik verilmediği için çiftçimiz isot üretiminden mümkün mertebe kaçınıyor. Bununla beraber bu yıl yağışların çok ve uzun sürmesi çiftçimizin isot ekmesini de güçleştirdi ve geciktirdi. Hal böyle olunca da tarladaki üretim talebe yetişemez oldu. Birde Şanlıurfalı hemşerilerimizin kendi ihtiyaçları olan isot üretmek için yoğun talepleri de fiyatların artmasına sebep oldu. Urfa'da üretilen isot talebe yetişemiyor. Dışarından isot ithal ediyoruz ama gelen isot fırfır, Bursa diye tabir ettiğimiz isot ve orijinal Urfa isotunun yerini tutmuyor. Hal böyle olunca da geçen ay kilosu 1.85 TL'den satılan taze isot şu an 3,30 TL'ye kadar çıktı. Bu durum ŞİKOP Üyesi üreticilerimizin masraflarını artırdığı için maalesef bir çok esnafımız yüksek maliyet nedeni ile taze isot alamıyor. ' dedi.

Çiftçi ve isot üreticisine sahip çıkılmalı
Bekir Polat sözlerine devamla artan maliyetlerin kuru isot fiyatlarını da etkilediğini belirterek; artan maliyetler dolayısı ile şu an fabrika üretimi isot kğ başına 25- 30 TL orijinal Urfa isotu dediğimiz el yapımı isot ise kğ başına 35-55 TL arasında satılmaktadır' dedi.
Şanlıurfa'nın isot üretiminde ve tüketiminde Türkiye'nin merkezi olduğunu belirten Bekir Polat çözüm noktasında da açıklamada bulunarak; Pamuk ve mısıra verilen teşvikler sebze ve meyve üreten çiftçimize de verilmelidir. Bunu yanı sıra orijinal Urfa isotunun üretimi için Büyükşehir Belediyemiz, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz GAPTAEM gibi kuruluşlarımız çiftçimize tohum, fide ve teşvik gibi desteklerde bulunması gerekiyor' dedi.
ŞİKOP olarak 6 yıldır isota sahip çıkılması için mücadele ettiklerini belirten Bekir Polat bütün girişimlerine rağmen seslerini ilgili kurum ve yetkililere duyurmakta zorlandıklarını da sözlerine ekledi.